Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2024-YKS) yerleştirme sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte, Türkiye'deki üniversitelerin lisans ve ön lisans programlarına 987 bini aşkın aday yerleşti. Üniversiteye yerleşen birçok öğrenci, yeni yaşam alanları arayışına girerken, gayrimenkul hukuku uzmanları ve tüketici dernek temsilcileri, kira ve yurt sözleşmeleri imzalarken dikkat edilmesi gereken önemli noktalara dair uyarılarda bulundu.
Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz, son yıllarda kiracı ve ev sahibi arasında artan anlaşmazlıklara dikkat çekerek, sulh hukuk ve icra mahkemelerindeki dava yoğunluğuna işaret etti. Kiraz, ev sahiplerinin kiracıyı istedikleri zaman çıkarabilmek için boş veya tarihli tahliye taahhüdü isteme eğiliminde olduğunu belirterek, faturaların kiracının üzerine yapılması gerektiğini vurguladı. Kiraz, "DASK poliçesi veya herhangi bir sözleşme olmadan abonelikleri üzerine alamayan kiracı, olumsuz durumlarda hak talep edemez." dedi.
Ali Güvenç Kiraz, kira sözleşmesi imzalanırken kiracıların dikkat etmesi gereken yedi temel noktayı şu şekilde sıraladı:
1. Yazılı kira sözleşmesi yapın, sözlü anlaşmalardan kaçının.
2. Kira sözleşmesiyle birlikte DASK poliçesini alın.
3. Elektrik, su ve doğal gaz gibi genel abonelik hizmetlerini kiracının üzerine yapın.
4. Boş tahliye taahhüdü düzenlemeyin, tahliye tarihi net olmalı.
5. Kira bedeli ve kullanım kaynaklı vergiler dışında diğer vergiler ve yan giderler ev sahibine ait olmalıdır.
6. En fazla 3 aylık depozito verilmeli ve hasar olmadığı sürece iade edilmelidir.
7. Paylaşımlı konutlarda tüm kiracıların sözleşmeye imza atması gereklidir.
Kiraz, kira sözleşmesine "taşınmazın mülkünden kaynaklı yatırım bütçesinin tüm kalemlerinin mal sahibince ödenmesi" maddesinin eklenmesi gerektiğini belirtti. Kiraz, kiracının kira tespit davasına maruz kalmadan yasal artışlarla 5 yıl boyunca oturmaya devam edebileceğini de sözlerine ekledi.
Kiraz, yurt sözleşmelerinin tüketici sözleşmesi olduğunu hatırlatarak, öğrencilerin ve ailelerinin bu durumu dikkate alması gerektiğini belirtti. Özel yurt sözleşmesi imzalarken dikkat edilmesi gereken noktalar konusunda Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Levent Küçük de uyarılarda bulundu. Küçük, "Öğrenciler, yurtları gidip görmeden ve fiziksel koşullarını incelemeden anlaşma yapmamalı. Ayrıca yurt değişikliği durumunda cezai şartların ne olduğunu mutlaka öğrenmeliler." dedi.
Gayrimenkul Pazarlama ve Satış Profesyonelleri Derneği (GAPAS) Başkanı İsmail Özcan, kiralık ev arayan öğrencilerin dikkatli olmaları gerektiğini belirterek, "Evleri mutlaka taşınmaz ticareti yetki belgesi olan emlakçılar aracılığıyla kiralayın. Görmediğiniz daire için kapora göndermeyin." uyarısında bulundu.
Öğrencilerin, kira ve yurt sözleşmelerini imzalarken bu önemli uyarıları dikkate almaları, ileride yaşanabilecek hukuki sorunların önüne geçmek adına büyük önem taşıyor.