Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Aydın-Denizli Otoyolu'nun yarın resmi olarak hizmete gireceğini duyurdu. Bakan Uraloğlu, otoyolun faaliyete girmesiyle birlikte yıllık toplamda 7,4 milyar lira tasarruf sağlanmasının beklendiğini belirtti. Bu tasarrufun 6,4 milyar lirasının zamandan, 1 milyar lirasının ise akaryakıttan kaynaklanacağı ifade edildi.
Bakan Uraloğlu, yazılı açıklamasında otoyolun açılışının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından gerçekleştirileceğini belirtti. Otoyolun yapım sürecine dair de bilgi veren Bakan, "Otoyolun tamamı 6 şeritli 140 kilometre ana yol ve 4 şeritli 23 kilometre bağlantı yolu olmak üzere toplamda 163 kilometre uzunluğunda inşa edildi. Aydın ile Denizli arasında, D-320 devlet yolundan geçen 11 ilçe ve 46 sinyalize kavşağı içeren mevcut yolculuk süresi, yeni otoyol ile 1,5-2 saatten 55 dakikaya indirilecek." şeklinde konuştu.
Uraloğlu, otoyolun ilk etabının Kocabaş’tan başlayıp, Pamukkale, Kumkısık, Sarayköy ve Buharkent ilçelerinden geçerek Kuyucak'a ulaştığını, ikinci etabının ise Kuyucak'tan başlayıp, Nazilli, Yenipazar ve Köşk ilçelerini geçerek Aydın'da sonlandığını açıkladı.
Çevre Dostu ve Ekonomik Faydalar
Aydın-Denizli Otoyolu'nun sadece zaman ve akaryakıt tasarrufu sağlamakla kalmayıp, çevreye olan katkısıyla da dikkat çektiğine değinen Bakan Uraloğlu, yıllık 61 bin ton daha az karbon salınımı gerçekleştirilmesiyle daha sürdürülebilir bir ulaşım altyapısının desteklendiğini belirtti.
Uraloğlu, otoyolun bölgenin ticari ve turistik potansiyelini de güçlendireceğini vurguladı: "Bu proje, özellikle turizm sektörüne önemli fırsatlar sunuyor. Pamukkale, Efes, Didim ve Kuşadası gibi önemli turistik destinasyonlara ulaşımı hızlandıracak, böylece bölgeyi ziyaret edenlerin zamanları daha verimli kullanılacak. Bu da turistik aktivitelerin artmasına, bölgeye yeni yatırımların ve istihdam olanaklarının kazandırılmasına yol açacak."
İhracatın Artan Hızı
Ayrıca, otoyolun İzmir Limanı'na olan ulaşımı da hızlandıracağını belirten Uraloğlu, "Bölgede üretilen sanayi ve tarım ürünlerinin, Denizli üzerinden İzmir Limanı'na daha kısa sürede ulaştırılması sağlanacak. Bu da ihracat süreçlerini hızlandırarak, bölgenin ekonomik büyümesine katkı sağlayacak." dedi.
Ulaşım Altyapısındaki Büyüme
2002 yılından bu yana Türkiye'nin ulaşım projelerinde önemli bir gelişim yaşandığını ifade eden Bakan Uraloğlu, "2002'de Türkiye'nin bölünmüş yol uzunluğu 6.101 kilometre iken, bugün bu rakam 29.730 kilometreye çıktı. Ayrıca, 2002'de yalnızca 6 il birbirine bölünmüş yollarla bağlıydı, şimdi ise 77 il arasında bölünmüş yollar var. Bitümlü sıcak karışım kaplama yol ağımız 31.727 kilometreyi geçti. Otoyol ağımız ise 3.796 kilometreye yükseldi, bu da önemli bir başarıdır." şeklinde konuştu.
Bakan Uraloğlu'nun açıklamalarına göre, Aydın-Denizli Otoyolu, hem ekonomik hem de çevresel açıdan Türkiye'nin ulaşım altyapısında önemli bir dönüm noktası olacak.