Türkiye'nin serbest bölgeler dahil makine ihracatı yılın ilk 2 ayında 4,4 milyar dolar olarak kaydedildi. Önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 20'lik bir artış yaşanmasına rağmen, bu dönemde herhangi bir gerileme görülmedi. İnşaat ve madencilik makineleri, tekstil ve konfeksiyon makineleri ile gıda sanayi makineleri ihracatında miktar bazında yüzde 29'a, değer bazında ise yüzde 22'ye varan artışlar gözlendi.
MAİB'den gelen açıklamaya göre makine ihracatında bu dönem herhangi bir gerileme görülmedi. Gıda sanayi makineleri ihracatında miktar bazında yüzde 29'luk bir artış görülürken değer bazında 2''ye varan artış gözlendi.
Elektrik motorları ve jeneratörler ile takım tezgahları ihracatında miktar bazında yüzde 28'e, değer bazında yüzde 25'e varan düşüşler yaşandı.
Rusya'ya yönelik uygulanan yaptırımların etkisiyle makine ihracatında şubat sonunda 130 milyon dolarlık bir gerileme yaşandı. Serbest bölgeler dahil ihracatın ilk 2 ayda 950 milyon dolar olduğu Almanya ve ABD'nin, toplam makine ihracatındaki payı yüzde 21,5'e yükseldi.
MAİB Başkanı Kutlu Karavelioğlu, yaptığı açıklamada Rusya'ya yönelik yaptırımların makine sektörünü olumsuz etkilediğini belirtti. Bu durumun bankacılık sistemi aracılığıyla Rusya'ya yapılan makine ihracatını önemli ölçüde azalttığını ifade etti ve kaybın senenin sonunda 1 milyar doları aşabileceğini vurguladı. Karavelioğlu ayrıca, bu durumun Avrupa'daki bazı ülkelerin dış ticaret rakamlarını etkilediğini ve ticaret rotalarında değişikliklere neden olduğunu belirtti.
Karavelioğlu, küresel ekonomideki sıkılaşma ortamında bazı işaretlerin ortaya çıktığını, ancak her ülkenin makine imalat sektörünün aynı şekilde etkilenmediğini ve bazı gelişmekte olan ülkelerde talebin arttığını ifade etti.
Son olarak, Karavelioğlu yatırımların yoğunluğunun haksız rekabete yol açmaması gerektiğini ve Türkiye'nin makine sektöründe stratejik bir yaklaşım benimsemesi gerektiğini belirtti.