EKONOMİ

Bakan Bolat: 'E-ticaretin potansiyeli yüksek, hedefimiz 2028'de e-ihracat payını yüzde 10’a çıkarmak"

Abone Ol

TürkMedya'nın düzenlediği E-Ticaret ve Perakende Zirvesi, Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın katılımıyla İstanbul Finans Ofisi Ziraat Kuleleri Oditoryumu’nda gerçekleştirildi.

Bolat, etkinliğin açılışında, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. tesislerine yapılan menfur terör saldırısını bir kez daha kınadı. Saldırıda hayatını kaybeden şehitlere rahmet, yaralılara ise acil şifalar diledi. Saldırının zamanlamasının çok manidar olduğunu ve Türkiye'nin birliğini, beraberliğini hedef aldığını belirtti. Bolat, “Saldırı, savunma sanayimizi hedef almıştır. Savunma sanayi, Türkiye'nin dünyada teknoloji yarışında geri kalmaması için kritik bir sektördür” dedi.

Ayrıca, saldırının İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenen SAHA EXPO Uluslararası Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı’nın yapıldığı günlerde gerçekleştiğine dikkat çekerek, “Fuara, yurt dışından tam 300 delegasyon katıldı. 6,2 milyar dolarlık savunma sanayi ihracat projeleri imzalandı. Savunma sanayinde yıllık üretimimiz 12 milyar dolardır ve bu yıl 6,5 milyar dolarlık ihracat hedefliyoruz” ifadesini kullandı.

Bolat, Türkiye'nin savunma sanayi başarısının, Türk sanayisine de itibar kazandırdığını dile getirerek, “Savunma sanayi, kaliteli ve yüksek teknoloji düzeyinde ürün ihraç edebilen bir ülke algısının yerleşmesinde önemli bir rol oynamıştır. Bu sektör, sanayinin gelişimini de hızlandırmaktadır” dedi.

Avrasya coğrafyasındaki ülkelerin güvenilir bir tedarikçi bulma ihtiyacını vurgulayan Bolat, Türkiye'nin bu anlamda güvenilir ve kaliteli üretim yapan bir ülke konumuna geldiğini kaydetti. Saldırıya, 108 ülkeden büyük tepkiler geldiğini söyledi.

Bakan Bolat, e-ticaretin yüksek bir potansiyel taşıdığını belirterek, Kovid-19 salgını döneminde hızla büyüyen e-ticaretin, ticari hayatın vazgeçilmez unsurlarından biri haline geldiğini ifade etti. Türkiye'nin dijital dönüşüm destekli bir ekonominin önemli bir parçası olan e-ticarette önemli bir potansiyele sahip olduğunu aktardı.

Geçen yıl internet üzerinden mal ve hizmet siparişi veren bireylerin oranının yüzde 49,5 olduğunu belirten Bolat, “Ülkemizde her iki tüketiciden biri internet üzerinden alışveriş yapıyor. 2019 yılında 136 milyar lira olan e-ticaret hacmi, 2023 yılında 1,85 trilyon lira oldu” dedi. Ayrıca, 2019 yılında 68 bin 457 olan e-ticaret faaliyetinde bulunan işletme sayısının, 2023 yılında yüzde 717 artışla 559.412’ye ulaştığını belirtti.

Esnaf ve sanatkarların e-ticaret alanına yöneldiklerini vurgulayan Bolat, Bakanlık olarak bu yönelimi desteklediklerini ifade etti. Küresel e-ticaret hacminin 2019 yılından bu yana yüzde 75 büyüme kaydettiğini belirterek, “2023 yılı itibarıyla küresel e-ticaret hacmi 5,8 trilyon dolara ulaştı. 2024 yılı sonunda bu rakamın 6,3 trilyon dolara çıkması bekleniyor” diye konuştu.

Bolat, 2022’de e-ihracatın toplam mal ihracatındaki payının yüzde 0,91 olduğunu hatırlatarak, “Bugün itibarıyla bu oran yüzde 2,6’ya yükseldi. Yıl sonu beklentimiz, 7,5 milyar dolarlık e-ihracatla toplam mal ihracatımızın içinde yüzde 3’e ulaşmaktır” dedi. 2028’de e-ihracatın toplam mal ihracatındaki payını yüzde 10’a çıkarmayı hedeflediklerini de sözlerine ekledi.

Ülkede 2023 sonu itibarıyla 4,5 milyon kuruluş bulunduğunu, bunların 1,5 milyonunun perakende işletme olarak faaliyet gösterdiğini belirten Bolat, 2023’te toplam ticaret hacminin yaklaşık 60 trilyon lira olduğunu, perakende ticaretin hacminin ise 10,5 trilyon lira olarak gerçekleştiğini kaydetti. Perakende ticaretin toplam ticaret içindeki payının yüzde 17’ye ulaştığını ifade etti.

Bakanlık olarak, perakende sektöründe yapılan düzenlemelerle etkin ve sürdürülebilir bir rekabet ortamı oluşturmayı amaçladıklarını dile getiren Bolat, sektörün dengeli bir şekilde büyümesi için çaba gösterdiklerini de ekledi.

Bakan Bolat, piyasa bozucu davranışlara karşı tedbir almaya devam ettiklerini belirterek, Mecliste kabul edilen yeni düzenlemelerle tüketicilerin daha etkin korunacağını ifade etti. Kadınların ticari hayata katılımını teşvik ettiklerini ve yasa dışı piramit sistemlerden kaynaklı dolandırıcılıklara karşı önemli düzenlemeler yapıldığını belirtti.

E-ihracatı geliştirmek amacıyla yeni düzenlemeler getirdiklerini kaydeden Bolat, “Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’da değişiklik yapılarak e-ihracatı teşvik eden düzenlemeler Meclis’te kabul edildi” dedi. İç ticaret alanında da çeşitli sektörlerde fahiş fiyat artışı ve stokçuluk faaliyetleri konusunda yoğun denetimler gerçekleştirdiklerini sözlerine ekledi.