WCI Forum, İstanbul’da binlerce iş insanını bir araya getirdi. Düzenlenen foruma Afrika’nın 54 ülkesinden 1640 iş insanı, Türkiye’den 553 üretici ve ihracatçı katılım sağladı.
İstanbul’da bir otelde düzenlenen forum, Afrika ve Türkiye arasında yeni iş birlikleri kurarak Afrika’ya açılmak isteyen Türk firmalarına pusula olurken, Afrikalı firmalar için ise kazan-kazan ticaretine imkan sunuyor.
Gerçekleşen forumun açılışına katılım sağlayarak açıklamalarda bulunan Ticaret Bakan Yardımcısı Özgür Volkan Ağar, birçok belirsizlik ve risk faktörü altında küresel ekonomide talebin zayıfladığını, dünya ekonomisi ve ticaretinde normalleşmenin zaman alacağını söyledi.
Bakan Ağar, forum kapsamında, Türkiye ile Afrika ülkeleri arasındaki ekonomik ve ticari ilişkileri geliştirmeyi, firmaların yeni iş birlikleri tesis etmelerini ve yeni iş ve yatırım fırsatlarını değerlendirmelerini sağlamayı amaçladıklarını ifade etti.
Bakan Ağar, "Türkiye ve Afrika kıtası, Orta Doğu ve İslam dünyasında köklü tarihi ilişkilere ve ortak bir kültürel mirasa sahip olmakla birlikte, ekonomik potansiyeli hızla büyüyen nüfusu ve son yıllarda yoğunlaşan siyasi ve ekonomik ilişkilerin etkisiyle, başlıca ticaret ortaklarımız arasında yer almaktadır. Kıta ile karşılıklı ticaretimiz son 20 yılda yaklaşık 5 kat artışla, 2023 yılında yaklaşık 32 milyar dolara ulaşırken, 2024 yılına da çok iyi başladık. Nitekim ocak ayında ikili ticaretimizin yüzde 26 artışla 3 milyar dolara yükseldiğini gördük. Afrika kıtasına ihracatımız ise 2002 yılına göre, yaklaşık 12 kat artarak 2023 yılında 21,3 milyar dolara yükseldi. Kıtada bulunan 54 ülkeye yönelik ihracatımız, toplam ihracatımızın yüzde 8,3'ünü oluşturuyor’’
Hizmet ihracatının Afrika için büyük önem arz ettiğini açıklayan Ağar, Türkiye’nin hizmet ihracatını son 20 yılda 7 kat artırarak 100 milyar dolar düzeyine ulaştırdığını belirtti. 2024 yılı hizmet ihracat hedefinin 110 milyar dolar bandında olduğunu açıklayan Ağar, kıtanın barındırdığı potansiyeli bu anlamda en iyi şekilde değerlendirmek istediklerini belirtti.
Foruma katılarak açıklamalarda bulunan TİM Başkan Vekili Ahmet Güleç, Afrika’nın Türkiye için önemli bir Pazar olduğunu açıkladı. Afrika'nın zengin kültürel mirasıyla Türkiye'nin köklü tarihi ve tecrübesi birleşerek geleceğe yönelik umut dolu bir işbirliği potansiyelini ortaya çıkardığını ifade eden Güleç, bu potansiyeli gerçekleştirmek için öncelikle karşılıklı ticareti süratle artırmak gerektiğini vurguladı. Güleç, "Hedefimiz önce ticaret hacmini 50 milyar dolara, ardından süratle 75 milyar dolara ulaştırmak. Bu hedefler hayal değil, çünkü Türkiye, Afrika’nın büyük bölümüne en yakın üretim üssü. Türk iş insanlarının Afrika’da, Afrika’dan iş insanlarının Türkiye’de yatırımlarının günden güne arttığını görüyoruz. Artan ilişkiler derinleşmeyi de beraberinde getiriyor. Ticarete konu olan ürünler gün geçtikçe çoğalıyor. Afrika’ya ilgi duyan firma sayısı gittikçe artıyor. 2023’te Afrika’ya ihracat yapan firma sayımız 25 bini aştı, yani neredeyse her 5 ihracatçımızdan 1’i bölgeye ihracat gerçekleştiriyor."