EKONOMİ

İSO PMI verilerine göre üretim, mayıs 2020’den bu yana en büyük daralmayı yaşadı

Abone Ol

Ağustos ayında 47,8 olan manşet PMI, eylül ayında 44,3’e gerileyerek Mayıs 2020’den bu yana en büyük yavaşlamayı gösterdi. Bu durum, faaliyet koşullarındaki bozulmanın altı aydır devam ettiğine işaret ediyor. Yeni siparişlerin zayıf seyri nedeniyle üretim de üst üste altı ay daraldı. Liradaki değer kaybı ve hammadde fiyatlarındaki artış, girdi maliyetlerini daha da artırdı. 

İstanbul Sanayi Odası Türkiye Sektörel PMI raporuna göre, eylülde takip edilen on sektörün tamamında yeni siparişler üst üste üçüncü ayda da yavaşladı. Giyim ve deri ürünleri sektörü en belirgin ivme kaybını yaşarken, en hafif yavaşlama gıda sektöründe görüldü. Girdi maliyetlerinde en büyük artış kimyasal, plastik ve kauçuk ürünlerinde yaşandı. Altı yıl sonra ilk kez tüm sektörlerde istihdam geriledi; en fazla azalma tekstil sektöründe görüldü.

Anket katılımcıları, talepteki zayıflık nedeniyle üretim, istihdam ve satın alma faaliyetlerinin azaldığını belirtti. Eylül ayında hem girdi hem de nihai ürün stokları azaldı, tedarik zincirlerinde ise teslimat süreleri kısaldı. Fiyatlar artmaya devam ederken, enflasyon baskıları hafifledi ancak belirgin seviyelerde kaldı.

Sektörler genelinde yeni siparişlerde ve üretimde düşüş yaşanırken, makine ve metal ürünlerinde en sert daralma gözlendi. Üreticiler, düşük iş yükleri nedeniyle istihdamı azalttı. Tedarik zincirlerinde ise iyileşmeler görüldü, özellikle ağaç ve kağıt ürünleri sektöründe teslimat süreleri önemli ölçüde kısaldı.