Türkiye Gıda Sanayii İşverenleri Sendikası (TÜGİS) Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Sidar, 2024 yılında gıda sektöründe adil paylaşım ve gıda israfının önlenmesine yönelik önemli projelere imza attıklarını belirterek, “Küresel iklim değişikliği, 2024 yılında da verimlilik üzerinde etkili olmaya devam etti. Gıda Etiği Semineri, Sürdürülebilir Gıda Zirvesi ve webinarlar gibi etkinliklerle gıda ekosisteminin temsilcilerini bir araya getirerek, sektörün karşılaştığı sorunlara çözüm aradık” dedi. Sidar, iklim krizi, yüksek faiz oranları ve jeopolitik gerilimler gibi zorluklara rağmen Türkiye gıda sanayinin 2024 yılında yaklaşık 160 milyar dolarlık hacme ulaştığını da vurguladı.
TÜGİS Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Sidar, 2024 yılına dair değerlendirmelerini paylaşırken, Türkiye gıda sanayinin zorlu koşullara rağmen başarılı bir yıl geçirdiğini ifade etti. Sidar, TÜGİS olarak sektördeki etik ilkelerin önemine, gıdanın adil paylaşımı ve gıda israfının önlenmesine yönelik öncülük ettiklerini söyledi.
"İklim değişikliği verimliliği olumsuz etkiledi"
Sidar, gıda sektörünün ekonomik zorluklar ve olumsuz iklim koşulları altında yılı tamamladığını belirterek, “Küresel ısınma, tarımsal verimliliği etkilemeye devam etti. FAO verilerine göre, iklim kaynaklı verim kayıpları gıda fiyatlarına baskı yapmaya devam ediyor. Ayrıca 2023’te başlayan tedarik zinciri toparlanması 2024’te kısmen sürdü. Ancak dünya genelindeki yüksek faiz oranları ve jeopolitik gerilimler, yatırım maliyetlerini artırarak tarımsal üretim ve gıda sanayine yönelik yatırımları sınırladı” diye konuştu.
25 milyar dolara yakın ihracat
Türkiye'nin küresel zorluklara rağmen ihracat potansiyelini koruduğuna dikkat çeken Sidar, geniş ürün yelpazesi ve stratejik konumuyla Türkiye’nin dış ticaret hacmini artırmaya devam ettiğini vurguladı. Sidar, “2024 yılında gıda sektörü 25 milyar dolara yakın bir ihracat gerçekleştirerek, Türkiye ekonomisinin önemli bir oyuncusu olduğunu bir kez daha kanıtladı. Gıda sektörünün uluslararası pazarlarda daha güçlü bir konum elde edebilmesi için teknolojik yeniliklere yatırım yapılması ve üretim kapasitesinin artırılması gerekiyor” dedi.
“Gıda ekosistemiyle ortak çalışmalar yaptık”
Sidar, gıdanın adil paylaşımı ve israfın önlenmesi konularında önemli projeler gerçekleştirdiklerini de dile getirdi. “Tarladan sofraya kadar gıda zincirinin her aşamasında sürdürülebilirlik sağlanması, gelecek nesillerin güvenli gıdaya erişimini garanti altına alacaktır. Bu yıl boyunca gerçekleştirdiğimiz Gıda Etiği Semineri, Sürdürülebilir Gıda Zirvesi ve webinarlar gibi etkinliklerle gıda ekosisteminin temsilcileriyle buluşarak, sektördeki sorunlara çözüm aradık” dedi.
"Dezenformasyonla mücadelemiz sürecek"
Sidar, sosyal medyada yayılan yanıltıcı bilgilere karşı bilimsel gerçekleri tüketicilere aktarmak için çalışmalarına devam edeceklerini belirterek, “TÜGİS Bilim Kurulu aracılığıyla 2024 yılında da tüketicilere doğru bilgi sunarak yanıltıcı paylaşımlara karşı durmaya devam edeceğiz. İnsanların ürün içeriği, işleme yöntemleri ve saklama koşulları gibi konularda bilinçli tercihler yapabilmesi, yanıltıcı içeriklere itibar etmelerini engelleyecektir” şeklinde konuştu.
"Sektörün aktif çözüm ortağıyız"
Sidar, yeni nesil işveren sendikacılığının güçlü temsilcilerinden biri olarak, işçi-işveren ve kamu arasında yapıcı diyaloglarla sektördeki sorunların çözülmesine katkı sağladıklarını belirtti. Ayrıca, gıda sanayinin önde gelen şirketlerinin toplu iş sözleşmesi süreçlerine katıldıklarını ve sektörün sorunlarını aktarmak amacıyla Sanayi ve Ticaret Odaları ile Bakanlıklarla istişarelerde bulunduklarını söyledi.
"Taklit ve tağşişle mücadele devam etmeli"
Sidar, gıda sektöründeki taklit ve tağşiş sorununa da dikkat çekerek, “Mali kaygılar ve denetim eksiklikleri, insan sağlığını ve çevreyi tehdit ediyor. Kamu ve özel sektör, mevzuat ve yaptırımlar konusunda kararlı olmalı” dedi. Gıda üretiminde etik ilkelerin önemine vurgu yapan Sidar, sürdürülebilir üretim ve tüketici sağlığının korunması için çalışmaların devam edeceğini belirtti.