EKONOMİ

AMORF Doğal Taş Proje ve Tasarım Yarışması 2025'te beşinci kez düzenlenecek

Abone Ol

Ege Maden İhracatçıları Birliği tarafından, doğal taş sektöründe güçlü bir tasarım ekosistemi oluşturmak ve katma değerli ihracatı artırmak amacıyla "Taşa Sanat Kat" mottosuyla başlatılan AMORF Doğal Taş Proje ve Tasarım Yarışması, 2025 yılında beşinci kez düzenlenecek. 2024 yılına verilen ara sonrasında yarışma, sektöre yeniden kazandırılacak.

AMORF'un sektöre katkı sağladığına vurgu yapan Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Alimoğlu, "AMORF, her yıl daha güçlü bir şekilde devam ediyor ve 2025'te ödül törenimizi yine bir antik kentte yaparak doğal taşların Anadolu'nun kültürüne, tarihine ve sanatına sağladığı katkıyı gözler önüne sereceğiz." dedi. Türkiye'nin dünya doğal taş rezervlerinin üçte birine sahip olduğunu belirten Alimoğlu, doğal taş sektörünün 1980 sonrasında büyük bir gelişim kaydettiğini ve özellikle tasarım odaklı projelerle ihracatın daha da artabileceğine inandıklarını ifade etti.

Yarışmaya Katılım Beklentileri ve Kategoriler

AMORF Doğal Taş Proje ve Tasarım Yarışması'na katılacak projelerden beklentilerin başında, mermer artıklarının değerlendirilmesi ve ekonomiye kazandırılması yer alıyor. Ayrıca, dış mekan mobilyaları, simge yapılar (landmark), kent mobilyaları, heykeller, iç ve dış mekan tasarımları gibi alanlarda alternatif projeler bekleniyor. Alimoğlu, yarışmanın sektördeki mimarlar ve tasarımcılarla güçlü bağlar kurmaya yardımcı olduğuna dikkat çekti.

2025 yılında düzenlenecek AMORF Doğal Taş Proje ve Tasarım Yarışması'nın jürisi, sektörün önemli isimlerinden oluşacak. Jüride Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Reyhan Sezgin'in yanı sıra, Mimar Kerem Erginoğlu, İnsan İnovasyon Tasarımcısı Arzu Kaprol, İç Mimar Yeşim Kozanlı, İç Mimar Atilla Kuzu, Mimar Aslı Özbay, Heykeltıraş Ozan Ünal ve Endüstri Ürünleri Tasarımcısı Özlem Yalım yer alacak. Yüksel Mimar Heval Zeliha Yüksel ise yarışmada danışman üye olarak görev yapacak.

Ödüller ve Yurtdışı Eğitim Fırsatları

Yarışmada birinciye 250 bin TL, ikinciye 150 bin TL ve üçüncüye 100 bin TL para ödülü verilecek. Ayrıca, sponsor firma ve jüri tarafından uygun görülen bir projeye üretim desteği verilecek ve tasarımcının ticari hakları korunarak ürün ticari satışa sunulacak. Ayrıca, dereceye giren yarışmacılara yurtdışında eğitim bursu verilecek ve projeleri uluslararası bir etkinlikte tanıtılacak.

Yarışmanın Gala Gecesi’nde, Ege Maden İhracatçıları Birliği İhracat Şampiyonları Ödül Töreni de gerçekleştirilecek. Doğal taş ve endüstriyel mineral ihracatında Türkiye’nin lider firmaları ödüllerini alacak.

AMORF, doğal taş sektörünün gelişimine katkı sağlamaya devam ederken, Türkiye’nin ihracatını ve sektöre olan ilgiyi artırmaya yönelik önemli bir platform olmaya devam ediyor.