Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Aksaray İş Dünyası Buluşması’nda yaptığı konuşmada Türkiye ekonomisinin son durumunu ve geleceğe yönelik hedeflerini değerlendirdi. Yılmaz, Türkiye’nin ekonomik büyüklüğünün 2024 yılı itibarıyla 1,3 trilyon doları aşmasını beklediklerini belirterek, kişi başına düşen gelirin ise 15 bin 500 doları aşacağını öngördüklerini ifade etti.

Yılmaz, pandemi sonrası küresel ekonomide yaşanan enflasyon sorununa karşı uygulanan sıkı para politikalarının, dünya ekonomisinin büyüme oranlarını tarihsel ortalamaların altında tuttuğunu söyledi. Dünya ekonomisinin son 20 yılda ortalama %3,5 büyüdüğünü ancak günümüzde %3 seviyesinde kaldığını belirtti.

Jeopolitik gerilimler, artan korumacılık politikaları ve ticarette yaşanan bloklaşmaların dünya ticaretini sınırladığını vurgulayan Yılmaz, bu durumun özellikle ihracatçı iller başta olmak üzere Türkiye ekonomisini etkilediğini ifade etti.

Yılmaz, Türkiye ekonomisinin son 20 yılda yıllık ortalama %5,4 büyüdüğünü belirterek, bu performansın Avrupa Birliği ülkeleriyle karşılaştırıldığında Türkiye’yi daha ileri bir noktaya taşıdığını söyledi. 2002 yılında Türkiye’deki kişi başına düşen gelirin Avrupa’daki ortalamanın %38’i seviyesinde olduğunu hatırlatan Yılmaz, bu oranın 2024 yılı itibarıyla %75’e çıkmasını beklediklerini ifade etti.

Orta Vadeli Program (OVP) kapsamında büyüme hedeflerinin dengeli ve sürdürülebilir olduğunu belirten Yılmaz, hem iç talep hem de dış talebin dengeli büyümeye katkı sağlamasının hedeflendiğini aktardı. Dış talebin büyümeye katkısının önemine değinen Yılmaz, ihracat odaklı bir büyüme politikası izlemeye devam edeceklerini söyledi.

2024 yılı için %4 büyüme hedeflediklerini belirten Yılmaz, 2027 yılına kadar büyüme oranlarının kademeli olarak artacağını ve milli gelirin 1,8 trilyon dolara ulaşacağını söyledi. Aynı dönemde kişi başına düşen gelirin ise 20 bin doları aşmasının hedeflendiğini ifade etti.

Enflasyonla mücadelede elde edilen başarıları da vurgulayan Yılmaz, Haziran 2023’ten itibaren dezenflasyon dönemine girildiğini ve yıl sonuna kadar enflasyonda 31 puanlık bir düşüş sağlandığını belirtti. 2024 yılı sonunda enflasyonun %44,4 seviyesinde gerçekleştiğini ifade eden Yılmaz, enflasyonla mücadelenin 2025 yılında da güçlü şekilde devam edeceğini söyledi.

Yılmaz, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın brüt rezervlerinin 2023 Mayıs ayında 98,5 milyar dolara kadar düştüğünü ancak Aralık 2024 itibarıyla bu rakamın 155,1 milyar dolara ulaştığını açıkladı. Ülkenin risk priminin de (CDS) 700 puandan 250 puan seviyelerine gerilediğini belirtti.

Türkiye’nin ihracat ve turizm gelirlerindeki artışa dikkat çeken Yılmaz, 2024 yılı sonunda mal ihracatının 262 milyar dolara ulaşarak Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesine çıktığını belirtti. Ayrıca turizm gelirlerinin yıllık 60 milyar dolara ulaşmasının beklendiğini söyledi.

İstihdam alanında da önemli gelişmeler yaşandığını vurgulayan Yılmaz, 2024 Ekim itibarıyla işsizlik oranının %8,8 olduğunu ve istihdamın 32 milyon 970 bin kişiye ulaşarak tarihi bir zirve yaptığını belirtti. Kadın ve genç istihdamını destekleyen politikaların devam edeceğini ekledi.

Yılmaz, deprem nedeniyle bütçeye binen yükün 2025 itibarıyla azalacağını ve bu sayede sosyal refah ve reel sektör desteklerinin daha güçlü sağlanacağını söyledi. Özellikle Kur Korumalı Mevduat (KKM) sisteminden kademeli çıkışın başarıyla sürdürüldüğünü belirtti.

Toplantı sonrası Cevdet Yılmaz, Sütaş Aksaray Entegre Tesisleri’ni ziyaret ederek yetkililerden tesis hakkında bilgi aldı.

Expo Riva Schuh & Gardabags Fuarı, Ege İhracatçı Birlikleri'nin katılımıyla gerçekleşecek Expo Riva Schuh & Gardabags Fuarı, Ege İhracatçı Birlikleri'nin katılımıyla gerçekleşecek

Toplantının basına kapalı bölümünde ise Aksaraylı iş insanlarıyla ekonomik gelişmeler ve sektörel beklentiler hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.

Editör: Sude Yılmaz