Türkiye Gıda Sanayii İşverenleri Sendikası (TÜGİS) ve Sürdürülebilirlik Akademisi iş birliğiyle düzenlenen ve bu yıl 10’uncu kez kapılarını açan Sürdürülebilir Gıda Zirvesi, "Gıdanın Geleceği için Dönüşüm: İnsan ve Gezegen için Tasarım" temasıyla 21-22 Kasım tarihlerinde İstanbul Swissotel’de gerçekleşecek. Zirve, gıda sektörünün sürdürülebilirlik yolunda geleceğe dair stratejilerini masaya yatırarak, sürdürülebilir gıda sistemlerinin oluşturulmasına yönelik ortak vizyon geliştirilmesini amaçlıyor.

Zirve boyunca katılımcılar; gıda ekonomisi, sürdürülebilir finans, beslenme alışkanlıklarında değişim, rejeneratif tarım, inovasyon, yapay zekâ ve Horeca (Otel, Restoran, Kafe) dönüşümüne kadar uzanan birçok başlıkta sektörel gelişmeleri tartışacak. Konferans, sektördeki tüm paydaşları bir araya getirmeyi amaçlıyor; gıda üreticilerinden tedarikçilere, perakendecilerden şeflere, start-up kurucularından yatırımcılara ve akademisyenlere kadar geniş bir katılımcı profiline hitap ediyor.

Gıda Zincirinin Yeniden Tasarlanması İhtiyacı Küresel iklim değişiklikleri, kaynak sınırlamaları ve hızla artan dünya nüfusu göz önünde bulundurularak, zirve kapsamında gıda zincirinin her aşamasının yeniden düşünülmesi hedefleniyor. Gıdanın üretiminden tüketiciye ulaşana kadar olan tüm süreçler; sürdürülebilirlik, çevresel etki, verimlilik ve yenilikçilik çerçevesinde değerlendirilecek. Sürdürülebilir bir gıda sisteminin gereklilikleri üzerinde durulurken, geleceğin gıda üretim sistemlerinin altyapısına katkıda bulunacak fikirler ortaya konulacak.

Zirve katılımcıları, özel olarak tasarlanmış deneyim alanlarında sektördeki en yeni ürün ve teknolojileri deneyimleyebilecek. Yenilikçi ürünlerin tadımı ile sürdürülebilir gıda sistemlerine yönelik yaratıcı çözümler sunulacak. Ayrıca, konuşmacılar interaktif salonlarda katılımcılarla birebir görüşerek geleceğe yönelik stratejiler hakkında bilgi paylaşımında bulunacak.

"Geleceğin Gıda Stratejileri İçin Önemli Bir Platform”

TÜGİS Başkanı Kaan Sidar, sürdürülebilir gıda üretim sistemlerine geçişin önemine dikkat çekerek şunları ifade etti: "BM Gıda ve Tarım Örgütü'nün açıklamalarına göre, dünya nüfusunu beslemek için önümüzdeki 25 yıl içinde gıda üretiminin %60 oranında artması gerektiği belirtiliyor. Bu çerçevede, sınırlı kaynaklar ve iklim krizinin etkileri göz önüne alındığında, sürdürülebilir gıda üretimi ancak gıda sistemlerimizi yeniden tasarlayarak mümkün olabilir. Sürdürülebilir Gıda Zirvesi’nin 10. yılında, sektörün tüm paydaşlarını sürdürülebilirlik ekseninde bir araya getirerek gıda stratejilerimizi geliştirmeye katkıda bulunacağına inanıyoruz."

 “Daha Yeşil Bir Gelecek İçin Çalışıyoruz”

Zirvenin diğer ev sahibi olan Sürdürülebilirlik Akademisi Başkanı Semra Sevinç, sürdürülebilir bir gıda sisteminin önemine vurgu yaparak, gıda sektörünün sadece güvenli ve lezzetli ürünler üretmekle kalmayıp, daha yeşil bir gezegen ve sağlıklı yaşam hedeflerine de katkı sunması gerektiğini belirtti. Sevinç, “TÜGİS ile birlikte düzenlediğimiz Sürdürülebilir Gıda Zirvesi, insan ve gezegen için tasarım odaklı yaklaşımı benimseyerek gıda sektörüne kalıcı, olumlu değişimler kazandırmayı hedefliyor. Gıda sektörü için kolektif fayda odaklı çözümler geliştirmek üzere önemli bir platform sunuyoruz” dedi.

HİB Başkanı Şekib Avdagiç, "Hizmet ihracatı, cari açığa yıllık 60 milyar dolara yakın bir katkı sağlıyor" HİB Başkanı Şekib Avdagiç, "Hizmet ihracatı, cari açığa yıllık 60 milyar dolara yakın bir katkı sağlıyor"

Gıda tedarik zincirinin yeniden yapılandırılması sürecinde iklim krizine yönelik çözümler de zirvenin ana gündemlerinden biri olarak öne çıkıyor. Sürdürülebilir Gıda Zirvesi, gıda sistemlerindeki dönüşümü hızlandırmak ve geleceğe dair daha verimli, çevre dostu çözümler üretmek için sektör liderlerini bir araya getiriyor. Gıda sektöründe sürdürülebilir finansman modelleri, yeşil üretim yöntemleri, yapay zekâ ve inovasyonun etkin rolü gibi konular zirvede ele alınarak, sektörün geleceğine dair kapsamlı bir yol haritası oluşturulması amaçlanıyor.

Sürdürülebilir Gıda Zirvesi, 21-22 Kasım tarihlerinde sürdürülebilir geleceğe dair çözümler sunmak ve sektörde kalıcı değişimlere yol açmak için İstanbul’da katılımcılarını bekliyor.

Editör: Sude Yılmaz