EKONOMİ

Rifat Hisarcıklıoğlu, AB-Kayseri İş Forumu'na katıldı

Abone Ol

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Kayseri Ticaret Odası tarafından düzenlenen "AB-Kayseri İş Forumu"na katıldı.

Gerçekleşen foruma Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, Dışişleri Bakan Yardımcısı AB Başkanı Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, TOBB Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu, Ak Parti Kayseri Milletvekili, Avrupa Birliği Uyum Komisyonu Üyesi Murat Cahid Cıngı, CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç, oda ve borsa başkanları ile Avrupa Birliği üye ülkelerin büyükelçileri katılım sağladı.

Düzenlenen forumda açıklamalarda bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükkılıç, 18 büyükelçiyi Kayseri’de ağırladıklarını belirtti. Düzenlenen forum ile Türklerin konuk severliğini gösterdiklerini belirten Büyükkılıç, aynı zamanda Kayseri’de birliğin, beraberliğin, dayanışmanın en güzel örneğini sergilediklerini ifade etti.

Büyükkılıç, sanayi ve ticaret şehri olarak anılan Kayseri’nin değişik medeniyetlere ev sahipliği yaptığını ve zenginlikler barındırdığını vurgulayarak, ‘’Kendi kendine yetmeye çalışan, yük olmayı hiçbir zaman düşünmeyen ve her zaman yardımseverliğiyle, insanların elinde tutma anlayışıyla şehrine, ülkesine layık olma anlayışıyla şehrine, ülkesine layık olma anlayışıyla üretici, kreatif, inovatif özelliklere sahip olan insanlarla bezenmiş olan bir şehir’’ ifadelerini kullandı.

‘’Ulaşım olmadan ticaret olmaz, ticaret olmadan da yaşam olmaz’’

Forumda konuşmalarını gerçekleştiren Kayseri Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy da talep ve tavsiyelerde bulundu. Kayseri hakkında önemli bilgiler veren Gülsoy, ‘’Bizler ulaşım olmadan ticaret olmaz, ticaret olmadan da yaşam olmaz diyoruz’’ dedi.

‘’Kayseri marka bir şehir’’

Yeşil Dönüşüm ve Dijitalleşme İçin AB’nin Destekleri AB ve Türkiye Ekonomik İlişkilerimizin Geleceği konulu panelde konuşan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Memleketim Kayseri’de sizleri ağırlamaktan onur duyuyorum. Kayseri, biraz önce sunumlarda da çok güzel ithaf edildi ama ben yine söylemek istiyorum; ticarette, sanayide, turizmde Türkiye’nin marka şehirlerinden bir tanesi Kayseri'miz. Tüm bu başarı hikâyelerinde Kayseri'mizi yazarken, kendi emeği ile ortaya çıkan bir şehir. Burada devletin çok büyük bir katkısı yoktur. Kayseri’nin iş adamları hem karda yarışır hem de hayırda yarışır. Kayserili devletten almayı bırakın devlete vermeyi bilen ve bu kapsamda insanlara faydalı olan düsturu ile yapmaktadır. Tüm bu başarılarda da girişimci kardeşlerim bizleri gururlandırmaktadır. Avrupa Birliği Türkiye’nin en önemli ticaret ve yatırım ortağıdır. Türkiye pek çok Avrupa Birliği ülkenin en önemli ticari ortaklarından birisidir. Bu ortaklık iki taraf için de çok önemlidir. Türkiye ile AB arasında bir konu da vize konusu. Türkiye - AB ilişkilerinde çok ciddi bir sorun haline geldi. Burada ben Avrupa Birliği’ni de çok anlayabilmiş değilim. İş adamlarının önünü açacak vize kolaylığını niye yapmazsın? Biz mal ihracatımızın yüzde 50’den fazlasını AB’den yapıyoruz ama Türkiye aynı zamanda ithalatçı ülke. Avrupa Birliği’ne gidemeyince burada en çok kaybeden Avrupa iş dünyası. Kendine niye böyle bir engel koyar Avrupa Birliği anlamış değilim” dedi.

Programda konuşan Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Mehmet Kemal Bozay, “Kayseri, dünyanın bu bölgesinde yer alan müthiş bir istikrar unsurudur. Ben Ankara’da görev yapıyorum ama Anadolu’nun göbeği Kayseri’dir. Biz Kayseri’nin kapasitesi ile AB gibi en büyük ticaret partnerimizi nasıl oluştururuz, ileriye nasıl taşırız ona bakıyoruz. İnanın yeşil dönüşüm ve dijitalleşme ile Kayseri herkesten önce uyumu sağlar, gerekli düzenlemeyi yapar. AB uyumunda ve AB partnerliğimiz ne kadar olacak ona birlikte irade koyarız ortaya, birlikte görürüz. Kayseri’nin bu noktada bir sorunu olmaz. Avrupa Birliği ile siyah- beyazlar değil gri alanlar var. Biz bunları beyaza boyamak istiyoruz. Bu beyazı boyarken de Kayseri’nin kapasitesini, Kayseri’nin potansiyelini kullanmak istiyoruz. Burada da büyükelçilerden ricam, ikili düzeyde biz olurundan bakmak, her konunun olurundan çözülmesini istiyoruz. Vize konusundaki isteğimiz de bu yönde. Yapılacaklara birlikte karar verelim. AB’nin açılım yolunda Kayseri önemli bir merkez olsun. Türkiye ve AB arasındaki ilişkinin aslında tabi yeşil dönüşüm, dijitalleşme diyoruz ama çok değişik bir kural temelli uluslararası düzenin aksaklıklarının yenilmesi parçasında birlikte hareket etmek istiyoruz. Çünkü burada doğanın finansallaştırılması var ve doğanın doğru finansallaştırılması lazım. Bir sürü Avrupa ülkesi ile çok büyük ticaretimiz var ve bunları ileriye taşımamız gerektiğini düşünüyorum” ifadelerine yer verdi.