Yazılım ve bilişimin kalbi Mobilefest'te atacak
ExpoHIS’in düzenlediği, yerli bilişim firmalarının yeni teknolojilerini tanıtıp uluslararası iş birliklerine imza atacağı 3.Uluslararası Mobilefest İletişim Teknolojileri Fuarı ve Konferansı kapılarını açtı. İstanbul Kongre Merkezi’ndeki fuara üç gün boyunca yazılım ve bilişim alanındaki dev firmalar katılacak.
İletişim teknolojileri odağında bilişim ekosistemini buluşturmak ve firmalara yeni iş fırsatları yaratmak amacıyla ExpoHIS tarafından organize edilen; Ticaret Bakanlığı tarafından 2023’te desteklenen fuarlar listesine girerek uluslararası statü kazanan 3. Uluslararası Mobilefest İletişim Teknolojileri Fuarı ve Konferansı kapılarını açtı. Fuara yerli ve yabancı 150 firma ve 10 bini aşkın ziyaretçinin katılımı bekleniyor. Mobilefest 2023 ile eş zamanlı düzenlenen Future Techs Fuarı’nda ise 70’e yakın yerli ve yabancı Start Up, yenilikçi ürün ve hizmetleriyle yer alacak. Hizmet İhracatçıları Birliği (HİB), Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi (HTK) ile Yazılım Sanayicileri Derneği’nin (YASAD) ana destekçileri arasında yer aldığı fuarın açılışı, ExpoHIS Genel Müdürü Kenan Onak’ın ev sahipliğinde T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan ve T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkan Yardımcısı Furkan Karayaka’nın katılımı ile gerçekleşti.
‘’Yerli firmalarımızın ihracata yönelmesi gerekiyor.’’
Açılış konuşmasında Mobilefest İletişim Teknolojileri Fuarı ve Konferansı’nın gerçekleştirilmesinde emeği geçen tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür eden ExpoHIS Genel Müdürü Kenan Onak, “Ülkemizin yazılım ve bilişim firmalarının gücüne inandık. Bugün fuarımızı üçüncü kez gerçekleştiriyoruz ve bu yıl 150 firmamız mevcut. Amacımız Avrasya bölgesinin en büyük fuarı olarak yurt içi ve yurt dışından firmaları teknoloji ekosistemi etrafında buluşturmak. Ülkemizi Mobilefest başta olmak üzere diğer sektörlerdeki fuarlar için bir üs haline getirmemiz şart ve bunu da yapmak için nitelikli çalışanı kendi havuzumuzda tutabilmemiz lazım. Şu anki rekabetçi durumda yerli firmalarımızın ihracata yönelmesi gerekiyor. Bunun için de Mobilefest önemli fırsatlar sunuyor” dedi.
‘’ Ülke olarak bilgi iletişim teknolojilerini en etkin ve hızlı şekilde kullanmak için çabalıyoruz.’’
T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, mevcut regülasyonlar ve girişimler çerçevesinde bilişim sektörünün yerlilik ve millilik vurgusu doğrultusunda doğru yolda ilerlediğini belirterek sözlerine şöyle devam etti: “Mobil iletişimde son yıllarda büyük bir gelişim mevcut. Firmalarımız artık etkin ve verimli yatırım ortamını değerlendiriyor. Bu noktada biz de ülke olarak bilgi iletişim teknolojilerini en etkin ve hızlı şekilde kullanmak için çabalıyoruz. Bilgi iletişim teknolojileri sayesinde operasyonel faaliyetler azalıp firmalarımızın karlılıkları artıyor. Bugün haberleşme devrim geçiriyor. Bu doğrultuda her şeyin her şeyle haberleştiği ve veri ürettiği bir çağdayız. Yerli firmaların de bu gelişimde geride kalmaması için tüketici değil tasarlayıcı konuma ulaşması gerekiyor.”
