Bursa 22. Kitap Fuarı, 12 Nisan 2025 Cumartesi günü Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi (Merinos AKKM) Fuar Alanı’nda kapılarını kitapseverlere açtı. İlk günden yoğun ilgi gören fuar, 20 Nisan’a kadar ziyaretçilerini ağırlamayı sürdürecek.
Tüyap Fuarcılık Grubu tarafından Türkiye Yayıncılar Birliği iş birliğiyle düzenlenen fuar; Bursa Valiliği, Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Bursa Uludağ Üniversitesi, Bursa Teknik Üniversitesi ve Mudanya Üniversitesi’nin katkılarıyla gerçekleşiyor. Bu yıl 288 yayınevi, marka ve yerel yönetimi bir araya getiren etkinlik, açılış töreninde Bursa protokolünün yanı sıra çok sayıda yazar, yayıncı ve okurun katılımıyla coşkulu bir başlangıç yaptı.
Bugüne dek yaklaşık 5 milyon okuru ağırlayan Bursa Kitap Fuarı, Türkiye’nin kültür hayatında önemli bir yer edinmiş durumda. Yeni adresi Merinos AKKM’de düzenlenen bu yılki etkinlik, geniş içeriği, dopdolu programı ve farklı yaş gruplarına hitap eden etkinlikleriyle yalnızca Bursa’dan değil, çevre illerden de binlerce ziyaretçiyi ağırlamayı hedefliyor.
Yüzlerce Yazar Okurlarıyla Buluşuyor
Fuar boyunca 500’ün üzerinde yazar ve şair, imza günleri ve söyleşilerle edebiyat tutkunlarıyla buluşacak. Ahmet Ümit, Ayşe Kulin, Atilla Dorsay, Yekta Kopan, Tarık Tufan, Murat Menteş, Hidayet Karakuş gibi edebiyatın usta kalemlerinin yanı sıra genç kuşağın sevilen isimleri Adora Yağmur, Emre Gül, Beyza Alkoç, Aslı Arslan, Loresima ve Sezin Karameşe de okurlarıyla bir araya gelecek.
Kitap ve kültür dolu günlerin yaşanacağı Bursa 22. Kitap Fuarı, her yaştan ziyaretçiye hitap eden zengin içerikleriyle bu yıl da Türkiye’nin en önemli edebiyat buluşmalarından biri olma iddiasını sürdürüyor.
“Tüm Bursalıları bu kültür şölenine bekliyoruz"
Fuar için düzenlenen açılış töreninde konuşan Tüyap Fuarlar Yapım A.Ş. Genel Müdürü İlhan Ersözlü, açılış töreninde yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliğiyle 22’nci yılını kutladığımız Bursa Kitap Fuarı’nı bu sene ilk kez Merinos Atatürk Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirmenin heyecanını ve mutluluğunu yaşıyoruz. Bugüne kadar 5 milyona yakın ziyaretçiyi ağırlayan fuarımızda, bu yıl da 288 yayınevi, marka ve sivil toplum kuruluşunun katılımıyla 500’den fazla yazarı kitapseverlerle buluşturuyoruz. Ayrıca fuar boyunca öğrencilerimiz de kendi yaş gruplarına yönelik etkinliklerle kitaplarla buluşacak. Tüm Bursalıları 9 gün sürecek bu kültür şölenine bekliyoruz.” dedi.
Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk, törende yaptığı konuşmada şunları söyledi: “2024 yılında ülkemizde yaklaşık 700 milyon kitap üretildiğini görüyoruz ki bu rakam kişi başına yaklaşık 8 kitap demek. Ancak sektörümüzün çözmesi gereken önemli konular halen varlığını koruyor. Bağımsız yayıncılığımızın sürdürülebilir olması hem kültürel hem ekonomik açıdan elzem. Özellikle çocuk kitabı yayıncılığındaki başarımız dünya çapında dikkat çekiyor; bu alandaki kaliteyi korumak ve artırmak zorundayız.”
Bursa İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Ahmet Alireisoğlu ise açılış konuşmasında şöyle konuştu: “Bir şehri anlamlı kılan, o şehirde yaşayan insanların zihni zenginliği ve kelimeyle kurduğu bağdır. Kitap fuarları, çocuklarımızın hayal dünyasını besleyen en güçlü araçlardan biridir. Öğrencilerimizin kitap ve yazarlarla kurdukları temas, onları özgür düşünen, empati yeteneği yüksek bireyler haline getirecektir. Bu doğrultuda Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak, bu yıl fuarda 75 öğretmen yazarımız ve 20 okulumuzla yer almanın gururunu yaşıyoruz.”
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, açılışta yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı: “‘Söz uçar, yazı kalır’ der atalarımız. Kitaplar işte tam da bu nedenle geçmişten geleceğe bilgi ve kültür taşıyan en güçlü köprülerdir. Bursa, tarihiyle, edebiyatıyla her zaman ilmin ve sanatın merkezi olmuştur. Bu fuar, Bursa’nın kültürel geleceğine atılan önemli bir adımdır ve yeni mekanında yepyeni bir soluk kazanmıştır. Tüm Bursalıları kitapların büyülü dünyasında buluşmaya davet ediyorum.”
90'dan fazla kültür etkinliği
Bursa 22. Kitap Fuarı, sadece kitap satışının yapıldığı bir platform olmanın ötesine geçerek, 93 kültür etkinliğine de ev sahipliği yapıyor. Panel, söyleşi, atölye çalışmaları ve çocuk etkinlikleriyle zenginleştirilen fuar programı, her yaştan kitapseverin ilgisini çekecek nitelikte.
Bursa‘da kültür sanat rüzgârı
Bursa 22. Kitap Fuarı, 20 Nisan 2025 tarihine kadar devam edecek. 12-20 Nisan tarihlerinde 10.00-19.30 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek fuar, Bursa‘da adeta bir kültür sanat rüzgârı estiriyor. Kitapseverler, fuarın sunduğu zengin içerik ve etkinliklerle dolu dolu 9 gün geçirecek.