DÜNYA

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ''Türkiye ekonomisi büyüme bağlamında dünyanın önde gelen pazarlarından biri''

Abone Ol

DEİK organizasyonluğunda düzenlenen Türkiye-Suudi Arabistan Yatırım ve İş Forumu’nda konuşmalarını gerçekleştiren Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ‘’Cari açık geçen yıl 60 milyar dolardan 45 milyar dolara indi. Türkiye’de ekonomik büyüme güçlü. Büyüme bağlamında dünyanın önde gelen pazarlarından biriyiz’’ açıklamalarında bulundu.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) organizatörlüğünde İstanbul’da bir otelde düzenlenen ‘’Türkiye-Suudi Arabistan Yatırım ve İş Forumu’’ iki ülkenin önemli protokol isimleri ve iş dünyası temsilcilerinin katılımı ile düzenlendi.

Düzenlenen foruma katılım sağlayan T.C. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İngilizce konuştuğu sunumunu gerçekleştirdi. Sunumunda iki ülke arasındaki ortaklığa ve Türkiye ekonomisine değinen Bakan Şimşek, Türkiye ve Suudi Arabistan’ın iki doğal ortak olduğunu belirtti. İki ülkenin doğal ortaklığından bahseden Mehmet Şimşek, Türkiye’nin inşaattan turizme kadar birçok alanda avantajı olduğunu ve Suudi Arabistan’ın da doğal kaynaklardan ötürü avantajları olduğunu belirtti.

Her iki ülke arasında serbesti ticaret anlaşması olması gerektiğini vurgulayan Mehmet Şimşek, ‘’Eğer serbest ticaret anlaşması olursa ticaret ve yatırım da artacaktır. Türkiye ekonomisi sofistike bir ekonomide değil henüz. Serbest ticaret anlaşmaları ise daha yararlı fırsatlar sunuyor. Suudi Arabistanlı iş insanlarına seslenmek istiyorum; sizler petrol dışı gayrisafi milli hasılanızı artırmak istiyorsunuz. Bunun içinde çeşitlendirme yapmanız gerekiyor. Çeşitlendirme her iki ülkenin de yapması gereken bir eylem çünkü sınırlı bir doğal kaynağımız var’’ ifadelerini kullandı.

‘’Turizm gelirlerinde hedef 100 milyar dolara ulaşmak’’

Türkiye’de turizmin bir başarı hikayesi olduğunu belirten Şimşek, turizm gelirlerinin yarım milyar doların altından 54 milyar doların biraz üzerine çıktığını belirtti. Şimşek, ‘’Orta ve uzun vadede turizm gelirlerinde hedef 100 milyar dolara ulaşmak. Türkiye şu anda bu alanda dünya dördüncüsü. Görebildiğiniz gibi bu alanda çok büyük bir desteğimiz var ve Suudi Arabistan’a da turist getirimi konusunda yardım edebiliriz. Çünkü bizim ortak yanlarımız var ve mevsimlerimiz çakışmıyor, bu da kilit bir öneme sahip. Bu bizim için önemli bir zevk ve eminim ki bu buluşmadan iş dünyası ilham alacak ve önemli ortaklıklar oluşturmaya çalışacaklar’’ dedi.

Suudi Arabistan’ın inşaat alanında Türkiye’nin büyük bir oyuncu olduğunu belirten Şimşek, Türk müteahhitleri ve Türk şirketlerinin Suudi Arabistan’da yarım trilyondan daha fazla değerde proje gerçekleştirdiğini ifade etti. Şimşek, ‘’Suudi Arabistan’ın hedefleri ile bizim müteahhitlik deneyimlerini bir araya getirdiğimizde büyük bir katkıda bulunabileceğimiz açıkçası yüksek ölçüde faydalı olacaktır. Suudi Arabistan’da büyük projelerden bazıları var ve bizler de bunun bir parçası olmak istiyoruz’’ dedi.

‘’Talihsiz yıkımlara uğramış ülkeleri yeniden inşa edebiliriz’’

Sunumunda ekonomi Türkiye ekonomisi dışında savunma ve havacılık alanına da değinen Mehmet Şimşek, Türkiye’nin özellikle son dönemlerde çok büyük ilerlemeler kaydettiğini belirtti. Şimşek şu ifadeleri kullandı;

‘’Ürün geliştirme ve ihracatta yükseliş görünüyor. Biz her iki ülke için de birlikte tasarlamak ve birlikte üretim ve birlikte küresel ihracat yapma projelerine talibiz. Katma değer yaratabiliriz ve barış ve güvenliği sağlayabiliriz. Birlikte Afrika’da iş yapabiliriz, Orta Asya’da iş yapabiliriz. Talihsiz yıkımlara uğramış ülkeleri yeniden inşa edebiliriz’’

‘’Büyüme bağlamında dünyanın önde gelen pazarlarından biriyiz’’

Sunumunda Türkiye ekonomisine de ekonomideki hedeflere de değinen Şimşek, ‘’2026 itibari ile fiyat istikrarını sağlamış olacağız’’ açıklamalarında bulundu. Şimşek, geçtiğimiz yıl yaşanan 6 Şubat depremlerini anımsatarak ‘’Büyük depremden kaynaklanan hasarı onarıyoruz, eksikleri azaltıyoruz ve yapısal olarak reformlar yapacağız. Yılın ikinci yarısında enflasyonda büyük düşüşü yaşayacağız. Bu yıl 30’lara, gelecek yıl 14’lere ve 2026 yılında ise tek rakama düşmesini hedefliyoruz. Deprem geçici ve büyük bir şok yaşattı ancak 2024 yılında her şey daha iyi olacak muhtemel öngörümüz bu. Türkiye borçları gayrisafi milli hasıladan çok büyük etkilenmez çünkü bu bir engel değil. Cari açığın yüzde 2,5’inden daha azını bekliyoruz. Doğru yolda olduğumuza inanıyoruz çünkü geçen yıl 60 milyar dolardan 45 milyar dolara indi. Türkiye’de büyüme güçlü. Büyüme bağlamında dünyanın önde gelen pazarlarından biriyiz. Geçici bir yavaşlama görüyoruz ancak yapısal reformlara baktığımızda bence bu kilit alanlardan biri. Rekabetçi bir ekonomi üretmek istiyorsanız bunun tek yolu yapısal dönüşümdür. Türkiye insan sermayesine yatırım yapıyor, iklime yapmaya devam edecek. Yeşil ve dijital dönüşümlere devam edecek. Bu program işe yarıyor’’ ifadelerini kullandı.

Şimşek; ‘’Türkiye dünyanın merkezinde. Biz Orta Doğu ile dostuz, Avrupa, Afrika, Orta Asya ile dostuz ve  bu bizi gerçekten bölgede imalat için en önemli adaylardan biri haline getiriyor. Türkiye büyük bir Pazar. Türkiye’nin ekonomisi dünyanın en büyük 11.ekonomisi. Türkiye’nin önemli bir potansiyeli var ve bu potansiyel ile ortak yatırımlar ile elde edilebiliriz. Bu hedefeler ulaşmak için daha çok birçok ortaklık yapabiliriz’’