Türkiye, 2025 yılına rekor bir ihracatla başladı. Ocak ayında 21,2 milyar dolar ihracat gerçekleştiren Türkiye, en yüksek Ocak ayı ihracatını kaydederek önemli bir başarıya imza attı. Bu başarılı performans, Türkiye'nin ihracat hedeflerine ulaşma yolunda önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
En çok ihracat yapan sektörler sıralamasında otomotiv sektörü, 3 milyar dolarla ilk sıradaki yerini korudu. Otomotivi, 2,5 milyar dolarla kimyevi maddeler, 1,4 milyar dolarla ise hazır giyim ve konfeksiyon sektörü takip etti. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, Türkiye’nin mevcut ihracat potansiyelinin daha fazlasına ulaşabileceğini belirterek, 2025 yılı için 280 milyar dolar ihracat hedefi koyduklarını ifade etti. Gültepe, hedefe ulaşmak için ihracatın yaklaşık %7 oranında artırılması gerektiğini vurguladı.
Mustafa Gültepe, geçen yıl yaşanan zorluklara rağmen, emek yoğun sektörlerin rekabet gücünü kaybetmesine karşın Türkiye’nin ihracatını %2,5 oranında artırmayı başardığını söyledi. Ancak 2025’te daha fazla ilerleme kaydedebilmek için enflasyon ve kur arasındaki dengeyi kurmanın önemli olduğunu belirtti. Gültepe, "Mevcut potansiyelimizle daha fazlasını yapabiliriz. Ancak geçen yıl yaşanan rekabet zorluklarını bu yıl mutlaka değiştirmeliyiz" dedi.
Ocak ayı ihracat verilerinin açıklanmasının ardından düzenlenen toplantıya, Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu da katıldı. Bakanlar, Türkiye’nin ekonomisini büyütme ve ihracatını artırma yolundaki stratejilerini paylaştı. Bu yıl için belirlenen 280 milyar dolar ihracat hedefinin, Türkiye’nin uluslararası ticaretteki yerini sağlamlaştırmaya yönelik önemli bir adım olduğu ifade edildi.
Türkiye, 2025 yılına güçlü bir başlangıç yaparak, ihracatını daha da artırma yolunda önemli adımlar atmayı hedefliyor. Bu süreçte sektörel çeşitliliği artırmak ve rekabetçiliği güçlendirmek, Türkiye’nin küresel pazarda daha fazla söz sahibi olmasına katkı sağlayacak.
PARİTE OCAK AYINDA İHRACATA 473 MİLYON DOLAR EKSİ YAZDIRDI
“Genel Ticaret Sistemi (GTS) kayıtlarına göre, ocak ayında 21,2 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,8 artıdayız. Hizmet ihracatımızın ise 9,4 milyar dolar civarında geleceğini öngörüyoruz. Sektörler özelinde baktığımızda otomotiv, 3 milyar dolarla 2025’e de yine ilk sırada başladı. Otomotivi, 2,5 milyar dolarla kimyevi maddeler, 1,4 milyar dolarla hazır giyim,
1 milyar 250 milyon dolarla çelik ve 1 milyar 220 milyon dolarla elektrik-elektronik takip ediyor. Firmaların yasal merkezini baz alan TİM verilerine göre geçen ay 46 ilimiz ihracatını artırdı. En çok ihracat yapan 5 ilimiz İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir ve Ankara şeklinde sıralandı.
Ocak’ta bin 90 firmamız ilk kez ihracat yaptı. Bin 90, son yılların en düşük sayısı. Buna rağmen yeni firmalarımızdan gelen 117 milyon dolarlık katkı oldukça önemli. Rekabetçiliğimizin zayıflamasına bağlı olarak ihracata ilginin azaldığını görüyoruz. Bu durumu ihracatımızın geleceği açısından büyük bir risk olarak değerlendiriyoruz. Geçen ay birim ihracat 1,47 dolara gerilerken, parite de ihracatımızı 473 milyon dolar negatif etkiledi. Geçen ay en çok ihracat yapılan ülkeler arasında Almanya yine ilk sırada yer aldı. Almanya’yı ABD, Birleşik Krallık, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Irak izledi. 51 ülkede yüzde 50’nin, 101 ülkede yüzde 10’un üzerinde ihracat artışı kaydettik. Genel tabloda ise 128 ülkeye ihracatımızı artırdık. Slovenya ve Ürdün’e ihracatta bugüne kadarki en yüksek seviyeye ulaştık.”
FINDIĞI BİR MEMLEKET MESELESİ OLARAK ELE ALMAK DURUMUNDAYIZ
Mustafa Gültepe, 2024’te Trabzon’dan bir önceki yıla göre yüzde 27’lik artışla 1 milyar 356 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini söyledi. Trabzon’dan geçen yıl 142 ülke ve bölgeye ihracat yapıldığını ifade eden Gültepe, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Fındık, balık, balık yağı, savunma ve havacılık sanayi, otomotiv yan sanayi ürün gruplarında Trabzon’un önemli bir ihracatı var. Fındık bu coğrafyanın en önemli gelir kaynaklarından biri.
Aynı zamanda da en önemli ihraç ürünü. Ama fındıkta risklerin arttığını da görmek durumundayız. Ton bazında fındık ihracatındaki küresel payımız yüzde 63’ten yüzde 58’lere geriledi. 10 yıl önce neredeyse hiç fındık ihraç etmeyen Şili, önemli bir ihracatçı ülke oldu. ABD ve Gürcistan’ın fındık ihracatı her geçen yıl artıyor. Fındığı bir memleket meselesi olarak ele almak durumundayız. Her şeyden önce dönüm başına verimi artırmalıyız. Diğer taraftan fındığa daha fazla değer katmanın yollarını bulmalıyız. Fındığın yanı sıra Trabzon’un ürün çeşitliliğini imalat sanayiyle güçlendirmeliyiz.”
2025’TE YİNE YOĞUN BİR HEYET PROGRAMI GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ
Güncel gelişmeleri de değerlendiren Gültepe, sözlerini şöyle noktaladı:
“2025’e 280 milyar dolar ihracat hedefiyle başladık. Hedefe ulaşabilmemiz için ihracatımızı yüzde 7 artırmalıyız. Mevcut potansiyelimizle daha fazlasını da yapabiliriz. Ama geçen yıl rekabetçiliğimize zarar veren tabloyu hiç değilse bu yıl değiştirmeliyiz. Yani enflasyonla kur arasındaki dengeyi kurmalıyız. Tabi, dünyadaki jeopolitik gelişmeleri de göz ardı edemeyiz. Biliyorsunuz ABD bizim en büyük ikinci ihracat pazarımız. Donald Trump’ın ikinci başkanlık döneminin mutlaka ticaretimize yansımaları olacak. Suriye’deki gelişmeleri de yakından takip edeceğiz. Diğer taraftan bu yıl da ihracatçı birliklerimizle yoğun bir heyet programı gerçekleştireceğiz. Evet 280 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşabilmemiz için biz tüm imkânlarımızı seferber edeceğiz.”