FUAR HABERLERİ

İDSB Genel Sekreteri Eyüp Akbal, “STK FUARI İstanbul'da İslam Gönül Köprüsü'nün kurulduğu bir yer”

Abone Ol

İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği (İDSB) ile Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı (TGTV) iş birliğiyle düzenlenen 4. Uluslararası STK Fuarı, Atatürk Havalimanı’nda yapılan anlamlı bir açılış töreniyle başladı. Kur’an-ı Kerim tilaveti ve tanıtım filminin gösterimiyle açılışı yapılan etkinlik, STK’ların toplumsal katkılarını vurgulayan konuşmalarla devam etti. Etkinlik, katılımcı kuruluşların toplumsal sorunlara çözüm üretme ve küresel dayanışmayı güçlendirme yönündeki çabalarını gözler önüne serdi.

İDSB Genel Sekreteri Eyüp Akbal, etkinliğin amacını ve önemini Fuar Dergisi mikrofonlarına şu şekilde açıkladı: “İstanbul'da İslam Gönül Köprüsü'nün kurulduğu bir yerdeyiz. Bizim yaklaşık 60 ülkeden 400’ü aşkın üyemiz var. Bugün burada 40 tane üyemizle beraber STK Fuarını gerçekleştirdik. Yurt içinde de yaklaşık 110 kurumumuz var. Totalde 150 tane kuruluş burada çalışmaları sergiliyor. Amaç burada öncelikle Gazze'ye dikkat çekmek. Daha sonra İslam coğrafyasındaki diğer işgal altında olan, zulüm altında olan bölgelerimizin bu zulmlere karşı ortak bir ses oluşturmak ve sivil toplum kuruluşları olarak nasıl bir yol haritası çizeceğimizi ortak aklı ve vicdanı oluşturarak dünya kamuoyuna bu konuda önemli bir mesaj vermektir.”

Fuarın temel hedeflerinden birinin, Gazze'deki insani dramaya dikkat çekmek olduğunu belirten Akbal, “Birinci önceliğimiz Gazze'deki zulme karşı rejime bir Gazze deklarasyonu yayınlayacağız. Sayın Cumhurbaşkanımız Cumartesi günü inşallah aramızda olacaklar. Onun huzurunda bu deklarasyonu yayınlamış olacağız” dedi.

Akbal, etkinliğin sadece mevcut çalışmaların sergilenmesi değil, aynı zamanda sivil toplum kuruluşlarının geleceğine de ışık tutmayı hedeflediğini vurguladı. “Burada gördüğünüz gibi birçok alanda faaliyet gösteren kuruluşlarımız var. Aynı zamanda bu Sivil Toplum Kuruluşların kurumsallaşması ve gelecekte ortak bir STK modeli oluşturmak için de bir başlangıç olarak değerlendirebiliriz bunu” şeklinde konuştu.

Gençlere yönelik özel çalışmaların da yer aldığı fuarda, dijital ve teknolojik atölyelerle gençlerin yenilikçi fikirlerini hayata geçirmeleri teşvik ediliyor. Akbal, “Gençlerimize dönük olarak da birtakım dijital ve teknolojik atölyeler oluşturduk burada. Yapay zeka bizim son dönemde en çok güncel kurumuz. Orada da gençlerin bu kurumda yapabilecekleri çalışmaları paylaşıyoruz” diye belirtti.

Fuarın, uzun yıllardır faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının tecrübelerinden yararlanmayı amaçladığını anlatan Akbal, “Biz diyoruz ki yeni kurulacak olanlar, her yere erişmek isteyenler en azından zaman kaybı olmadan, kaynak israfı olmadan bütün bunları bir arada toplayıp paylaşmak ve en kısa yoldan yardıma ihtiyaç duyan, gelişme ihtiyaç duyan toplumlara ve coğrafyaya ulaşmaktır” şeklinde konuştu.