Ankara Ticaret Odası'nda Sosyal Medyanın Ticaret Hayatına Etkileri Konuşuldu Ankara Ticaret Odası'nda Sosyal Medyanın Ticaret Hayatına Etkileri Konuşuldu

Türkiye İhracatçılar Birliği Dış Ticaret Kompleksinde gerçekleşen “Armatür, Valf, Vana, Musluk ve Tesisat Ekipmanları Sektör Buluşmasında  Armatür Derneği başkanı ve İDDMİB denetim kurulu başkanı Gökhan Turhan buluşmaya dair değerlendirmelerde bulundu.

Gökhan Turhan toplantıya  katılım gösteren sektör paydaşlarına vermiş oldukları desteklerden ötürü teşekkür ederek konuşmasına başladı. Toplantıya yüksek katılım sağlanmasından dolayı mutluluk duyduğunu ifade eden Turhan, "Türkiye'deki ilk 5 büyük firmamız da bugün buradaydı, 50'nin üzerinde firmamız katılım gösterdi. Bunun  TİM çatısı altında olması, TİM'in de iş birliğiyle, İstanbul  demir  ve demir dışı ihracatçılar ihracatçılar birliğinin de desteğiyle güzel bir etkinlik oldu.'' dedi. Sektörün Anadolu coğrafyasında çok kadim bir meslek olduğuna değinen Turhan , önümüzdeki aylarda ARMATÜR Derneği'nin yeni bir dernek olduğunu ve önümüzde ki aylarda genel kurulunun gerçekleşeceğini ifade etti. Turhan konuşmasının devamında şunları kaydetti ; "Dünya'ya armatür ve bağlantılı ekipmanlar yada sistemler yaklaşık 300 milyar dolarlık bir hacime sahip olduğunu görüyoruz. Türkiye'de bu rakam çok düşük biz geçen yıl yaklaşık 3,5 milyar dolarlık bir ihracatımız olmuş ondan önceki senelerde 2,5 milyar dolarlık çok ciddi bir ihracat yapmışız ama bir yandan da ithalatımız çok 4 milyar dolar civarında da ithalatımız var . İç pazar büyüklüğünde topladığınız zaman 8 milyar doların zerinde bir büyüklüğe sahip dev gibi bir sektör . Bugün toplantıda ortaya çıkan kalabalığın sebebi de bu . Bugüne kadar temsil edilmemiş olması ve bu temsiliyete de sektörün aç olması . Sektör paydaşları da bunu istiyor , işbirliği yapmak istiyor sadece nasılını biz dernekle bir adımını attık şimdi bunu Tim çatısı altına taşıdık . Sektör sorunlarını dernek yada bir çatı altında birleşerek sektör sorunu olarak dile getirdiğiniz zaman bakanlık nezdinde kabul görüyor . O yüzdende bu birliktelikler sorunların daha hızlı çözülmesine imkan sağlıyor. Pandemi sürecinde bizim sektörümüz büyüdü neredeyse hiçbir firmamız kapanmadı, çalışmaya devam ettik hatta bu dönemde ihracatımızda da çok büyük artış oldu. Emtia fiyatlarının gerilemesi, Dünyada'ki resesyon beklentisi özellikle kuzeyimizde yer alan savaş bizi ve dünyayı tedirgin ediyor. Enerji krizi kapımızda bunlar firmalarımızın üretimlerini etkileyecek unsurlardır. Gazprom'un "ben Avrupa ülkelerine gaz vermiyorum" demesi bile bir anda piyasaları dağıttı. Bu yüzden 2023 kolay geçmeyecek. Pandemiyi çok rahat atlattık ama bunu nasıl anlatırız bilemiyorum. İşler de yavaşlama söz konusu. Bizim sektörümüzde de yüzde 15-20 daralma oldu. Bu yalnızca Türkiye'ye özgü değil bütün dünya aynı sorunla boğuşuyor. Biz işimize bakıp üretim yapmaya devam edeceğiz. Firmalar artık yalnızca fiyata bakmıyor, üretimde tedarik zincirinde sorunların olmadığı ülkelere yanaşıyor şirketler. Bunların en başında da Türkiye geliyor. Türkiye baktığımız zaman bir üretim merkezi. Avrupa da bunu biliyor, o yüzden Avrupalı firmalar Türkiye'ye çok sıcaklar. Ben Türkiye'nin yıldızının daha da parlayacağına inanıyorum. " Gökhan Turhan, sektöre yer verdiği için Fuar Dergisi'ne teşekkür ederek konuşmasını sonlandır.