Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin fikri mülkiyet alanındaki yetkinliğini artırmak amacıyla TÜRKPATENT Akademi'yi hayata geçirdiklerini açıkladı. Dijital eğitim platformu ile ülke genelindeki katılımcılara zaman ve mekân bağımsız bir öğrenme deneyimi sunmayı hedeflediklerini belirten Kacır, "TÜRKPATENT AKADEMİ ile coğrafi engelleri ortadan kaldırarak, patentten markaya, tasarımdan coğrafi işaretlere kadar geniş bir bilgi yelpazesi sunuyoruz. Katılımcılarımıza dijital rozetle yetkinliklerini tescil edeceğiz" dedi.

Bakan Kacır, yeni dijital akademi ile Türkiye'nin fikri mülkiyet alanındaki nitelikli insan kaynağı havuzunu genişletmeyi amaçladıklarını vurguladı. TÜRKPATENT Akademi’nin, 1200 dakikadan fazla içerik ve 56 eğitim modülü ile hizmete girdiğini belirten Kacır, platformun gelecekte dijital kitaplar ve yayınlarla daha kapsamlı hale getirileceğini de ekledi.

Bakan, ayrıca TÜRKPATENT’in yazılım altyapısının yapay zeka teknolojileri ile güçlendirileceğini ve bu sayede kurumun süreçlerinin daha hızlı ve etkin hale geleceğini söyledi. Kacır, TÜRKPATENT'in yalnızca fikri mülkiyetin koruyucusu değil, aynı zamanda gelişiminin de öncüsü olacağını ifade etti.

Kacır, Türkiye'nin fikri mülkiyet kapasitesinin sürekli arttığını da dile getirerek, "Geçerli tescile sahip sınai mülkiyet portföyümüzü 22 yılda 93 binden 2 milyona çıkardık. Yerli patent başvurularında dünyada 12'nci, marka başvurularında 6'ncı, tasarım başvurularında ise 2'nci sıradayız" dedi.

2024’te Yeni Rekor: 10 Bin Yerli Patent Başvurusu

2024 yılı itibarıyla yerli patent başvuru sayısının 10.186'ya ulaştığını belirten Bakan Kacır, bu başarıyı Türkiye'nin yükselen bir dünya gücü olmasının nişanesi olarak gördüklerini söyledi. Türkiye’nin fikri sermayesinin korunması adına güçlü kurumsal yapının oluşturulduğuna dikkat çeken Bakan Kacır, bu yapının yeni başarıların zeminini hazırlayacağını ifade etti.

TÜRKİYE’NİN KÜLTÜREL MİRASI COĞRAFİ İŞARETLERLE KORUNUYOR

TÜRKPATENT’in aynı zamanda Türkiye’nin kültürel mirasını da koruduğunu belirten Bakan Kacır, 1680 yerli coğrafi işaret tescili ile Çin’den sonra ikinci sırada olduklarını duyurdu. Ayrıca, AB Coğrafi İşaret tescil sayısının bir yılda 18'den 29'a yükseldiğini belirten Kacır, bu gelişmelerin ticarileşme ve uluslararası markalaşma sürecine önemli katkılar sunduğunu söyledi.

YENİLİK EKOSİSTEMİ: TÜRKİYE YÜZYILINDA FİKRİ MÜLKİYETİN ROLÜ

Bakan Kacır, Türkiye Yüzyılı’nda fikri mülkiyetin önemine de değindi ve "Ülkemizin güçlü Ar-Ge ve inovasyon sisteminin çıktısı olan patentlerin ticarileşmesi ve ekonomik değere dönüşmesi için etkin mekanizmalar geliştirmeye devam edeceğiz" dedi.

Sorumlu Sosyal Medya Etkileyicileri Eğitim Programı'nın ikinci etabı 9 Ocak'ta  İstanbul'da gerçekleştirilecek Sorumlu Sosyal Medya Etkileyicileri Eğitim Programı'nın ikinci etabı 9 Ocak'ta İstanbul'da gerçekleştirilecek

Son olarak, Bakan Kacır, TÜRKPATENT ve TÜBİTAK arasında yapılacak olan "Yapay Zeka Destekli Dijital Dönüşüm Projesi" ile TÜRKPATENT’in yazılım altyapısının güçlendirileceğini ve iş süreçlerinin daha sadeleştirileceğini söyledi. Bu sayede başvuruların daha hızlı analiz edilerek daha etkin değerlendirme yapılmasının sağlanacağına dikkat çekti.

Editör: Sude Yılmaz