Adıyaman’da çeşitli temaslarda bulunan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 'Şubat 2024 Dış Ticaret Rakamları Basın Açıklaması' programına katıldı.

Adıyaman’da şubat ayı dış ticaret rakamlarını açıklayan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, cumhuriyet tarihinin en yüksek şubat ayı ihracat rakamlarına ulaşıldığını belirtti.

Adsız Tasarım-1

Açıklamalarına asrın felaketi olan 6 Şubat depremlerine değinerek başlayan Bakan Bolat, ‘’Geçtiğimiz yıl asrın felaketlerinde kaybettiğimiz on binlerce canımızın matemi, millet olarak hepimizin yüreğinde yerini korumaktadır.  Hayatlarını kaybeden vatandaşlarımıza bir kez daha Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır diliyorum. Aziz milletimizin başı sağ olsun.  Depremden sonra öncelikli hedefimiz, zarar gören altyapıyı da yeniden inşa ederek deprem bölgemizdeki illerimizde 650 bin yeni konut ve köy evi yapmak ve vatandaşlarımızı normal hayatlarına bir an önce döndürmektir.  Bu kapsamda, yılsonuna kadar inşallah 200 bin konutu hak sahibi depremzede kardeşlerimize teslim etmiş olacağız’’ ifadelerini kullandı.

Borsa günü yükselişle tamamladı Borsa günü yükselişle tamamladı

Hâlihazırda, Adıyaman’da 38 bin 951 konut, 3 bin 386 iş yeri, 2 bin 968 ahır olmak üzere toplam 45 bin 305 hak sahibi bulunduğunu açıklayan Bolat, ‘’Malumunuz, çok yakın zamanda Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle Adıyaman’daki 2 bin 158’i il ve ilçe merkezlerinde, 640’ı kırsalda olmak üzere toplam 2 bin 798 konutumuzun kurasını çektik ve hak sahibi vatandaşlarımıza teslim etmeye başladık.  Yaklaşık 32 bin konutun da inşasına olanca hızıyla devam edilmektedir’’ dedi.

Bakan Bolat açıklamalarına şöyle devam etti, ‘’Adıyaman ilimizde, esnaf ve sanatkârlar kredi ve kefalet kooperatifleri aracılığıyla yaklaşık 112 milyon TL tutarında faiz indirimli (%50 ve %100 faiz indirimli) kredi kullandırılmıştır. Son 1 yılda (6 Şubat 2023-20 Şubat 2024 tarihleri aralığında) Adıyaman’a Ticaret Bakanlığımızca verilen ihracata yönelik devlet yardımları 4,2 milyon TL olmuştur’’

‘’2023 yılında Türkiye ekonomisinde yatırım, üretim, istihdam ve ihracat devam etmiştir’’

2023 yılının dördüncü çeyreğinde %4,0 oranında Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) artışı ile Türkiye ekonomisi, yüksek oranlı büyüme performansının kesintisiz 14 çeyrektir sürdüğünü dile getiren Bakan Bolat, 2023 yılında ise ekonomik büyümenin %4,5 oranında gerçekleşerek %4,4 olan OVP hedefini aştığını açıkladı.

Bolat, büyüme performansı ile Türkiye verisi açıklanan Avrupa Birliği (AB) ülkeleri içinde 1. sırada, OECD ülkeleri içinde 2., G-20 ülkeleri içinde ise 4. Sırada olduğunu aktardı. Bolat, ‘’Böylelikle 2023 yılında nominal GSYH 1,1 trilyon dolara ulaşarak ilk defa 1 trilyon dolar seviyesini aşmıştır. Bu performans ile Suudi Arabistan ve Hollanda’yı geride bırakarak dünyanın en büyük 17. ekonomisi olması tahmin edilmektedir (Uluslararası Para Fonu (IMF) verilerine göre ülke bazında nominal GSYH büyüklüğüne (dolar) göre Türkiye 2022 yılında 906 milyar dolar ile 19. sırada yer almaktadır. IMF beklentilerine göre bu sıralamanın 2023 yılında 1 trilyon 155 milyar dolar ile 17’ye yükseleceği tahmin edilmektedir’’ ifadelerini kullandı.

