EKONOMİ

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "2024 yılında cari işlemler dengemizde 5 ay üst üste fazla verdik"

Abone Ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla İstanbul’da açıklanan 2024 yılı ihracat verilerine göre, Türkiye’nin ihracatı 262 milyar dolara ulaştı. Geçen yıl en büyük katkıyı otomotiv sektörü sağlarken, 37,2 milyar dolarla ihracat şampiyonu oldu. Kimyevi maddeler 30,8 milyar dolarla ikinci sırada yer alırken, hazır giyim ve konfeksiyon ise 17,9 milyar dolarla üçüncülük elde etti.

Bakan Bolat, konuşmasında hem Türkiye hem de dünya için 2025 yılının huzur, sağlık, bereket ve refah dolu bir yıl olmasını diledi. Pandemi sonrası jeopolitik riskler, enerji krizleri ve enflasyonist baskıların etkisini sürdürdüğünü belirterek, 2024 yılında küresel ticarette önemli değişim ve belirsizlikler yaşandığını ifade etti. Ancak, Türkiye'nin bu zorluklar karşısında üretmeye, büyümeye ve Türk mallarını dünyanın dört bir yanına ihraç etmeye devam ettiğini vurgulayarak, “AB, 27 ülkesinin 2024 yılı ekim itibarıyla yaklaşık 600 milyar kadar ithalatının düşmesi, AB pazarındaki talep düşüşünün ne kadar sert olduğunu göstermektedir. Dünya ekonomisindeki sıkıntılı süreçlere rağmen Türkiye ekonomisi, üretmeye, büyümeye, istihdam sağlamaya, Türk malları ve hizmetlerini dünyanın dört bir yanına ihraç etmeye devam etmiştir” ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin ilk 9 ayda gösterdiği %3.2’lik büyümenin önemli bir kısmının net mal ve hizmetler ihracatından kaynaklandığını belirten Bakan, Özellikle, büyümenin yarısından fazlasının ihracattan geldiğini ifade etti. Ayrıca, enflasyonun da 7 ayda %31’lik bir azalma ile %44 seviyelerine gerilediğini açıkladı. Bu düşüşün, Türkiye ekonomisinin enflasyonla mücadelede kaydettiği önemli bir başarı olduğunu vurguladı.

Bakan Bolat, “Bugün açıklanan enflasyon oranı da haziran ayından bu yana 7 aydır Türkiye ekonomisinde enflasyonun düşme sürecinde olduğunu göstermektedir. 7 ayda 31 puanlık gerileme kaydedip, yüzde 44’e gerilemiştir” diyerek Türkiye’nin makroekonomik istikrar için yaptığı başarılı hamlelere dikkat çekti.

Suriye ile ekonomik ilişkilerdeki gelişmelere de değinerek. 2010 yılında 1 milyar 840 milyon dolar ihracat ve 660 milyon dolar ithalatla toplamda 2,5 milyar dolar dış ticaret hacmine ulaşan Türkiye-Suriye ilişkilerinin, iç savaş nedeniyle ciddi şekilde zarar gördüğünü belirtti. Ancak, Suriye'nin özgürlüğüne kavuşmasıyla birlikte, Türkiye'nin bu ülkeyle ticaret, yatırımlar ve yeniden imar projeleri konusunda önemli adımlar atmayı planladığını açıkladı.

Yeni dönemde, Türkiye-Suriye ticaretinin daha da güçleneceğini belirten Bolat, Suriye ile Serbest Ticaret Anlaşması’nın 2007’de imzalanıp yürürlüğe girdiğini, ancak 2011’de iç savaş nedeniyle askıya alındığını hatırlattı. 2024 itibarıyla Suriye ile 2,2 milyar dolar ihracat ve 438 milyon dolar ithalat gerçekleştirildiğini ifade eden Bakan Bolat, “İnşallah Suriyeli yetkililerle de birlikte çalışarak yeni dönemin güçlü Suriye olması noktasında Türkiye olarak ticaret ve yatırım ilişkilerimizi en üst düzeye çıkarmaya çalışacağız” şeklinde konuştu.

Bakan Bolat, Türkiye’nin dış ticaret diplomasisinin sadece ekonomik değil, aynı zamanda insani değerleri de ön planda tuttuğunu belirterek, İsrail ile ticaretin tamamen durdurulduğunu açıkladı. İsrail’in Gazze ve Batı Şeria’daki Filistinlilere yönelik hak ihlalleri ve uluslararası hukuka aykırı eylemleri nedeniyle Türkiye hükümetinin, 2 Mayıs 2024 itibarıyla İsrail ile ihracat, ithalat ve transit ticaret işlemlerini durdurma kararı aldığını söyledi.

Bolat, “İsrail'in Gazze'de ve Batı Şeria'da Filistinli kardeşlerimize yönelik uluslararası hukuk ve insan haklarına aykırı vahşi soykırımları karşısında hükümetimiz olarak İsrail ile ticareti 2 Mayıs 2024 tarihi itibarıyla ihracat, ithalat ve transit ticaret işlemleri olarak tamamen durdurduk. Bu kararı en etkin bir şekilde uyguluyoruz ve uygulamaya devam edeceğiz” dedi.

Filistin ile olan ticari ilişkilerin de güçlendirildiğine dikkat çeken Bakan Bolat, Filistin Milli Ekonomi Bakanlığı'nın talebi üzerine iki ülkenin Ticaret Bakanlıkları işbirliğiyle yapılan ticaretin, Filistin ekonomisinin ayakta durmasına katkı sağladığını ifade etti. Ayrıca, Filistin ile Serbest Ticaret Anlaşması kapsamında 41 tarım ürününde taviz sağlandığını ve hurma kotasının 7 bin tona kadar yükseltildiğini açıkladı.

Ticaret Bakanı, Türkiye’nin 2025 yılında ihracatını artırmayı, dış ticaret ve cari işlemler açıklarını azaltmayı ve ekonomik büyümeyi sürdürmeyi hedeflediğini belirterek, ihracatçılara teşekkür etti ve 2025 yılının ihracat açısından hayırlı ve bereketli olmasını diledi. "Ticaret Bakanlığı olarak ihracatçılarımızla beraber ihracatımızı mal ve hizmetler olarak artırmak, dış ticaret ve cari işlemler açıklarını azaltmak ve ekonomik büyümeye katkı sağlamak için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu.