EKONOMİ

6. Savunma Sanayii Buluşmaları, İSO ve SAHA İstanbul işbirliğiyle düzenlendi

Abone Ol

Türkiye savunma sanayisinin milli ve yerli yapısına katkı sunmak amacıyla İSO ve SAHA İstanbul tarafından bu yıl altıncısı düzenlenen Savunma Sanayii Buluşmaları, İstanbul'da sektörün önde gelen isimlerini bir araya getirdi. Etkinliğin açılışına İstanbul Vali Yardımcısı Yücel Gemici, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Gökhan Uçar, SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci, İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ve çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.

Erdal Bahçıvan: "İstanbul'un Savunma Sanayimize Katkısını Artırmayı Hedefliyoruz"

Erdal Bahçıvan, savunma sanayisinin bir ülkenin askeri gücünün yanı sıra teknolojik altyapısı, ekonomik kalkınması ve uluslararası prestijine de etkisi olduğunu belirtti. Sektöre yapılan yatırımların yerli sanayinin gelişimine, teknoloji transferine, inovasyona ve nitelikli iş gücünün yetişmesine katkı sağladığına dikkat çeken Bahçıvan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"2000 yılında İSO 500'deki savunma sanayisi firmalarının sayısı sadece 6 iken, 2023 yılında bu rakam 22’ye ulaştı. 2002-2023 arasında savunma sanayisinin ihracat hacmi 22 kat artarak 5,5 milyar dolara geçti. Bu yılın ilk 11 ayında ise 5,7 milyar dolarlık ihracatla geçen yılın performansını aşmış durumdayız. Sektörde yerlilik oranının yüzde 20'lerden yüzde 80'lere çıkması gurur verici bir başarıdır. 2024 itibariyle dünyanın ilk 100 savunma sanayisi firması arasında 5 Türk firması bulunuyor. Bu, ülkemizin mühendislik kabiliyetleriyle dünya standartlarında üretim yapabildiğini gösteriyor."

Murat İkinci: "Türkiye Artık Savunma Ürünleri İhraç Eden Bir Ülke"

SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci, Türk savunma sanayisinin son 20 yılda ciddi bir atılım yaptığını belirtti. "Savunma sanayisindeki yerlileşme oranı yüzde 20’lerden yüzde 80’lerin üzerine çıktı. Bu oranı daha da yükseltmek için yoğun bir çaba gösteriyoruz," diyen İkinci, şu bilgileri paylaştı:

"Savunma sanayisindeki toplam üretim hacmini 1 milyar dolardan 12 milyar dolara çıkardık. 2023 yılı ihracat rakamımızı 5,5 milyar dolarla tamamladık ve bu yıl 6,5 milyar dolarlık bir seviyeye ulaşmayı hedefliyoruz. Sektör istihdamı 20 yıl önce 9 binlerdeyken, şu anda 100 bin seviyesine ulaşmış durumdadır."

Gökhan Uçar: "Savunma Sanayisi Proje Portföyü 100 Milyar Dolara Ulaştı"

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Gökhan Uçar, sektörün cirosunun 15 milyar dolara ulaştığını ve proje portföyünün 100 milyar dolar mertebesine geldiğini ifade etti. "Bu yılı 6,8 ile 7 milyar dolar arası bir ihracat rakamıyla kapatmayı hedefliyoruz," diyen Uçar, 185'ten fazla ülkeye 250’nin üzerinde farklı kalemde ürün ihracatı yapıldığını belirtti.

6. Savunma Sanayii Buluşmaları kapsamında "Teknoloji, Gelişim ve İş Birliği Perspektifinden Türk Savunma Sanayisine Bakış" başlıklı bir panel düzenlendi. Panelin moderatörlüğünü Özyeğin Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi ve Girişimcilik Direktörü Dr. İsmail Arı yaparken, ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, ASPİLSAN Enerji Genel Müdürü Ahmet Turan Özdemir, ODTÜ TEKNOKENT Genel Müdürü Serdar Alemdar ve Akım Metal Genel Müdürü Ali Fazıl Böyet panelde konuşmacı olarak yer aldı.

Etkinlikte toplam 18 ana yüklenici firma 70 masa ile katılım sağlarken, İSO ve SAHA İstanbul üyesi 500'den fazla firma 2 binden fazla ikili görüşme gerçekleştirdi. Bu kapsamda ASELSAN, ROKETSAN, TÜBİTAK SAGE, BAYKAR gibi önde gelen firmalar tedarikçi buluşmasında yer aldı.