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Yurtdışı Faaliyetler Daire Başkanı Furkan Karayaka, yatırımcı dostu politikalar sayesinde Türkiye’nin yatırım merkezi olmaya devam ettiğini vurgularken “Özellikle küresel tedarik zincirinde öne çıkacak yatırımları ülkemizde çekmeyi planlıyoruz. Bilgi teknolojileri ve telekomünikasyon alanında firmaları ve yatırım ortamını iyileştiren reformlar gerçekleştiriyoruz. Bu noktada firmalarımız geçtiğimiz yıl 1,6 milyar dolardan fazla yatırım aldı. Son 2 yılda ise bu miktar 3 milyar doları aştı. Büyük bir ivmeyle ilerleyen metaverse alanında da yapılan anlaşmaların yüzde 700 büyüme gerçekleştirdiğini görüyoruz. Türkiye’de teknoloji firmaları için son iki yıl önemli yatırımlar için fırsat oldu. Firmalarımızın mevcut durumda ihtiyaç duydukları daha fazla mentorluk ve sermaye” ifadelerini kullandı.
‘’Hizmet ihracatının 2023 yılı hedefi 100 milyar doları aşmasını bekliyoruz.’’
Türkiye’nin özellikle son 10 yılda hizmet ekonomisi konusunda gelişme kaydettiğini belirten Ticaret Bakanlığı Bilişim, Yazılım, Dijital ve İletişim hizmetleri Daire Başkanı Hürol Karlı, “Şu an GSMH’nin yüzde 60’inı hizmet ekonomisi oluşturuyor. Dünya ekonomisi de hizmet ihracatını artırmaya devam ediyor. Ülkemiz de bu alanda 2021 yılında 61 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. 2022’de bunu 83 milyar dolara çıkardık ve en önemlisi cari fazla elde etmemiz. 2023 yılında hizmet ihracatının 100 milyar doları aşmasını bekliyoruz. Turquality programı sayesinde de telekom, bilişim ve yazılım daha fazla desteklenmeye başlandı. Bunun yanı sıra bilişim alanında cazibe merkezi olması için firmalarımızı ve gerçekleştirilen fuarları destekliyoruz” dedi.
‘’Bilişim alanında 2022 yılında 3 milyar dolarlık ihracata imza attık.’’
Hizmet İhracatçıları Birliği olarak dört senelik bir geçmişe sahip olmalarına karşın kısa sürede önemli işlere imza attıklarını ifade eden Hizmet İhracatçıları Birliği (HİB) Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Bağören, açılış konuşmasında şu noktalara değindi: “Hizmet ihracatının ülke ekonomisine katkısından dolayı devlet desteğini aldık. Bunun sayesinde 2021 yılında 61 milyar dolar olan hizmet ihracatını 2022’de 83 milyar dolar seviyesine ulaştırdık. 2023’te ise hedefimiz bunu 130 milyar dolara çıkarmak. Bilişim alanında da geçtiğimiz yıl 3 milyar dolar ihracata imza attık ve önümüzdeki potansiyel de oldukça yüksek. Firmalarımızın teknolojik yeterliliği de mevcut. Bunu ihracatla artıramazsak gerekli potansiyeli sağlayamayacağız. Firmalarımız için öncelikli sorun yurt dışında açılma. Bunun bir etkisi olarak da bilişim sektörü yakın zamana kadar hep bir pazar olarak görüldü fakat biz bunu Mobilefest ile tersine çeviriyoruz.
Konuşmasını gerçekleştiren bir diğer isim olan Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) Yönetim Kurulu Başkanı Gönül Kamalı, Mobilefest’in teknoloji ve bilişim ekosistemi açısından bir fırsat ve buluşma noktasına değinerek şu noktalara değindi: “Fuarın pandeminin ardından yeniden ve böylesine geniş kapsamlı gerçekleştirilmesi son derece değerli. Yazılım sanayinin serüveni ülkemizde 50 yılı aşkın süredir devam ediyor. Bugünse iletişim teknolojileri alanında 100’ün üzerinde Ar-Ge’si olan bir ülkeyiz. Teknoloji şirketlerinin gücünü ve etki alanını artırmak için 1 milyon istihdam projesinde başarıya ulaştık. Firmalarımızın yazılım ihracatını sıçratmak ve onları globale taşımak için de Turquality programı önemli bir görev üstleniyor.”
Bunlar da ilginizi çekebilir