EKONOMİ

Şekib Avdagiç, İTO Kasım ayı olağan meclis toplantısında konuştu

Abone Ol

İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) Kasım ayı olağan meclis toplantısı dün gerçekleştirildi. Toplantının açılışında konuşan İTO Başkanı Şekib Avdagiç, ekonomiye dair değerlendirmelerde bulunarak son gelişmeleri paylaştı.

Enflasyonla mücadele programının etkilerinin belirginleşmeye başladığını belirten Avdagiç, bu sürecin ekonomik görünüm üzerinde kısıtlayıcı ancak geçici etkiler yarattığını vurguladı. Avdagiç, “İç talebin kısıtlanması ve dış pazarlardaki ekonomik yavaşlama, hem üretim hem de ihracat üzerinde baskıyı artırıyor. Yatırım eğilimindeki zayıflama ve özellikle emek yoğun sektörlerdeki rekabet gücünün azalması dikkat çekiyor” dedi. 

Avdagiç, sanayi üretiminin Eylül ayında aylık bazda sınırlı bir toparlanma gösterdiğini, ancak yıllık bazda daralmanın devam ettiğini ifade etti. 2024'ün ilk 10 ayında ihracatın yüzde 3,2 artarak 216,4 milyar dolara yükseldiğini belirten Avdagiç, ithalatın ise yüzde 7,2 düşüşle 282 milyar dolara gerilediğini aktardı. Bu doğrultuda, 2024 yılı ihracatının 264-265 milyar dolar, ithalatın ise 343-344 milyar dolar civarında gerçekleşeceği ve dış ticaret açığının yüzde 25 azalarak 80 milyar doların altına inmesi beklendiğini dile getirdi.

Enflasyonla Mücadelede Kararlılık Mesajı

Enflasyonla ilgili değerlendirmelerde bulunan Avdagiç, TÜFE’nin aylık bazda yüzde 2,88 arttığını, yıllık enflasyonun ise yüzde 48,58'e gerileyerek Temmuz 2023’ten bu yana en düşük seviyeye indiğini hatırlattı. Ancak, enflasyon düşüş hızının yavaşlamasıyla birlikte, dezenflasyon sürecinin uzayabileceği uyarısında bulunan Avdagiç, Merkez Bankası’nın 2024 yılı enflasyon tahminini yukarı yönlü revize ettiğini söyledi. Avdagiç, "Enflasyonla mücadelede kararlılık ve sabır en önemli silahlarımız. Bu sürecin tamamlanmasına odaklanmalı ve eksiklik görülen alanlarda güçlendirme çalışmalarına hız kazandırmalıyız" dedi.

Emek Yoğun Sektörler İçin Dönüşüm Planı

Türk sanayisinin katma değer odaklı dönüşümüne dikkat çeken Avdagiç, emek yoğun sektörler için özel bir dönüşüm planı hazırlanması gerektiğini belirtti. Bu süreçte istihdam kaybının önlenmesi için gerekli desteklerin artırılmasının önem taşıdığını vurgulayan Avdagiç, "İhracat finansmanını daha güçlü desteklemeli ve hedef sektörlerdeki rekabet gücünü korumak için selektif desteklere yönelmeliyiz" şeklinde konuştu. Ayrıca, potansiyel enflasyonist etkisi yüksek alanlarda üretimi destekleyecek finansal mekanizmaların devreye sokulması gerektiğini belirtti.

İleri Teknolojiye Yatırım Çağrısı

İleri teknoloji yatırımlarının desteklenmesi gerektiğini belirten Avdagiç, yabancı sermaye yatırımlarına yönelik cömert teşviklerin sağlanması gerektiğini söyledi. "Yatırımın niteliğine, büyüklüğüne ve stratejik önemine göre vergi teşvikleri sağlamalı ve teknoloji transferini hızlandıracak politikaları yeniden tasarlamalıyız" diyen Avdagiç, Teknoloji Transferini Hızlandırma Fonu Türkiye Projesi'nin işlevsel bir şekilde hayata geçirilmesi gerektiğini ifade etti.

Küresel Ekonomide Sübvansiyon Savaşları

Avdagiç, ABD’de Donald Trump’ın kazandığı seçimlerin ardından küresel ekonomi için yeni bir dönemin başladığını belirtti. Avdagiç, "Dünya, sübvansiyon savaşlarına doğru gidiyor. Tüm bu sübvansiyonlar, sadece küresel ekonomiye zarar vermekle kalmayacak, aynı zamanda gelişmiş ve gelişen ekonomiler arasındaki uçurumu derinleştirecektir" şeklinde konuştu. Trump’ın ikinci dönemindeki olası maliye politikalarının, enflasyon, ekonomik büyüme ve faiz oranları üzerinde küresel etkiler yaratacağına dikkat çeken Avdagiç, “Yeni ticaret savaşları ve korumacı politikalar, küresel güvenlik ve jeopolitik gerginlikleri daha da derinleştirebilir” dedi.