EKONOMİ

Küresel piyasalarda gözler Fed yetkililerine döndü!

Abone Ol

Geçen hafta ABD'de açıklanan tarım dışı istihdam verisi beklentilerin altında kalınca, ekonominin yumuşak bir iniş yapabileceği beklentileri yeniden ön plana çıktı. Bu durum, yatırımcıların Fed yetkililerinin bu hafta yapacağı yönlendirmelere odaklanmasına neden oldu.

ABD ekonomisinin seyriyle ilgili gelen sinyaller, varlık fiyatlarını etkilemeye devam ediyor. Ülkedeki enflasyon endişeleri, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) geleceğe dair adımlarını belirsizleştirirken, geçen hafta açıklanan istihdam raporundaki tarım dışı istihdamın beklentilerin altında kalması ekonomik aktivitede yavaş bir soğuma yaşandığına dair tahminleri destekledi.

Bu verinin ardından, para piyasalarında Fed'in bu yıl içinde faiz indirimine gidebileceği beklentileri güçlendi. Eylül ayı, muhtemel bir faiz indirimine işaret ediyor.

Enflasyon endişeleri varlık fiyatlarını etkilemeye devam ederken, iş gücü piyasasındaki soğuma işaretleri ekonomide "yumuşak iniş" olabileceği umutlarını besliyor. Bu süreçte, Fed yetkililerinin hafta boyunca yapacakları açıklamaların, bankanın gelecek politikalarına dair belirsizlikleri azaltması bekleniyor.

Cuma günü açıklanan istihdam raporu tahvil piyasalarında alış ağırlıklı bir seyir getirirken, ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi haftanın ilk gününde yüzde 4,52 seviyesinde bulunuyor.

Altının ons fiyatı haftaya yüzde 0,4 artışla başlasa da şu anda 2 bin 312 dolarda dengelenirken, Brent petrolün varil fiyatı 83,2 dolarda seyrediyor.

Cuma günü, New York borsasında Nasdaq endeksi yüzde 1,99, S&P 500 endeksi yüzde 1,26 ve Dow Jones endeksi yüzde 1,18 artış kaydetti. ABD'de endeks vadeli kontratlar, yeni haftaya da pozitif bir seyirle başladı.

Avrupa borsalarında ise cuma günü pozitif bir seyir öne çıkarken, bu hafta İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) açıklayacağı para politikası kararları yatırımcıların odağına yerleşti.

Para piyasalarında, BoE'nin politika faizini sabit bırakması beklenirken, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) gelecek ay faiz indirimine gitmesi bekleniyor. ECB yetkilileri, enflasyon hedefine yaklaşıldığına dair açıklamalar yaparken, faiz indirimlerinin sıklığı konusunda tedbirli bir duruş sergiliyor.

Cuma günü, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,51, Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,59 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,54 artış kaydetti. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar, yeni haftaya da pozitif bir seyirle başladı.

Asya'da ise karışık bir seyir görülürken, Japonya ve Güney Kore'de resmi tatil nedeniyle işlem yapılmadı.

Dolar/yen paritesi yatırımcıların dikkatini çekerken, ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Japon yenine müdahale iddialarını "söylenti" olarak nitelendirdi. Şu anda dolar/yen paritesi yüzde 0,5 artışla 153,92 seviyesinden işlem görüyor.

Çin'de Şanghay bileşik endeksi kapanışa yakın yüzde 0,9 yükselirken, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,2 düşüş kaydetti.

Yurt içinde ise Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi tüm zamanların kapanış rekorunu kırarak günü yüzde 0,67 artışla 10.276,88 puandan tamamladı. Cuma günü piyasalar kapanmadan önce ABD'li kredi derecelendirme kurumu Standard and Poor's (S&P), Türkiye'nin kredi notunu "B"den "B+"ya çıkararak, önümüzdeki iki yıl içinde portföy girişlerinin artmasını, cari açıkların daralmasını, enflasyonun ve dolarizasyonun azalmasını öngördüklerini açıkladı.

Dolar/TL, cuma günü yatay bir seyir izledikten sonra bugün bankalararası piyasanın açılışında 32,3480 seviyesinden işlem görüyor.

Bugün yurt içinde reel efektif döviz kuru verisi takip edilecekken, yurt dışında Avrupa'da hizmet sektörü ve bileşik Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verileri önemli olacak. Teknik açıdan BIST 100 endeksinde 10.300 ve 10.400 seviyeleri direnç, 10.200 ve 10.100 seviyeleri destek konumunda bulunuyor.