Geçen hafta emtia piyasalarında karışık bir görünüm sergilendi. Değerli metallerde gözlemlenen satış baskısı, enerji ve tarım gruplarında ise önemli fiyat hareketlilikleri yaşandı.
Geçen hafta değerli metallerde satış baskısı ağır şekilde hissedildi. Ons bazında altın yüzde 0,5, gümüş yüzde 3,9 ve platin yüzde 3,7 değer kaybederken, paladyum yüzde 1,6 artış gösterdi. Asya kaynaklı carry trade stratejilerindeki değişim ve artan likidite ihtiyacı, değerli metallerde satış baskısına neden oldu. Ayrıca, tahvil faizlerindeki yükselme altının ons fiyatını da olumsuz etkiledi. ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi, Haziran 2023'ten bu yana en düşük seviyeyi gördükten sonra yüzde 4 seviyesinin üzerine çıktı ve haftayı yüzde 3,94 ile kapattı.
Enerji grubunda geçen hafta sert yükselişler yaşandı. Brent petrolün varil fiyatı yüzde 3,1 artarken, New York Ticaret Borsası'nda işlem gören doğal gazın İngiliz termal birimi (MMBtu) yüzde 9,9 değer kazandı. Orta Doğu'daki artan jeopolitik riskler ve Ukrayna'nın Rusya'nın Avrupa'ya gaz sevkiyatını sağlayan geçiş noktasını ele geçirmesi, enerji fiyatlarının yükselmesine neden oldu.
Tarım grubunda ise karışık bir seyir izlendi. Chicago Ticaret Borsası'nda buğday fiyatları yüzde 0,7 artarken, mısır yüzde 2,1, soya fasulyesi yüzde 2,4 ve pirinç yüzde 0,7 düştü. Intercontinental Exchange'de pamuk fiyatları yüzde 1,5 azalırken, kahve yüzde 1,5 ve şeker yüzde 2,6 değer kazandı. Kakao fiyatları ise yüzde 13 oranında sert bir yükseliş yaşadı. Küresel üretim endişeleri, özellikle şeker ve kahve fiyatlarını artırırken, Batı Afrika'daki yağış eksikliği kakao fiyatlarının yükselmesine neden oldu.
ABD'de ekonomik aktivitenin öngörülenden daha sert yavaşlayabileceği endişesi, küresel piyasalarda tarihi bir satış baskısına yol açtı. Bu durum, varlık fiyatları üzerinde etkili oldu. Analistler, bu hafta açıklanacak ABD enflasyon verisinin, hem pay piyasaları hem de emtia piyasaları üzerinde belirleyici olabileceğini belirtiyor.