EKONOMİ

2025 yılı ithalat rejiminde yeni düzenlemeler Resmi Gazete’de yayımlandı

Abone Ol

Ticaret Bakanlığı, 2025 yılı itibarıyla ithalat rejiminde çeşitli düzenlemelere gidildiğini açıkladı. Bu düzenlemelere ilişkin tebliğler, Resmi Gazete'nin 3. mükerrer sayısında yayımlandı. Yeni düzenlemeler, elektronik başvuru süreçlerinden özel eşya ithalatına kadar birçok alanda değişiklikler içeriyor.

Ticaret Bakanlığı, "İthalat İşlemlerinde Elektronik Başvuru İçin Yetkilendirme Tebliği" ile ithalat işlemlerinin elektronik ortamda yapılmasını sağlayacak usul ve esasları belirledi. Bu düzenleme, Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü'nce yürütülen ithalat işlemleri için başvuruların elektronik ortamda yapılmasına olanak tanıyacak ve işlem yapacak kullanıcıların yetkilendirilmesi sürecini düzenleyecek.

"Genelleştirilmiş Tercihler Sistemine İlişkin Tebliğ" ile, tarife tavizlerinden yararlanan eşya ve bu eşyanın ithalatına ilişkin olarak hangi ülkelerin tavizden faydalandığına dair esaslar belirlendi.

Bakanlık, "Yüksek Yoğunluklu Tatlandırıcıların İthaline İlişkin Tebliğ" ile aspartam, neotam, advantam ve sakarin gibi tatlandırıcıların ithalatına yönelik düzenleme getirdi. Bu ürünlerin ithalatı, serbest dolaşıma giriş rejimi, dahilde işleme rejimi ve hariçte işleme rejimine tabi tutulduğunda, gümrük beyannamelerinin tescilinde Tarım ve Orman Bakanlığı’nın uygunluk yazısı aranacak.

"Haritalar ve Harita Bilgisi İçeren Eşyanın İthaline İlişkin Tebliğ" ile kara, hava ve deniz haritaları ile atlas, küre ve benzeri dokümanların ithalatına yönelik düzenlemeler yapıldı. Ayrıca, yalnızca sayısal ortamda bulunan harita ve harita bilgilerinin ithalatına da düzenleme getirildi.

Bazı elektrikli araçların ithalatına ilişkin olarak izin belgesi düzenlenebilmesi için gerekli koşullar belirlendi. Bu düzenleme, elektrikli araçların ithalatını kolaylaştırmayı amaçlıyor. "Sivil Hava Taşıtlarının İthaline İlişkin Tebliğ" çerçevesinde, sivil hava taşıtlarının ithalatında, ilgili kurum ve kuruluşlarca düzenlenen uygunluk yazısının aranacağı belirtildi.

Bazı kullanılmış veya yenileştirilmiş eşyanın ithalatına ilişkin usul ve esaslar belirlendi. Ayrıca, gübre ve gübre harici ithalatla ilgili hususlar da netleştirildi. Banknot ve benzeri kıymetli evraka mahsus kağıtların ithalatı, ilgili kurumlar tarafından yapılacak ve güvenli şekilde piyasaya sunulacak. Bu ithalatla ilgili belgeler ve yetkili kurumlar yeniden düzenlendi.

"Kamu Kurum ve Kuruluşları Tarafından Yapılacak İthalatta Alınacak İzin Hakkında Tebliğ" ile Kamu İhale Kanunu'na göre kamu kurum ve kuruluşlarının ithalatlarında alınacak izinlere ilişkin usul ve esaslar belirlendi.

Ticaret Bakanlığı, 1 Ocak 2025’te yürürlüğe girecek olan "Askıya Alma Sistemine İlişkin Tebliğ" ile Türkiye’deki sanayicilerin rekabet güçlerini artırmayı ve yeni iş alanları oluşturmayı hedefliyor. Bu düzenleme, üretim sürecinde ihtiyaç duyulan ham madde, yarı mamul veya özel imalat niteliği taşıyan ürünlerin "Askıya Alma Sistemi"ne dahil edilmesini sağlamak amacıyla belirli esasları düzenliyor.

Bakanlık, harp silahları, bazı patlayıcı maddeler, ateşli silahlar, bıçaklar gibi ürünlerin ithalatı ile ilgili belgelerin onaylanmasını ve bu ürünlere ilişkin yeni düzenlemeleri de yayımladı. Kimyasal Silahlar Sözleşmesi ekindeki kimyasal maddeler ve iş sağlığı güvenliği açısından tehlikeli olan maddelere dair ithalat düzenlemeleri de yer aldı.

2025 yılı itibariyle yürürlüğe giren bu düzenlemeler, ithalat süreçlerinin daha şeffaf ve düzenli bir şekilde ilerlemesini sağlamayı hedefliyor.