EKONOMİ

TG Expo Genel Müdürü Hasan Cem Şenel, "NADMEX hiç kimsenin burnunun kanamadığı bir seviyeye ulaşmak için ilk adım"

Abone Ol

Deprem, sel, çığ, heyelan, salgın hastalık ve yangın gibi afetlere karşı alınması gereken önlemler ve farkındalık artırma çalışmaları amacıyla TG Expo kuruluşlarından Sektörel Fuarcılık ve İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından düzenlenen NADMEX - Afet Yönetimi Fuarı ve Zirvesi, bugün geniş katılımla başladı. Fuarın detaylarını TG Expo Genel Müdürü Hasan Cem Şenel paylaştı.

Şenel, NADMEX'in bir yolculuk ve ilk adım niteliğinde olduğunu belirterek, "Bu ilk edisyonda konferans programı çok öne çıktı. Zirve programı ağırlıklı. Fuar kısmını ise yarın gerçekleştirebildik, ancak ilgi çok fazla," dedi. Eğitimler ve tatbikatların başladığını ve özel sektör firmalarının da büyük ilgi gördüğünü vurguladı.

Afet yönetiminin birçok sektörü kapsadığını ifade eden Şenel, fuarda yaklaşık sekiz sektörden katılımcı bulunduğunu belirtti. "Arama kurtarma ekipleri, teknik ekipmanlar, erken uyarı sistemleri gibi çeşitli alanlarda temsilciler var. Ancak ilk fuar olması nedeniyle tüm başvuruları kabul edemedik," dedi. İkinci fuarın daha kalabalık geçmesini umduğunu dile getirdi.

Ziyaretçi beklentileri hakkında bilgi veren Şenel, "Online kayıtlar çok yüksek. Bu sayede kapıda yığılma olmuyor ve tüm standlar dolu," dedi. Kamu, belediyeler, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör temsilcilerinin fuarda bulunduğunu belirten Şenel, afet bilincinin yaygınlaşması için bu tür organizasyonların sürdürülebilir olması gerektiğini vurguladı.

Son olarak, Türkiye’nin bir afetler coğrafyası olduğunu belirten Şenel, "Orman yangınları, sel felaketleri ve depremler gibi olaylarla karşı karşıyayız. Afet bilincinin toplumun her kesimine yerleşmesi gerekiyor," diye ekledi. NADMEX’in bu yolda önemli bir adım olduğunu söyleyerek, amaçlarının afetlerde kayıpları en aza indirmek olduğunu ifade etti. Eğitim, tatbikatlar ve diğer etkinliklerin, bu bilinç oluşumuna katkı sağlayacağını sözlerine ekledi.

Hasan Cem Şenel, Türkiye'nin afetler coğrafyası olduğunu vurgulayarak, "Her yaz orman yangınları ile ciğerimiz yanıyor. Özellikle Karadeniz bölgesinde meydana gelen yağışlarla sel felaketi yaşanmasını bekliyoruz. İstanbul depremi için hepimiz dua ediyoruz," dedi.

Afet yönetimi konusunda yapılan çalışmalarda, uzmanların ve ilgili kuruluşların ortak bir sesle "afet bilinci" üzerinde durduğunu belirten Şenel, "Benzer şiddette afetlere maruz kalan ve bu durumu hafif kayıplarla atlatan ülkelerde, afet bilinci topluma yediden yetmişe kadar yerleşmiş durumda. Aynı bilincin bizde de oluşması gerekiyor," diye ekledi.

NADMEX’in bu süreçte önemli bir adım olduğunu ifade eden Şenel, "Amacımız, afetlerde kayıplarımızı en aza indirmek. 6 Şubat depremlerinde yaşadığımız kayıpları tekrar yaşamak istemiyoruz," şeklinde konuştu. Afet bilincinin yerleşmesi için düzenlenen oturumlar, zirveler, ExpertTALKS ve eğitim tatbikatlarının önemini vurgulayan Şenel, "Bu çalışmaları büyütüp sürdürülebilir hale getirebilirsek, afet yönetimine çok ciddi katkılar sağlayacağız," dedi.