EKONOMİ

EDMİB Başkanı Erkan Zandar, “2024 yılında Türkiye genelinde %18-19’luk bir kayıp yaşadık”

Abone Ol

Deri ve Deri Mamülleri sektörü 2024 yılı ihracat rakamları açıklaması ve sektör değerlendirme toplantısı için bir araya geldi. İstanbul Deri Mamülleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) öncülüğünde gerçekleştirilen sektör toplantısına alt sektör başkanları katılım sağladı. 2024 yılında 1,5 milyon doları aşan bir ihracat gerçekleştiren deri ve deri mamülleri sektörünün, 2025 yılı hedeflerini sektör başkanları aktardı.  Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Erkan Zandar, sektörle ilgili değerlendirmelerini Fuar Dergisi mikrofonlarımızla paylaştı.

Zandar, "2024 yılının bir değerlendirmesini bugün tüm sektör paydaşlarıyla yapmamız gerçekten olumlu oldu. Biz her ne kadar deri ve deri mamülleri olarak geçsek de, çok ciddi alt kırılımlar barındıran bir sektörüz. Ve her alt kırılımın kendi dinamikleri, kendi pazarları, kendi sorunları var. Ama bugün baktığımızda bütün bu sektörler emek yoğun sektörler olduğu için hepsinin ortak noktada birleştiği genel giderler ve işçilik konusundaki sorunlar dikkat çekiyor.” dedi.

Zandar, kur baskısı nedeniyle artan genel gider ve işçilik maliyetlerinin, sektörün dış pazarlarda rekabet edebilirliğini olumsuz etkilediğini belirterek “2024 yılı benim de öngördüğüm şekilde negatif geçti. Türkiye genelinde %18-19’luk bir kayıp yaşadık. Ege Bölgesi geneline baktığımızda ise kayıp %9 seviyelerinde oldu. Ege bölgesi, Avrupa pazarlarına yoğunlaşan bir ihracat stratejisi izlediği için belirli dinamiklerden ve bazı ülkelerdeki negatif sonuçlardan etkilenmedi.” şeklinde konuştu.

Sektörün 2025 yılı hedeflerini ve olası zorluklarını değerlendiren EDMİB Başkanı, “2025 yılı, benim tahminime göre 2024 ile aynı seviyelerde ya da biraz altında olabilir. Bunun temel nedeni, sektör içindeki kapasite ve üretim kayıpları. Olası bir piyasa hareketlenmesinde hemen yanıt verebilecek durumda değiliz. Bugün gelebilecek bir dış talebi karşılayacak üretim gücünü yeniden oluşturmamız şart.  Ayrıca malumunuz, özellikle İstanbul ve Gaziantep gibi bölgelerde işçilik gücünü Suriyeli göçmenlerden alan bir sektördü bu. Ancak, bu göçmenlerin bölgelerden ayrılışıyla sektörün çalışan kapasitesi düştü. Şu an, herhangi bir talep artışı durumunda sektörün üretim anlamında hazır olmadığı bir gerçek.”

Erkan Zandar, sektörün ulusal ve uluslararası fuarlara olan katılımının önemine vurgu yaparak “Şu anda sektörün iki önemli yurt dışı fuarı var. Birincisi, bu hafta katılacağımız Exporiva’da Garda şehrinde düzenleniyor. Bu fuar, ayakkabı sektörünün bir yıllık dinamiklerini belirleyen önemli bir etkinlik. Haftaya Çarşamba günü döneceğiz. Daha sonra, 21 Ocak’ta İzmir’de bir basın toplantısı düzenleyeceğz. Fuar sonrasında piyasalardaki hareketleri daha net bir şekilde değerlendirebileceğiz.” şeklinde belirtti.

Zandar, Avrupa piyasalarına ilişkin beklentilerini ise şu şekilde ifade etti:

“Benim tahminim, Mart ayından sonra ABD’deki politik değişimlerin (Trump etkisi gibi) Avrupa piyasalarında bir canlanma yaratması yönünde. Ancak bu canlanmaya hem fiyat hem de üretim gücü olarak ne kadar hazırız, bu konuda endişelerim var.”