Halı sektörünün en önemli uluslararası etkinliklerinden biri olan CFE Uluslararası Halı ve Yer Kaplamaları Fuarı, bugün İstanbul Fuar Merkezi’nde başladı. 18 farklı ülkeden toplam 600 firma ve firma temsilciliğini bir araya getiren fuar, büyük bir heyecanla karşılandı. Katılımcıların 145’i yabancı firmalardan oluşurken, 180 firma ise Türkiye’nin halı sektöründeki lider şehirlerinden biri olan Gaziantep’ten geldi.Whatsapp Image 2025 01 07 At 16.18.22

50 bin metrekarelik alana yayılan fuar, sektörün önde gelen isimlerini ve en yeni tasarımlarını sergileyerek, dünya pazarlarına yönelik önemli bir ticaret platformu sunuyor. Fuarda konuşan TİM (Türkiye İhracatçılar Meclisi) Başkanı Mustafa Gültepe, fuarın önemine ve sektörel gelişmelere dair açıklamalarda bulundu. 

“Halı Sektörümüz, Türkiye’nin Gücünü Gösteriyor”

Mustafa Gültepe, fuarın halı sektörünün başarısını sergilediğini vurgulayarak “Biliyorsunuz bütün sektörlerimiz güzel fuarlar yapıyor. Halı sektörümüzde iki birliğimizin birleşmesiyle beraber güzel bir fuar yapıldı. Bu, ikinci fuarları ve birinci fuar da çok başarılıydı. Şimdi içeride gezdik; bütün stantlar gerçekten Türkiye’nin, halı konusunda dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olduğunu gösteriyor.” şeklinde konuştu.

Gültepe, Türkiye’nin halı üretiminde dünya çapında rekabetçi bir konumda olduğunu belirterek özellikle Gaziantep’in makine halısındaki başarısına dikkat çekti:
“Özellikle Antep bölgesi makine halısında çok farklı başarılara imza atıyor. İstanbul’da ise el halısında dünya çapında iyi bir etki yaratıyoruz.”

Halı sektörünün Türkiye’nin ihracat hedeflerine ulaşmasında kritik bir rol oynadığına değinen Gültepe,“Amacımız, ihracatı fuarlarla ve ticari yönetimlerle dünyaya tanıtarak önümüzdeki dönemde Türkiye’yi dünyanın ilk on ihracatçı ülkesi arasına koymak. Şu anda ihracattaki rekabetçiliği biraz daha artırabilirsek, halı sektörümüzün 3 milyar dolarlık ihracatını çok daha yukarılara çıkarma potansiyelimiz var.” dedi.

TASD Başkanı Berke İçten: Çakma ayakkabı sorunu 1 milyar dolar zarar veriyor TASD Başkanı Berke İçten: Çakma ayakkabı sorunu 1 milyar dolar zarar veriyor

D S C09705-2

Halı Müzesi Projesi

Gültepe, halı sektörünün kültürel mirasını yaşatmak adına bir halı müzesi fikrine de değindi:
“Geçmişte Türkiye’de halıcılık, geleneksel olarak çok eskilere dayanan, el işçiliğiyle başlayan bir kültür. Bunun farklı yönlerini dünyaya tanıtmak lazım. Belediye başkanımızla içeride konuşurken bir halı müzesi fikrinden bahsedildi. Kendisi beni de destekledi. Eğer Antep’te bir halı müzesi kurulursa, bu çok önemli bir değer katacaktır.”

Halı müzesinin Türkiye’nin kültürel mirasını dünyaya tanıtmak açısından büyük bir öneme sahip olacağını ifade eden Gültepe, şu değerlendirmede bulundu:
“Antep’in yöresel ve sanatsal alanlardaki başarısı, bir çarpan etkisi yaratacaktır. İnsanlar, Türkiye’ye gelerek 150-200 hatta 300 yıllık halıcılık kültürünü yerinde görebilir. Bu, hem halı sektörümüz hem Türkiye’miz hem de Antep’imiz için çok önemli bir hizmet olacaktır.”

CFE Uluslararası Halı ve Yer Kaplamaları Fuarı, Türk halı sektörünün hem ticari hem de kültürel gücünü sergileyerek, dünya pazarlarında liderlik hedeflerini güçlendiren bir platform olmayı sürdürüyor. Mustafa Gültepe’nin de belirttiği gibi, Türkiye’nin halıcılık alanındaki üretim ve ihracat gücü, fuarlarla daha da yukarılara taşınacak.

Fuar, 3 gün boyunca sektör profesyonelleri ve ziyaretçilerini ağırlamaya devam edecek.

Editör: Sude Yılmaz