Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı 2025 yılı bütçesi sunumunda, depremle mücadele ve kentsel dönüşüm gibi önemli projelere dair geniş kapsamlı bir değerlendirme yaptı. Kurum, Türkiye'deki 85 milyonluk nüfusun yüzde 71'inin deprem riski altındaki bölgelerde yaşadığını vurgularken, son yıllarda Elazığ, Malatya ve İzmir’deki depremleri hatırlatarak bu bölgelerde yapılan hızlı konut inşaatlarından örnekler sundu.

Bakan Kurum, özellikle 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen büyük depremin ardından başlatılan çalışmaların dünya çapında bir hızda sürdüğüne dikkat çekti. "Bugün 11 ilimizde toplam 1900 şantiyede, 160 bin işçi ve emekçi, bir vatan müdafaası bilinciyle yeni yuvalar inşa ediyor" diyerek, 2024 sonuna kadar 202 bin, 2025 sonuna kadar ise 453 bin konut ve iş yerinin afetzedelere teslim edileceğini belirtti. Ayrıca, deprem bölgesinde yapılan 358 bin ev ve iş yerinin ihalesinin tamamlandığını, 62 bin köy evinin inşa sürecinin devam ettiğini söyledi.

Adadsa

Kurum, İstanbul'da deprem riski taşıyan 1,5 milyon evin dönüşümüne yönelik dev bir projeyi hızla yürüttüklerini ve 907 bin ev ve iş yerinin dönüşümünün tamamlandığını açıkladı. İstanbul'daki dönüşüm sürecine özel olarak değinen Bakan Kurum, Fikirtepe'den Esenler'e kadar birçok ilçede kentsel dönüşüm projelerinin sürdüğünü belirterek, İstanbul'u deprem tehdidinden kurtarmak için büyük bir çaba sarf ettiklerini vurguladı.

Ayrıca, sosyal konut projelerinin önemine değinen Bakan Kurum, 2024 yılında 130 bin sosyal konutun ihalesinin gerçekleştirileceğini, 250 bin sosyal konut kampanyasında ise 88 bin konutun inşasına başlandığını duyurdu. 2025 yılı sonuna kadar tüm Türkiye’de 81 ilde sosyal konut projelerinin artarak devam edeceğini belirtti.

İklim değişikliği ile mücadelede atılacak adımların önemine de değinen Bakan Kurum, Türkiye'nin 2053 yılına kadar net sıfır emisyon hedefine ulaşması için hazırlıklarını sürdürdüklerini söyledi. Çevreyi koruma adına Sıfır Atık Seferberliği'ni başlattıklarını ve büyük bir başarı sağladıklarını belirtti.

Kurum'un yanında getirdiği İzmir Körfezi deniz suyu numunesi tartışmalara neden oldu

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İzmir Körfezi'ndeki balık ölümleriyle ilgili yaşanan endişeleri hatırlatarak, körfezde gerçekleştirdikleri saha incelemelerini tamamladıklarını ve İzmir Körfezi’ne yönelik bir dizi bilimsel çalışma yürüten İzmir Körfezi Bilim Kurulu'nu kurduklarını duyurdu.

İzmir Körfezi'nden Getirilen Numune 1

Bakan Kurum, yanında getirdiği İzmir Körfezi'nden alınan bir deniz suyu örneğini milletvekillerine göstererek, söz konusu kirliliği gözler önüne serdi. Kurum, bu suyun, İzmir Körfezi'ndeki kirliliği görmezden gelen ve bu duruma sessiz kalan siyasilere bir mesaj verdiğini belirtti:

“Bu şişeyi, körfezdeki kirliliği görmezden gelen ve bu vahim tablo karşısında tek bir kelime bile etmeyen siyasilere göstermek istiyoruz. Artık İzmir Körfezi’ndeki çevre felaketini, denizin içindeki tüm canlıların yok oluşunu görmek zorundayız. Her saat başı binlerce balık ölüyor. Milletimize soruyorum, bu denizde balık yaşar mı? Bu kokunun olduğu kıyılarda İzmirliler rahatça hayatlarını sürdürebilir mi? İşte bu şişedeki su, atık sular nedeniyle amonyak oranının 50 kat daha fazla olduğu, oksijenin sıfır olduğu bir denizin kanıtıdır."

Kurum, İzmir Körfezi'ndeki kirliliğin sorumlusunun İzmir Büyükşehir Belediyesi olduğunu vurguladı: "İzmir Büyükşehir Belediyesi, şehrin atık sularını arıtmak yerine doğrudan İzmir Körfezi'ne boşaltıyor. Kanalizasyon ve yağmur sularını bile ayıramayan bir yönetim, körfezi adeta bir foseptik çukuru gibi kullanıyor. İzmir Körfezi’ndeki bu kirliliği önlemek için 15 maddelik Acil ve Kısa Vadeli Eylem Planı’mızı hazırladık ve halkımızla paylaştık. Orta ve uzun vadeli planlarımızı ise çok yakında açıklayacağız."

Bakan Kurum, İzmir Körfezi'nin temizlenmesi sürecinde kararlı olduklarını ve bu konuda atılacak her adımın takipçisi olacaklarını ifade etti:

"İzmir Körfezi, hiçbir şekilde umursamaz ellerde heba olamayacak. ‘Her seçim öncesi körfezde kulaç atacağız’ diyerek sadece sözde kalan bir anlayışa izin vermeyeceğiz. İzmir Körfezi temizlenecek! Büyükşehir Belediyesi, üzerine düşen sorumlulukları yerine getirecek ve İzmir halkı adına bu konuyu takip etmeye devam edeceğiz."

Türkiye Yapay Zeka Zirvesi’ne rekor katılım Türkiye Yapay Zeka Zirvesi’ne rekor katılım

Bakan Kurum, aynı zamanda Mavi Vatan’ın geleceğini garanti altına almayı hedefleyen Mapa-Şamandıra Projesi’ne de başladıklarını belirterek, bu projenin pilot uygulamasının Fethiye-Göcek Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde bu yıl hayata geçeceğini, aynı uygulamanın en kısa sürede tüm denizlerde uygulanacağını duyurdu.

Kurum, Van Gölü ve Eğirdir Gölü’nde yürütülen projelere de değinerek, Ayder ve Uzungöl’de ise doğa koruma adına önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerini sözlerine ekledi.

Kurum'un sunumu sırasında, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğe dair yaptığı açıklamalar ve getirdiği deniz suyu numunesi, CHP'li milletvekillerinin tepkisini çekti. Ardından yaşanan tartışmalar nedeniyle toplantıya iki kez ara verildi.

Editör: Eslem Nur KARAMAN