EKONOMİ

TAV’dan 2,5 Milyar Avroluk Dev Yatırım Hamlesi

Abone Ol

TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Serkan Kaptan, AA’ya yaptığı açıklamada, TAV Havalimanları olarak 2024 yılını finansal ve operasyonel hedeflere uygun bir şekilde tamamladıklarını belirtti. Yılın ilk 11 ayında bir önceki yıla göre %12 artışla 100 milyon yolcuya hizmet verdiklerini ifade eden Kaptan, yıl sonu hedefleri olan 110 milyon yolcuya ulaşacaklarını söyledi. Ayrıca, faiz, amortisman ve vergi öncesi kâr (FAVÖK) hedefi olarak belirlenen 430-490 milyon avroya ulaşabileceklerini kaydetti.

Kaptan, TAV Havalimanları’nın 8 ülkede 15 havalimanını yönettiğini, servis şirketleri aracılığıyla 33 ülkede 110 havalimanında faaliyet gösterdiklerini belirtti. Gelirlerinin yaklaşık %60’ını yurtdışı operasyonlarından, cirolarının ise %44’ünü işlettiği havalimanları dışında büyümeye devam eden servis şirketlerinden elde ettiklerini vurguladı.

Türkiye havacılık sektörünün, küresel ölçekte örnek gösterilen bir başarı hikayesi yazmaya devam ettiğini söyleyen Kaptan, İzmir ve Ankara’da çift haneli dış hat yolcu artışı sağlandığını, Antalya Havalimanı’nın yılı 40 milyon yolcuyla tamamlayarak rekor kıracağını belirtti. Milas-Bodrum’da 2 milyon dış hat yolcusuna ulaşıldığını, Gazipaşa-Alanya Havalimanı’nda ise tekrar 1 milyon yolcu eşiğinin aşıldığını ifade etti. Yurtdışında ise Almatı, Tiflis, Batum, Zagreb ve Medine havalimanlarında çift haneli büyüme kaydedildiğini aktardı.

Son üç yılda toplam 2,5 milyar avroya ulaşan ciddi bir yatırım programı yürüttüklerini dile getiren Kaptan, Antalya Havalimanı’nda kapasiteyi 65 milyona çıkaracak 750 milyon avroluk yatırımın 2025’in ilk çeyreğinde tamamlanacağını belirtti. Ankara Esenboğa Havalimanı’nda ise yeni pist, güneş enerjisi santrali ve otopark gibi projeleri içeren 210 milyon avroluk yatırımların 2025’te tamamlanacağını söyledi.

Kazakistan Almatı Havalimanı’nda bugüne kadar 226 milyon avro yatırım yaptıklarını ve önümüzdeki 3-4 yılda 150-300 milyon avroluk yeni yatırımlarla büyümeye devam edeceklerini ifade eden Kaptan, Almatı’nın stratejik konumu nedeniyle önemli bir yolcu ve kargo merkezi olduğunu vurguladı.

Kuveyt Havalimanı işletme ihalesinin 2025’te sonuçlanmasını beklediklerini ve Karadağ projesinde de ilerleme kaydetmeyi hedeflediklerini belirten Kaptan, ATÜ Duty-Free, BTA, HAVAŞ ve TAV Güvenlik gibi servis şirketlerinin mevcut faaliyetlerini güçlendirirken yeni fırsatları değerlendirmeye devam edeceklerini dile getirdi.

Kaptan, Türkiye’de uygulanan sıkı para politikasının enflasyonu kontrol altına almakta etkili olduğunu ve bu duruşun 2025’te de devam etmesini beklediklerini ifade etti. Olası faiz indirimlerinin fiyat istikrarını koruma önceliğine paralel şekilde gerçekleşeceğini belirtti. Havacılık sektöründeki büyümenin hem yurtiçinde hem de yurtdışında jeopolitik risklere rağmen süreceğini öngördüklerini sözlerine ekledi.