Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla İstanbul’da açıklanan 2024 yılı ihracat verilerine ilişkin Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Başkanı Adil Pelister, kimya sektörü olarak elde ettikleri başarıyı ve geleceğe yönelik hedeflerini Fuar Dergisi ile paylaştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katıldığı toplantıda, Türkiye’nin 2024 yılı ihracatının 262 milyar dolara ulaştığı açıklandı. İKMİB Başkanı Pelister, kimya sektörünün 30,8 milyar dolarla Türkiye'nin en fazla ihracat yapan ikinci sektörü olduğunu belirterek, sektörün elde ettiği başarının kendileri için büyük bir gurur kaynağı olduğunu ifade etti. Pelister, "Bu sene hem Türkiye hem de kimya sektörü olarak tarihî bir rekor kırdık. 30,6 milyar dolar ile 30,8 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirerek, Türkiye’nin en fazla ihracat yapan ikinci sektörü olduk. Bu başarı, ülkemizin ekonomisine önemli katkılar sağlamaktadır" dedi.

2025 Hedefi: 390 Milyar Dolar

İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz, "2025'te tekstil ve hammadde ihracatını 12 milyar doların üzerine çıkarmayı hedefliyoruz" İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz, "2025'te tekstil ve hammadde ihracatını 12 milyar doların üzerine çıkarmayı hedefliyoruz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2025 yılı için belirlediği 390 milyar dolarlık ihracat hedefine de değinen Pelister, bu hedef doğrultusunda çalışmalara hız verdiklerini vurguladı. Pelister, "2025 yılında hem mal hem de hizmet ihracatında 390 milyar dolarlık bir hedefimiz var. Bu hedefe ulaşmak için çalışmalara başladık. İnşallah gün geçtikçe bu hedefi aşacağımıza inancımız tam. Güzel, başarılı ve bereketli bir yıl geçirerek Türkiye’nin ihracatını daha da güçlendireceğiz" diye konuştu.

"Eximbank kredi hacmi 13 kat artarak ihracatçılara büyük destek sağlayacak"

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Eximbank aracılığıyla ihracatçılara sağlanan finansman desteğine ilişkin yaptığı açıklamaları da değerlendiren İKMİB Başkanı, Eximbank’ın kredi hacminin 13 kat artırılarak günlük 4 milyar TL’ye ulaştığını belirtti. Pelister, "Bu, bizim için çok önemli bir gelişme. İhracatçıların finansmana erişimi açısından çok değerli bir rakam. Başta KOBİ’lerimiz olmak üzere tüm ihracatçılar bu kredilere ulaşabilecek durumda olacak. Ticaret Bakanlığımızdan ve diğer ilgili bakanlıklardan beklentimiz ise mevzuatların hafifletilmesi ve ihracatçıyı destekleyecek ek finansal imkanların sunulmasıdır" dedi.

"Döviz kurları enflasyonla uyumlu seyretmeli, ihracatçılar küresel pazarda güçlü kalmalı"

İhracatçıların taleplerine de değinen Pelister, kurların enflasyonla paralel bir şekilde seyrinin sürdürülmesi gerektiğini söyledi. Özellikle maliyetlerin arttığı dönemde, dünya pazarında daha rekabetçi olabilmek için kur politikalarının önemine dikkat çeken Pelister, "Dünya pazarlarında rekabetçi olabilmek ve bazı pazarları kaybetme riskini en aza indirmek için döviz kurlarının, enflasyonla uyumlu bir şekilde seyretmesi çok önemli. Bu desteğin sağlanması, ihracatçılarımızın küresel pazarlarda daha güçlü bir şekilde varlık göstermesine katkı sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.

Kimya sektörünün hedef ülkeleri ve sektör bazlı çalışmalar hakkında da bilgi veren Pelister, "İhracat stratejilerimizi 20 sektör olarak belirlediğimiz hedefler doğrultusunda sürdürüyoruz. Hedeflediğimiz pazarlar arasında, dünya genelinde Türk kimyasının yerini daha da sağlamlaştırmayı planlıyoruz" dedi.

Adil Pelister, Türk kimya sektörünün önümüzdeki dönemde global pazarda daha da güçlü bir oyuncu olacağına olan inancını yineleyerek, ihracatçıların devlet destekleriyle birlikte Türkiye’nin kalkınmasına katkı sağlamaya devam edeceğini söyledi.

Editör: Eslem Nur KARAMAN