TASD Başkanı Berke İçten: Çakma ayakkabı sorunu 1 milyar dolar zarar veriyor TASD Başkanı Berke İçten: Çakma ayakkabı sorunu 1 milyar dolar zarar veriyor

Deri ve Deri Mamülleri sektörü 2024 yılı ihracat rakamları açıklaması ve sektör değerlendirme toplantısı için bir araya geldi. İstanbul Deri Mamülleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) öncülüğünde gerçekleştirilen sektör toplantısına alt sektör başkanları katılım sağladı. 2024 yılında 1,5 milyon doları aşan bir ihracat gerçekleştiren deri ve deri mamülleri sektörünün, 2025 yılı hedeflerini sektör başkanları aktardı. Türkiye Deri Sanayicileri Derneği (TDSD) Başkanı Burak Uyguner, sektörle ilgili değerlendirmelerini Fuar Dergisi mikrofonlarımızla paylaştı.

D S C00317-2

Burak Uyguner, sektörün 2024 yılındaki performansını değerlendirerek “2024, sektörümüz için zor bir yıl oldu. Ancak bu yıl, hatalarımızdan ders çıkardığımız ve geleceğe daha güçlü bir şekilde hazırlandığımız bir dönem oldu. 2025 ve sonrasında yukarı yönlü bir trend yakalayacağımızı düşünüyoruz. Bu zorlu süreçte sektör olarak kendimizi geliştirerek dayanıklılığımızı artırdık.” dedi.

Uyguner, sürdürülebilirlik ve geri dönüşüm konularında sektörün attığı adımlara da dikkat çekti:“Türkiye'nin deri sanayicileri olarak geri dönüşüme büyük önem veriyoruz. Fabrikalarımızdan çıkan her türlü deri dışı atığı, protein moleküllerine dönüştürmek üzere yatırım ve Ar-Ge çalışmaları yapıyoruz. Önümüzdeki günlerde bu alandaki yeni projelerimizi paylaşacağız. Türkiye'deki tabakhaneler, sürdürülebilirlik konusunda ciddi adımlar attı ve bu konuda önemli bir hazırlık dönemi geçirdi. Derneğimiz de bu konuda yoğun çalışmalar yürüttü.”

Deri sektörünün 2024 yılında yaşadığı temel sorunlardan biri, deriye yönelik olumsuz algılar oldu. Uyguner, konuyla ilgili “Deri, dünyada itibarsızlaştırılmaya çalışılıyor. Sanki hayvanlar sadece derisi için kesiliyormuş gibi bir algı oluşturuluyor. Oysa derinin, hayvanın toplam değerindeki payı yalnızca %1,5-2 kadardır. Bizim işlediğimiz deriler, hayvanların başka sektörler için kullanılması sonucu elde edilen yan ürünlerdir. Bu algıyı düzeltmek, derinin kıymetli bir doğal kaynak olduğunu anlatmak çok önemli. Aksi takdirde, bu değerli malzemenin çöpe atılması ya da yakılması gibi istemediğimiz durumlar yaşanabilir.” ifadelerini kullandı.

Editör: Sude Yılmaz