Çelik sektörünün son yıllarda gündeminin en önemli maddelerinden biri olan yeşil dönüşüm ve sınırda karbon düzenlemesi, Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) tarafından düzenlenen bir konferansta ele alındı.
ÇİB, 10 Aralık 2024 tarihinde "AB Sınırda Karbon Düzenlenmesi Mekanizması ve Türk Çelik Sektöründe Yeşil Dönüşüm" başlıklı bir etkinlik düzenleyerek, sektördeki önemli gelişmeleri tartıştı. Konferansa 16 konuşmacı katılırken, etkinliği 200'e yakın kişi izledi.
Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Uğur Dalbeler, çelik sektöründeki yeşil dönüşümün son 5 yıldır öncelikli bir konu haline geldiğini belirterek, Türkiye’nin dünyadaki en temiz çeliği üreten ülkeler arasında yer aldığını vurguladı. Dalbeler, "Dünya çapında yaklaşık 400 milyon ton çelik ticareti yapılıyor. Türk çelik sektörü, bu ticarette en temiz ve en avantajlı konumda. Şimdi bu durumu avantaja çevirerek, sanayileşmedeki gerilemeyi tersine çevirebiliriz. Ancak bunun için iyi bir hazırlık yapmalı ve maliyetleri minimumda tutarak süreci etkili bir şekilde yönetmeliyiz." şeklinde konuştu.
Çelik üretimindeki emisyonun 3 aşamalı olarak hesaplandığını kaydeden Dalbeler, şunları anlattı: "Birincisi, kapsam 1 diye bahsedilen prosesin yarattığı emisyon ki o bizim lehimize. Kapsam 2 diye nitelendirilen enerji tarafında da fena değiliz. Kapsam 3 ise lojistikle ilgili. Maalesef Türkiye orada biraz dezavantajlı konumda. Bunları baştan iyi planlayıp iyi yönetmemiz lazım. Onu yapabilmek için de çalışanları, şirketleri ve tüm paydaşları bilinçlendiriyor olmamız lazım. İşte bizim düzenlediğimiz konferansların ana amacı da bu."
'OLABİLDİĞİMİZ KADAR YEŞİLİZ'
Dünyada üretilen 1 ton çelik için yaratılan emisyonun yaklaşık 2 ton olduğu bilgisini paylaşan Dalbeler, "Bu miktar 2030'a kadar artmayı sürdürüp ondan sonra azalacak. Ama Türkiye'ye geldiğinizde hurdaya dayalı üretim toplam üretimin yüzde 75'ini temsil ediyor. Dolayısıyla bizdeki emisyon 500 kiloların altına düşüyor. Yani dünya ortalamasının dörtte birindeyiz. O anlamda sektörümüz için olabildiğimiz kadar yeşiliz diyebiliriz." ifadelerini kullandı.
İhracat Genel Müdürlüğü, Maden, Metal ve Orman Ürünleri Daire Başkanı Ali Rıza Oktay'ın açılış konuşmasıyla başlayan konferansın, SKDM mevzuatı ve Türk çelik sektörüne etkilerinin incelendiği birinci oturumunda Uğur Dalbeler'in yanı sıra; Ticaret Bakanlığı'ndan Ticaret Uzmanı Cansu Dinçer Zeybek ve İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri Genel Sekreteri Dr. S. Armağan Vurdu da yer aldı.
Karbon ayak izinin azaltılması ve Türk çelik sektörü yol haritasının incelendiği ikinci oturumun ilk kısmında REACH Global Services Direktör Yardımcısı Pınar Özgün Yavaş, Sphera Kıdemli Direktörü Rajesh Kumar Singh, PwC Şirket Ortaklarından Dr. Akif Koca, Ernst & Young Kıdemli Müdürü Elif Semra Ceylan; ikinci kısmında ise Consulta Şirket Ortaklarından Burak Oğuz, Deloitte Şirket Ortaklarından Murat Günaydın, Escarus'tan Direktör Dora Üreten ve Qanaq Consultancy'den Begüm Mermeroğlu konuşmacı olarak yer aldı.
Türk çelik sektöründe yeşil dönüşümün finansmanı ve teşviklerin incelendiği üçüncü oturumun konuşmacıları ise Ticaret Bakanlığı'ndan Ticaret Uzmanı Setenay İyigün, TÜBİTAK'tan TEYDEB Başkanı Mehmet Aslan, TKYB Genel Müdür Yardımcısı Yeşim Şimşek, TSKB Genel Müdür Yardımcısı ve Sürdürülebilirlik Lideri Meral Murathan ve TİM Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Kübra Ulutaş Tapo oldu.