EKONOMİ

TUSİD Başkanı Bekir Topuz; Anti-damping kabul olursa mutfak sektörünün sonu olur! En az 500 bin kişi işsiz kalacak

Abone Ol

Paslanmaz çeliğin temsilcileri gümrük vergilerinin sektöre etkilerini açıklamak ve çözüm önerilerini paylaşmak için bugün bir araya geldi. Düzenlenen toplantıda açıklamalarda bulunan TUSİD Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Topuz, ek vergiden dolayı sektörün yıl sonuna kadar 1 milyar dolarlık ihracat kaybı yaşayacağına vurgu yaptı.

İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği’nin (İDDMİB) önderliğinde; Ev ve Mutfak Eşyaları Federasyonu (EVFED), Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (EVSİD), Gelişen Ev ve Yaşam Eşyaları Markaları Derneği (GEEM), Küçük Ev Aletleri Sanayici ve İhracatçıları Derneği (KESİD), Paslanmaz Çelik Derneği (PASDER), Paslanmaz Çelik Sanayicileri ve İşadamları Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi (PASİAD), Paslanmaz Sanayi ve İş İnsanları Derneği (PASİD), Endüstriyel Mutfak, Çamaşırhane, Servis ve İkram Ekipmanları Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TUSİD), Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) ile Züccaciyeciler Derneği (ZÜCDER) Yönetim Kurulu Başkanlarının katılımıyla gerçekleştirilen basın toplantısı bugün İstanbul’da düzenlendi.

Düzenlenen toplantıda sektörleri hakkında açıklamalarda bulunan TUSİD Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Topuz, sadece bu yıl endüstriyel mutfağın ihracat kaybının 1 milyar dolar olduğunu aktardı.

Sektörlerinin ek vergiden dolayı yıl sonuna kadar 1 milyar dolarlık ihracat kaybı yaşayacağını belirten Bekir Topuz, “Anti damping soruşturması spekülasyonu sonrası bile ek zamlar yapıldı. 10 yılda 1,5 milyar dolar ihracat yaptık diyorlar. Sadece bu yıl endüstriyel mutfağın ihracat kaybı 1 milyar dolar. Diğer sektörlerde de düşüş var. Bu ek vergiden dolayı ülkemiz 1 yılda 3,5 milyar dolarlık ihracat kaybediyor. Paslanmaz çeliğin üretimi olmayan bir ürünken vergisi olmasını anlamıyorum. Getirdikleri hammaddeyi incelten firmanın koruması kalksın diyoruz” açıklamalarında bulundu.

Anti damping uygulamasının kabul olması durumunda sektörleri açısından zorlayıcı olacağının altını çizen Topuz, en az 500 bin kişinin işsiz kalacağına vurgu yaptı. Topuz, şu ifadeleri kullandı:

“Anti damping şayet kabul olursa bu bizim sonumuz olur. En az 500 bin kişinin işsiz kalmasına sebebiyet verir. Bizim uluslararası pazarda mücadele şansımız kalmaz. Deprem bölgesi Kahramanmaraş en büyük darbeyi yer. Artık fabrikayı kapatırız diyorlar ama ek vergi gelirse biz fabrikayı kapatmak zorunda kalırız. Yüzde 12 ek vergi avantajı olduğu halde firma zarar ettiğini söylüyor. Yüzlerce firma ek vergi avantajı olmadan ithal edip, ek vergi avantajı olmadan kar ediyor. Bunlar nasıl zarar ediyor akla mantığa sığmıyor. Burada bir yönetim hatası var. Satın alma hatası var. Biz paslanmaz çelik kullanan sektörler olarak burayı satın alabiliriz. Geldiğimiz gibi de bu firmaya sağlanan ek vergiyi sonlandıracağız. Vergileri sıfırlandırıp, 6 ayda da şirketi kara geçireceğiz. Endonezya’dan Çin’den Tayland’dan ürün alıp bu fabrikayı çalıştırabiliriz. Biz kapatılmasını kabul etmeyiz. Biz burayı çalıştırabiliriz. Bu firma katma değer yaratmıyor. Burası bir üretim tesis değil. Sadece inceltme yapıyorlar. Yarattıkları katma değer de yüzde 10 seviyelerinde. Durum buna göre değerlendirilmeli”