FUAR HABERLERİ

Ticaret Bakanı Ömer Bolat: Türkiye-İslam ülkeleri ticaret payının 2030’lara doğru yüzde 35’e çıkarılmasını hedefliyoruz

Abone Ol

Halal Expo Uluslararası Ticaret Fuarı, İslam İş Birliği Teşkilatı (İİT) ve İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü’nün (SMIIC) koordinasyonu ile Discover Events tarafından, Cumhurbaşkanlığı himayelerinde kapılarını açtı. 100 ülkeden 500’den fazla katılımcının ağırlandığı fuarın açılışı geniş bir katılımla gerçekleşti. 

Fuarın açılışına katılan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, zirvenin ve fuarın, helal sektöründeki firmalar ve tüketiciler için yeni ufuklar açarak helal ticaretin gelişimine büyük katkı sağlayacağını ifade etti. Türkiye'nin ev sahipliğinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Bolat, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Bu Yıl Etkinliklerimizi Acı Bir Gölgede Gerçekleştiriyoruz”
Bolat, etkinliklerin, İsrail'in Filistin halkına yönelik saldırılarının gölgesinde düzenleniyor olmasından derin üzüntü duyduklarını belirtti. İsrail saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısının 54 bine ulaştığını ifade eden Bolat, Gazze ve Batı Şeria’da büyük bir yıkımın yaşandığını söyledi. Türkiye’nin İsrail ile tüm ticari ilişkilerini askıya aldığını vurgulayan Bolat, Filistin halkının ihtiyaçlarını karşılamak için özel bir mekanizma çerçevesinde ihracat yapmaya devam ettiklerini belirtti.

“Filistin, bu yıl Helal EXPO’nun partner ülkesi olarak belirlendi. Filistinli firmalar için 700 metrekareden fazla bir stant alanı sağladık ve 30’a yakın Filistinli firma ürünlerini sergiliyor,” diyen Bolat, Filistin ekonomisini desteklemeye yönelik özel tarifeler ve gümrük kolaylıkları sunduklarını da sözlerine ekledi.

“İslam Dünyasıyla Ticaretimiz Yükseliyor”
Bolat, İslam ülkeleriyle ticareti artırma yönündeki çabalarının sonuç verdiğini, 2002’de yüzde 11 olan Türkiye-İslam ülkeleri ticaret payının, geçen yıl yüzde 26’ya ulaştığını belirtti. Orta vadede bu oranın yüzde 30’a, 2030’lara doğru ise yüzde 35’e çıkarılmasının hedeflendiğini ifade etti.


Helal belgeli ürünlerin hızla büyüdüğüne dikkat çeken Bolat, 2023 itibarıyla küresel helal pazarının finans sektörü hariç 2,6 trilyon dolara ulaştığını ve bunun 1,9 trilyon dolarının gıda sektöründen geldiğini söyledi. Kozmetik, tekstil, ilaç, turizm ve seyahat sektörlerinde de helal ticaretin büyümeye devam ettiğini ifade eden Bolat, Türkiye’nin bu alanda önemli çalışmalara imza attığını vurguladı.

“Helal Akreditasyon Kurumu ile bugüne kadar 68 kuruluşa helal belgelendirme yetkisi verdik. Bu kapsamda 2 binden fazla kuruluşun ürünleri helal akreditasyonuna dahil edildi,” diyen Bolat, çalışmaların hızlanarak süreceğini belirtti.

Zirveye Yoğun Katılım
Bolat, 110 ülkeden 1.100 şirketin katıldığı zirve ve fuarın, helal sektörü için küresel ölçekte önemli bir platform olduğunu ifade etti. Konuşmasının ardından zirvenin açılış kurdelesini kesen Bakan Bolat, fuar alanını ziyaret ederek stantları inceledi.