‘’Cumhuriyet tarihinin en yüksek Şubat ayı ihracat değerine ulaşıldı’’

2024 yılı Şubat ayında dış ticaret rakamlarını açıklayan Bakan Bolat, ihracatın bir önceki yılın aynı ayına göre %13,6 oranında artarak 21 milyar 86 milyon dolar olarak gerçekleştiğini açıkladı.

Bakan Bolat, ‘’Şubat ayı itibarıyla son 12 aylık ihracat ise %1,6 oranında artışla 258,7 milyar dolar olarak gerçekleşerek 2023 yıl sonundaki tarihi rekor düzey bir kez daha aşılmıştır. İthalatımız ise Şubat ayında %8,5 oranında azalarak 28 milyar 87 milyon dolar gerçekleşmiştir. Böylece, Şubat ayında dış ticaret açığımız bir önceki yıla göre %42,3 oranında güçlü bir şekilde gerilemeyi sürdürmüş ve 7 milyar dolara inmiştir. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise 14,6 yüzde puan artarak %75,1 olarak gerçekleşmiştir. Bu yıl artık yıl olduğundan Şubat ayının ilk 28 gününü karşılaştırdığımızda; 2024 yılı Şubat ayı ihracat rakamı (28 günlük) bir önceki yıla göre %7,8, 2022 yılı Şubat ayına göre ise %0,5 oranında artarak 20 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. 2023 yılı Haziran ayından itibaren ihracatımızda artış eğilimi kaydedilmiştir.  Eylül ayı hariç her ay tarihimizin en yüksek aylık mal ihracat değerine ulaşılmıştır. Çok şükür, 2024’te 267 milyar dolar mal ihracatı hedefine ilerlerken Şubat ayında da bu trend devam etmiştir’’ ifadelerini kullandı.

En fazla ihracat yapılan ülke Almanya oldu!

2024 yılı Ocak-Şubat döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre, motorlu kara taşıtları ihracatı %11,7 oranında artarak 5,1 milyar dolar; makine ihracatı %2,9 oranında artarak 6,4 milyar dolar, enerji ihracatımız %30,3 oranında artarak 2,7 milyar dolar olarak gerçekleşti.

2024 yılı Ocak-Şubat, Türkiye’nin en önemli ticaret ortaklarından AB’ye olan ihracat, %5,7 oranında arttı ve 17,1 milyar dolar olarak gerçekleşti. AB’ye ihracat, toplam ihracat payında %41,6 olarak açıklandı.

Ocak-Şubat döneminde en fazla ihracat yapılan ilk beş ülke ise sırasıyla Almanya, ABD, İtalya, Irak ve İngiltere oldu.

Ömer Bolat, ‘’Mal ihracatımız yanında hizmet ticaretimizin seyrine baktığımızda, 2002 yılındaki 14 milyar dolarlık ihracat rakamından bugün 100 milyar dolara ulaştığımızı iftiharla belirtmek istiyorum. 2023 yılında hizmetler dengemizin net fazlası ise 52 milyar dolar düzeyine ulaşmıştır.  Hedeflerimizi yakalamanın verdiği şevkle daha çok çalışmaya devam edeceğiz. Bu yıl için de 110 milyar dolarlık hedefimiz önümüzde duruyor. Biz hizmet ticaretinde de dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer almak istiyoruz. Bu kapsamda 2022 yılında dünya hizmet ticaretinden %1,3 pay almışken 2028 yılına kadar payımızı %2’ye taşımak istiyoruz’’ diye konuştu.

Bolat sözlerini şöyle sonlandırdı, ‘’Türkiye Yüzyılında, Ticaret Bakanlığı olarak ihracatı artırmak, cari işlemler açığını azaltmak ve ekonomik büyümeye katkı sağlamak amacıyla çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Kaynaklarımızın, verimli ve katma-değeri yüksek alanlara yönlendirilmesi büyüme kapasitemizin artırılması açısından önem arz etmektedir. Dolayısıyla, inovasyon-yatırım-üretim-ihracat-istihdam-adil bölüşüm önümüzdeki dönemde temel önceliklerimiz olacaktır’’

Editör: Eslem Nur KARAMAN