EKONOMİ

Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısında bölgesel kalkınma ve iyileşme politikaları ele alındı

Abone Ol

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında Şanlıurfa'da yapılan Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısının ardından bir açıklama yapıldı.

Toplantıda, Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi (2024-2028) çerçevesinde, bölgelerin küresel rekabet gücünün artırılması, bölgelerarası gelişmişlik farklarının azaltılması ve deprem sonrası iyileşmeyi sağlayacak politikalar ele alındı.

2023 yılı itibariyle Türkiye'nin uygulamaya koyduğu ekonomi programının etkili bir şekilde koordinasyon içinde yürütüldüğü belirtilen açıklamada, küresel ekonomideki jeopolitik gerilimler, korumacılık eğilimlerinin artması ve belirsizliklerin devam ettiği bir dönemde elde edilen başarılar vurgulandı. Program sayesinde, enflasyonun azalma sürecine girdiği, ekonomik dengelenmenin sağlandığı ve cari açığın önemli ölçüde daraldığı ifade edildi. Ayrıca, işsizlik oranının tek haneli seviyelerde kalırken, istihdamın tarihi yüksek seviyelere ulaştığı ve uluslararası rezervlerin rekor seviyelere çıktığı belirtildi. Ülke risk priminin düştüğü, dış borçlanma maliyetlerinin gerilediği, bankaların ve reel sektörün dış finansmana daha uygun koşullarla erişimi sağlandığı kaydedildi. Makro finansal istikrarın güçlendiği, Türk lirasına olan güvenin arttığı ve bütçe açığının azalarak mali disiplinin güçlendiği ifade edildi. Ülkenin gri listeden çıkma sürecinin tamamlandığı ve Türkiye'nin, kredi derecelendirme kuruluşlarından 2 kademe kredi notu artışı alan tek ülke olduğu belirtildi.

Bu kazanımlar sayesinde fiyat istikrarı ve yapısal dönüşüm hedeflerine sağlam bir zemin oluşturulduğu ve yapısal reformların bir takvim çerçevesinde hayata geçirilmeye devam edildiği vurgulandı.

Bölgesel kalkınmanın, Türkiye'nin rekabet gücünü ve büyüme potansiyelini artırmada önemli bir unsur olduğu belirtilen açıklamada, "Uygulayacağımız kalkınma politikaları ile bölgesel gelişmişlik farklarını azaltarak sosyal refahı daha dengeli bir şekilde yaymayı ve bölgelerin potansiyellerini en üst düzeye çıkarmayı hedefliyoruz." ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) gibi bölgesel programların Türkiye ekonomisine önemli katkılar sağladığı vurgulandı. Yeni GAP Eylem Planı ile bölgede tarımsal sulama yatırımlarının tamamlanması, akıllı tarım uygulamalarına geçilmesi, kırsal ekonomilerin çeşitlendirilmesi, turizm odaklı büyüme sağlanması ve emek yoğun sektörlerde yatırımların teşvik edilmesi hedeflendiği ifade edildi.

Toplantının ardından, ulaşım, sanayi, turizm ve lojistik sektörleri başta olmak üzere, bölgesel kalkınma programlarının daha bütüncül bir bakış açısıyla, ilgili kurumların işbirliğiyle hayata geçirileceği belirtildi. EKK toplantısında ele alınan temel hususlar arasında, Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi (2024-2028) doğrultusunda, bölgelerin küresel rekabet gücünün artırılması, bölgelerarası gelişmişlik farklarının en aza indirilmesi ve deprem sonrası iyileşmeye yönelik politikaların gözden geçirilmesi yer aldı. Ayrıca, Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programı kapsamında bölgesel kalkınmaya katkı sağlayacak projelerin değerlendirilmesi, GAP bölgesindeki sulama yatırımlarının durumu, sürdürülebilir ve akıllı tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması gibi tedbirlerin ele alındığı ifade edildi. Ayrıca, sosyal refahın artırılması ve enflasyonla mücadele kapsamında gıda üretiminin artırılması için atılacak adımlar da masaya yatırıldı. Suriye'deki son gelişmelerin dış ticaret üzerine olası etkileri de değerlendirilerek, bu alanda izlenecek yeni politikalar tartışıldı.