Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, katılım sağladığı bir zirvede enflasyon verilerine ve tahminlerine yönelik açıklamalarda bulundu. Karahan, enflasyonun 2026 yılında tek haneye ineceğini belirtti.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, katılım sağladığı bir zirvede Türkiye ekonomisine dair açıklamalarda bulundu ve görüşlerini paylaştı.

Hizmet İhracatının Şampiyonları Ödüllerle Taçlandırıldı Hizmet İhracatının Şampiyonları Ödüllerle Taçlandırıldı

Enflasyon verilerine yönelik açıklamalarda bulunan Karahan, enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana kadar ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yaklaşıncaya kadar sıkı para politikası duruşunu sürdüreceklerini belirtti. Karahan, “Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinin iyileşmesiyle ana eğilimin gerileyeceğini öngörüyoruz. Ana eğilimde beklenen bu gerilemeyle birlikte enflasyon tahminlerimizi 2024 yıl sonu için yüzde 38, 2025 yıl sonu için yüzde 14 seviyesinde belirledik. 2026 yılında tek haneyle ulaşacağımızı öngörüyoruz” dedi.

Fatih Karahan, 2023 yılının ikinci yarısından itibaren büyümenin kompozisyonuna bakıldığında iç talep katkısının kademeli olarak azaldığını net ihracat katkısınınsa kademeli olarak azaldığını net ihracat katkısınınsa kademeli bir şekilde derin negatif seviyeden 2024 birinci çeyrek itibariyle pozitife döndüğünü gördüklerini belirtti.

"Beklentilerdeki iyileşme, taleplerin normalleşmesiyle ülkemizin dış dengesi daha sürdürülebilir bir hala geldi"

Karahan, "Büyüme kompozisyonundaki değişim, beklentilerdeki iyileşme, talep ve talep koşullarının normalleşmesiyle ülkemizin dış dengesi daha sürdürülebilir bir hale gelmektedir. Mayıs 2023'te 57 milyar dolara yükselen on iki aylık cari açık mart ayı itibariyle 30 milyar dolar seviyesine gerilemiştir. Mayıs ayı dış ticaret verileri de cari işlemler hesabındaki olumlu görünümün devam edeceği sinyalini net bir şekilde vermiştir. Cari dengedeki iyileşmeyle birlikte finansman ihtiyacı azalırken ülkemizin yurt dışı finansman kaynaklarına erişimi önemli ölçüde kolaylaşmıştır. Böylece küresel finansal koşullardaki sıkılığa rağmen ülke risk primimizdeki gerilemenin etkisiyle bankalarımızın ve reel sektörümüzün yurt dışı borç çevirme oranları artarken, borçlanma maliyetleri azalmıştır. Son dönemdeyse dezenflasyon patikasına olan güvenin artması, Türk lirası tasarruflara ve finansal varlıklara yönelimi arttırmaktadır. Özellikle nisan ayı başından itibaren Türk lirası mevduat payındaki artış hızlanmış ve artış bu kez KKM hesaplarındaki çözülmenin yanında döviz tevdiat hesaplarından kaynaklanmıştır. Türk lirasına artan taleple birlikte geçen yıl Ağustos ayında yüzde 31 seviyesine gerileyen Türk lirası mevduatların toplam mevduat içindeki payı mayıs sonu itibariyle yüzde 48 seviyesine ulaşmıştır" dedi.

Karahan, şu ifadeleri kullandı:

“Mayıs ayı itibariyle enflasyon yıllık bazda 75.5 seviyesinde gerçekleşmiştir. Enflasyonun mayıs ayında en yüksek seviyesine ulaşacağını, sonrasında da düşeceğini daha önceki iletişimlerimizde paylaşmıştık. Dezenflasyon patikamıza göre Haziran ayında başlayarak manşet enflasyon yılın geri kalanında her ay gerileyecektir. Baz etkileri nedeniyle yaz aylarında bu gerileme özellikle belirgin olacaktır. Ancak para politikası duruşumuzu belirlerken bizim takip ettiğimiz gösterge aylık enflasyonun ana eğilimi olmaya devam edecektir. Mayıs ayı itibarıyla aylık enflasyonun ana eğiliminin yüzde 3 civarında olduğunu tahmin ediyoruz. Enflasyon verilerine daha detaylı baktığımızda finansal koşullar ile kur gelişmeleri ve beklentilerinin önemli olduğu, dayanıklı mal gibi kalemlerde aylık enflasyonun önemli ölçüde yavaşladığını görüyoruz. Bir taraftan hizmet enflasyonundaki katılık ve yüksek seyir enflasyon baskılarını canlı tutmaktadır. Enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşunu sürdüreceğiz”

Enflasyonda gelecek ile ilgili beklentilerini aktaran Başkan Karahan, “Bu duruşumuzla birlikte yurt içi talepteki dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinin iyileşmesiyle ana eğilimin gerileyeceğini öngörüyoruz. Ana eğilimde beklenen bu gerilemeyle birlikte enflasyon tahminlerimizi 2024 yıl sonu için yüzde 38, 2025 yıl sonu için yüzde 14 seviyesinde belirledik. 2026 yılında tek haneyle ulaşacağımızı öngörüyoruz” dedi.

Editör: Eslem Nur KARAMAN