EKONOMİ

Murat Kurum: 3.3 milyon konutu sıfır atık uyumlu olacak şekilde inşa ettik

Abone Ol

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, TOBB ev sahipliğinde iş dünyasının temsilcilerini bir araya getiren ve 62 ülkeden 800'den fazla iş insanının katılımıyla düzenlenen Avrupa ve Asya Zirvesi’ne katılarak açıklamalarda bulundu.



Açılış konuşmasında Bakan Kurum, insanoğlunun büyük bir varoluşsal krizle karşı karşıya olduğunu vurgulayarak, son günlerde Bosna Hersek ve Brezilya’da meydana gelen sel felaketleri ile ABD’de beklenen Milton Kasırgası’nın on milyarlarca dolarlık hasara yol açabileceğine dikkat çekti. İklim krizinin, gıda güvenliği, temiz su temini, ticaret ve sanayi gibi pek çok alanda ciddi sorunlara neden olduğunu belirten Bakan Kurum, Türkiye’nin Akdeniz Havzasında yer aldığını ve her geçen gün bu krizin olumsuz etkilerini daha fazla hissettiğini ifade etti. Ülkenin farklı bölgelerinde sel, yangın ve kuraklık gibi doğal afetler yaşandığını söyleyen Kurum, Türkiye’nin asla krizleri sadece izleyen bir konumda olmadığını, insanlığın karşılaştığı tehditlere karşı duyarlı bir tutum sergilediğini belirtti.

2022 yılındaki İklim Şurası ile tüm paydaşları bir araya getirdiklerini söyleyen Bakan Kurum, “Bilim insanlarımızla, sivil toplum kuruluşlarımızla, özel sektörümüzle yeni bir yol haritası çizdik. Burada alınan kararlar doğrultusunda Ulusal Katkı beyanımızı, İklim Kanunumuzu, uzun dönem stratejimizi, azaltım ve uyum stratejilerimize bir altlık oluşturduk. Bugün şirketlerimizin, verimlilik ve enerji tasarrufuyla giderlerini azaltmak istediklerini görüyoruz. Yeni teknolojilerle rekabet üstünlüğünü yakalama arzularını takip ediyoruz. Küresel yatırımcılar için daha çekici şirketler haline gelme motivasyonlarından dolayı da mutluluk duyuyoruz” dedi.

Bakan Kurum, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın belirlediği 2053 Net Sıfır Emisyon hedeflerine ulaşma kararlılığının altını çizerken, son yedi yılda yürütülen Sıfır Atık Hareketi’ni ve Ulusal Depozito Yönetim Sistemi’ni hayata geçirdiklerini aktardı. Özel sektörle işbirliği içerisinde, 2035 yılı itibarıyla Türkiye’de geri kazanım oranını yüzde 60’a çıkarmayı hedeflediklerini ifade eden Bakan, atık su yönetiminde de yenilikçi uygulamalar geliştirdiklerini söyledi. 2018 yılında yüzde 1,2 olan arıtılmış atık suların yeniden kullanım oranını yüzde 5,5’e çıkardıklarını ve 2030 hedefinin ise yüzde 15 olduğunu belirtti. Ayrıca, son 22 yılda Türkiye’de üretilen 3.3 milyon konutun çevreye saygılı ve sıfır atık uyumlu olarak inşa edildiğini belirtti.

Sanayi sektöründe sıfır kirlilik ilkesi çerçevesinde ‘Sanayide Yeşil Dönüşüm Belgesi’ uygulamasını başlattıklarını söyleyen Bakan, bu belgenin alınması durumunda tesislerin çevre yatırım fonlarından faydalanabileceklerini aktardı. 2053 yılına kadar alüminyum, çelik, çimento ve gübre sektörlerinde önemli emisyon azaltımı hedefleri belirlediklerini ifade eden Kurum, enerji sektöründe de yenilenebilir enerjinin payını 2035 itibarıyla yüzde 65’e çıkarmayı planladıklarını vurguladı. Ayrıca, yeni bir Emisyon Ticaret Sistemi ve karbon kredileri düzenlemeleri ile işletmelerin sera gazı emisyon izni almasının zorunlu hale getirileceğini belirtti.

COP29’a güçlü bir katılım sağlayarak Türkiye’nin 2053 hedeflerini uluslararası platformda duyuracaklarını söyleyen Bakan Kurum, COP31’in ev sahipliği için kararlılıklarını yineledi. Konuşmasının ilerleyen kısmında, çocuklar ve gelecek için yaptıkları çalışmaların önemini vurgulayarak, Filistin ve Lübnan’daki acıları hatırlattı. Bu durumun sadece bölgesel bir mesele değil, tüm insanlık için bir sınav olduğunu ifade etti. “Bizler sadece kendi ülkemiz için değil, tüm dünya için çalışıyoruz” diyen Bakan, dünya halklarının barış içinde yaşaması gerektiğini belirtti.

Toplantıya, TOBB ve ICC Dünya Odalar Federasyonu Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) Başkanı Philippe Varin ve ICC Genel Sekreteri John W.H. Denton AO gibi önemli isimler de katıldı.