Dış Ticarete Yön Verenler Derneği (DIŞYÖNDER) Başkanı Dr. Hakan Çınar, Türkiye'deki yüksek tansiyonun bayram tatilinde düşeceğini ancak ekonominin 19 Mart öncesi seviyelere geri dönmesinin zaman alacağını belirtti.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınmasıyla başlayan süreci değerlendiren Dr. Çınar, 19 Mart’tan itibaren yaşanan gelişmelerin siyaset ve ekonominin ne kadar iç içe geçtiğini bir kez daha gözler önüne serdiğini ifade etti. Merkez Bankası'nın, doları kontrol altına alabilmek amacıyla 25 milyar dolarlık rezerv sattığını hatırlatan Çınar, "Ülke risk primini gösteren CDS oranları 380'e, TL gecelik faiz oranı ise yüzde 46'ya çıktı. Takasbank'taki faiz oranları da yüzde 47-48 bandında seyrediyor," dedi.

Döviz rezervlerindeki azalma, kredi faiz oranlarını da etkileyerek reeskont kredilerinin kullanılabilir seviyelere düşmesine yol açtı. Merkez Bankası'nın nisanda faiz kararı alırken, önceki dönemlere kıyasla daha zor bir durumla karşı karşıya olacağını belirten Çınar, "Gecelik faizler normal seviyelere dönmeden yeni bir faiz indirimi yapmak doğru olmayabilir," dedi.

Bakan Kacır, cari dengeye yıllık 12 milyar dolarlık katkı sağlayacak olan büyük ölçekli sanayi yatırımlarını paylaştı Bakan Kacır, cari dengeye yıllık 12 milyar dolarlık katkı sağlayacak olan büyük ölçekli sanayi yatırımlarını paylaştı

Yabancı yatırımcıların riskten kaçınma refleksinin güçlü olduğunu vurgulayan Çınar, son gelişmelerin orta vadede yabancı sermayenin ülkeye olan ilgisini olumsuz etkileyebileceğini ifade etti. Dış ticaret açısından, diğer ülkelerin vereceği tepkilerin de sonuçları etkileyeceğine dikkat çeken Çınar, "Tansiyonun düşmesi için siyasilerin sağduyulu adımlar atması büyük önem taşıyor. İç huzur ve toplumsal barış, refahın artmasının temel yolu olmalı," diye ekledi.

Son olarak, Çınar, ekonomi yönetiminin sıkı para politikasından vazgeçmeyeceğini, ancak piyasaların 19 Mart öncesine dönmesinin zaman alacağına dikkat çekti.