Deri ve Deri Mamülleri sektörü 2024 yılı ihracat rakamları açıklaması ve sektör değerlendirme toplantısı için bir araya geldi. İstanbul Deri Mamülleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) öncülüğünde gerçekleştirilen sektör toplantısına alt sektör başkanları katılım sağladı. 2024 yılında 1,5 milyon doları aşan bir ihracat gerçekleştiren deri ve deri mamülleri sektörünün, 2025 yılı hedeflerini sektör başkanları aktardı. Türkiye Deri Konfeksiyoncuları Derneği (TDKD) Başkanı Cengiz Sarıgül, sektörle ilgili değerlendirmelerini Fuar Dergisi mikrofonlarımızla paylaştı.

D S C00317-1

Cengiz Sarıgül, 2024 yılının, 2023’e kıyasla daha düşük bir performansla geçtiğini belirterek şunları söyledi. “Bu yıl, dünyadaki savaş ortamları ve küresel ekonomik dalgalanmalar nedeniyle oldukça zor bir dönem yaşadık. Deri konfeksiyon sektörü lüks tüketim kategorisinde yer aldığı için bu tür gelişmelerden daha fazla etkileniyor. Yine de kötü bir noktada değiliz. Kendimizi dinamik tutmayı biliyor, düzenlediğimiz fuarlarla sektörü desteklemeye devam ediyoruz. 2025 yılı için çok büyük bir sıçrama beklemiyoruz ancak 2023’e göre kaybettiğimiz yüzde 20’lik oranı kapatmayı hedefliyoruz.”

Deri ve deri mamulleri sektörü, 2024 yılında çeşitli sorunlarla mücadele etti. Bu sorunların başında maliyet artışları ve rekabet koşulları geliyor. Sarıgül, sektörün yaşadığı sıkıntıları şöyle ifade etti. “2024 yılında maliyet artışları ve enflasyon, sektörü ciddi şekilde etkiledi. İhracatçı bir sektör olmamıza rağmen döviz kurlarının sabit kalması, Türkiye’de yükselen enflasyon ve işçilik maliyetlerinin artması bizi zorladı. Bunun yanı sıra Çin, Hindistan ve Pakistan gibi ülkelerin piyasaya sunduğu düşük maliyetli ürünlerle rekabet etmek durumunda kaldık.”

AYSAD Başkanı Sait Salıcı, "2024 Zorlu Bir Yıldı, Ama 2025 İçin Umutluyuz" AYSAD Başkanı Sait Salıcı, "2024 Zorlu Bir Yıldı, Ama 2025 İçin Umutluyuz"

Sarıgül, özellikle kalite farkının rekabet avantajını azalttığını dile getirerek, “Daha önce kalitemiz sayesinde fiyatlarımızdaki yüzde 10-15’lik farkları tolere edebiliyorduk. Ancak bu farklar yüzde 40-50’lere ulaştığında bu durum sürdürülemez hale geldi. En büyük düşüşlerin temelinde maliyet artışları yatıyor.” ifadelerini kullandı.

2024 yılında yaşanan zorluklara rağmen, deri ve deri mamulleri sektörü 2025 yılına umutla bakıyor. Sarıgül, sektörü hareketlendirecek projelerin ve fuar organizasyonlarının önemine dikkat çekti. Özellikle Avrupa pazarındaki iyileşme beklentilerinin sektör üzerindeki olumlu etkilerinin olacağı tahmin ediliyor.“2025’te büyük bir patlama beklemiyoruz ancak 2023’e göre yaşanan düşüşü telafi edebiliriz. Özellikle Avrupa pazarında iyileşme sinyalleri alıyoruz. Bu da sektörümüz için pozitif bir gelişme. Fuarlarla kendimizi ve ürünlerimizi daha geniş kitlelere tanıtmaya devam edeceğiz,” dedi.

Editör: Sude Yılmaz