53 ülkeden 1.700 katılımcının yer aldığı Techtextil ve Texprocess 2024, küresel endüstri için öncü önemlerinin altını çiziyor. 23 Nisan 2024 tarihinde gerçekleşen açılış etkinliğinde, önde gelen uluslararası ticaret fuarları son derece alakalı bir konu olan yapay zekaya odaklandı ve böylece geleceğe yönelik itici güçler yarattı. Yapay zeka, üretim ve işlemeden geri dönüşüme kadar tüm değer zinciri boyunca yeni fırsatlar sunuyor. Panel konuşmasında uzmanlar, yapay zekanın tekstil endüstrisine nasıl enerji verdiğini anlattı.
53 ülkeden 1.700 katılımcının yer aldığı Techtextil ve Texprocess 2024, ilerici teknolojilerden devrim niteliğindeki malzemelere kadar uluslararası tekstil endüstrisinin geleceğe yönelik yeniliklerinin merkezi oldu. Üstelik Techtextil bu yıl kendisini yeni bir boyutta sunuyor. Texprocess ayrıca tüm ürün gruplarında güçlü bir konuma sahip. Her iki fuarda sunulan malzemeler, ürünler, makineler ve süreçlerin yanı sıra yeni kurulan iş birlikleri de sektörün geleceğine giden yolu açıyor. “ Frankfurt bir kez daha Techtextil ve Texprocess fuarlarında ilk kez kamuoyuna sunulan tekstil ve teknolojik yeniliklerin merkezi oldu. Bunlar diğer birçok sanayi kolunun geleceği için önemli bir gösterge ve itici güçtür. Messe Frankfurt GmbH Yönetim Kurulu Üyesi Detlef Braun konuşmasında, 20. yıl dönümünde Techtextil her zamankinden daha büyük hale geldi ve Texprocess ile birlikte çok iyi durumda ” dedi.
Açılış etkinliğinde Techtextil ve Texprocess, "Tekstil geri dönüşümünden hazır giyim işlemeye - yapay zekanın rolü" başlıklı bir panel konuşmasında ileriye dönük itici güçler yarattı. Tekstil üretimi ve işleme alanlarında yapay zeka kullanmanın fırsatları hakkında görüşen kişiler arasında CETIA Direktörü Chloé Salmon Legagneur, IMP Consulting Kıdemli Danışmanı Prof. Dr. Ingo Rollwagen, AMD Akademie Mode & Design / Hochschule Fresenius, IMP Consulting Kıdemli Danışmanı Elgar Straub, Genel Müdür yer aldı.
Yeni yaklaşımların belirlenmesi, potansiyelin kullanılması ve mevcut süreçlerin iyileştirilmesi - yapay zeka, tekstil endüstrisinde ilerleme için büyük bir fırsatı temsil ediyor. Bugün yeni gelişmelerle ilgilenenler gelecek için iyi bir konumdalar. Yapay zeka çözümlerinin avantajları açıktır: daha fazla verimlilik, rekabet gücü, şeffaflık ve sürdürülebilirlik. Ancak yapay zekadan en iyi şekilde yararlanmak uzmanlık, yatırım ve uygun teknolojileri gerektirir. Panel konuşmasında yapay zekanın tekstil endüstrisinde en iyi etkiyi sağlamak için nasıl kullanılabileceği çeşitli perspektiflerden ele alındı.
Yapay Zeka inovasyon için yeni fırsatlar sunuyor. Bir yandan, geleneksel tekstil üretim ve işleme operasyonlarını iyileştirmek ve bunları daha verimli hale getirmek için yapay zekayı kullanan gelişmeler ortaya çıkıyor; örneğin üretim sırasında akıllı hata tespiti veya optimize edilmiş malzeme hesaplamaları, üretimi ve işlemeyi daha hızlı, daha iyi ve daha sürdürülebilir hale getiriyor. Öte yandan yapay zeka tamamen yeni ürünler yaratmak için de kullanılabilir. “ Yapay zeka yeniliklerin kapsamını genişletiyor. Mevcut süreçleri hızlandırıp verimliliğini artırmanın yanı sıra ürünleri iyileştirerek katma değer yaratır. Örneğin, daha uzun yaşam döngülerine sahip, döngüsel, yenileyici tekstil çözümleri şeklinde. Gelecekte yapay zeka, aynı şeyi daha hızlı yapmayı değil, aynı zamanda müşteriye daha iyi uyarlanmış ve aynı zamanda çevre için daha iyi, tamamen yeni, daha iyi, daha bireysel ve daha sürdürülebilir tekstil çözümleri yaratmayı da mümkün kılacak ” diye açıkladı Prof. Dr. Ingo Rollwagen açılış konuşmasında.
Tekstil geri dönüşümü yapay zeka ile yeniden tasarlandı
Çoğu tekstil atığı ya ikinci el olarak perakende ticarete geri gönderiliyor, çöp depolama sahalarına atılıyor ya da yakılıyor. Bu nedenle, eski giysiler için geri dönüşüm çözümlerine olan talep hala yüksek. Dahası, AB Yeşil Anlaşması aynı zamanda ölçeklenebilir geri dönüşüm çözümleri çağrısında da bulunuyor. Yapay zeka entegrasyonuna sahip yeni gelişmeler, örneğin tekstil malzemeleri ile fermuarlar gibi tekstil olmayan malzemeleri birbirinden ayırarak ve bunları otomatik olarak ayırarak gelecekte bu duruma bir çözüm sunmayı vaat ediyor. Fransız inovasyon platformu CETIA, tekstilleri geri dönüşüm sürecine hazırlayan endüstriyel çözümler geliştiriyor. Chloé Salmon Legagneur panel konuşmasında “ Tekstil geri dönüşümünü büyük ölçekte mümkün kılmak için verimli, yenilikçi teknolojilere ihtiyaç var. Otomasyon, robot teknolojisi ve yapay zeka karlılığı ve rekabet gücünü artırır. Bunun için araştırma ve endüstri arasındaki disiplinlerarası işbirliği şarttır ” şeklinde konuştu