Ticaret Bakanlığı, yem ve nişasta sektörünün ana üretim girdilerinden biri olan mısır ithalatında 2024 yılı sonuna kadar uygulanacak gümrük vergisini yeniden belirledi.
Bakanlık, piyasaların doğru yönlendirilmesi ve spekülatif fiyatların önlenmesi amacıyla, temel gıda ürünlerinde arz güvenliğinin sağlanması için üretici ve tüketici refahını birlikte değerlendirerek gerekli tedbirleri alıyor. Bu çerçevede, kanatlı hayvan yemi dolayısıyla beyaz et ve nişasta sektörü gibi gıda sanayisinde önemli bir üretim girdisi olan mısırın 2024 yılı rekoltesinde olumsuz iklim koşullarının yanı sıra bölgesel ve küresel gelişmelerin etkisiyle gerek Türkiye'de gerek dünyada önemli ölçüde düşüş bekleniyor. Bu durum, Ticaret Bakanlığı tarafından Tarım ve Orman Bakanlığı ile istişare içerisinde yakından takip ediliyor.
Bu itibarla, iç piyasada söz konusu ürünün arzında yaşanabilecek sıkıntıların gıda fiyatlarına yansıyabilecek etkilerinin önlenmesi için, Türkiye'nin ihtiyacının yerli üretimle karşılanamayan kısmı için Ticaret Bakanlığı tarafından, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın mutabakatı ile 2024 yılı sonuna kadar geçerli yeni bir düzenleme yapıldığı duyuruldu.
Yapılan düzenleme ile, mısır üreticisi çiftçilerin zarar görmemesi, arz-talep dengesinin sağlanması ve gıda sektöründe oluşabilecek spekülatif fiyat hareketlerine karşı tüketicilerin korunması hedefleniyor. Mısırda yerli üretimin tüketimi karşılamada yetersiz kaldığı miktarın sadece 1 milyon tonluk kısmı için, 31 Aralık 2024 tarihine kadar kullanılmak üzere % 5 oranında gümrük vergili tarife kontenjanı açılarak bu dönemde, 1 milyon tonun üzerindeki ithalatlarda gümrük vergisi %130 oranında uygulanmaya devam edecek.