EKONOMİ

AYSAD Başkanı Salıcı: "Sanayicilerimiz Yüksek Faiz ve Enflasyon Arasında Sıkıştı"

Abone Ol

AYSAD-Ayakkabı Yan Sanayicileri Derneği’nin Gaziantep Divan Oteli’nde gerçekleştirdiği “Krize Pabuç Bırakma” temalı toplantıya, Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi, İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Güven Karaca, Gaziantep Ayakkabı Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği Başkanı Resul İncearık ile birlikte sektör temsilcileri ve dernek üyeleri yoğun ilgi gösterdi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan AYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Sait Salıcı, 2020 yılında pandeminin etkisiyle değişen tedarik zincirleri ve Uzak Doğu’nun kapanması sonucunda farklı ülkelerden gelen alıcılarla olumlu bir ticaret ortamı oluştuğunu ifade etti. Ancak 2023 yılı başında Uzak Doğu’nun yeniden açılması ve fiyatların yanı sıra iç ekonomik politikaların etkisiyle sektördeki geçici müşteri talebinin kaybolduğunu belirtti. Salıcı, “Sanayicilerimiz o dönemleri özlüyor. Belki de sanayi devriminden bu yana ilk kez bu denli zorlu bir süreç yaşıyoruz. İş gücü ve genel gider maliyetlerindeki artışlar üreticiler için ciddi bir yük oluşturuyor. Yüksek faiz, yüksek enflasyon ve düşük kur arasında sıkışan sanayiciler, faaliyetlerinden zarar ederken faaliyet dışı gelirleriyle ayakta kalmaya çalışıyor. Dün bugünün sonucu, yarın da bugünün eseri olacak. Tıpta bilinen 3T kuralı, doğru tespit, doğru teşhis ve doğru tedavi, bizim sektörümüzde de uygulanırsa sektörümüz yeniden güçlenebilir,” dedi.

AYSAD-Ayakkabı Yan Sanayicileri Derneği’nin “Krize Pabuç Bırakma” temalı toplantısında, sektördeki mevcut zorluklar ve çözüm önerileri tartışıldı. Toplantıda konuşan AYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Sait Salıcı, “Her fabrika bir kaledir ve bu kalelerimizi kaybetmek üzereyiz. Bu durum, milli servetimizin zarar görmesi anlamına geliyor ve bizi derinden üzüyor. Küresel ekonomideki dalgalanmalar ülkemizi de etkiledi; ayakkabı sektörü, diğer sektörlerle birlikte ciddi sınavlardan geçti ve geçmeye devam ediyor. Ancak, bu zorluklara teslim olmayacağız. Sektörümüzün dayanıklılığı ve uyum sağlama kapasitesiyle bu süreci güçlenerek aşacağımıza inanıyorum,” dedi.

Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi ise, sanayicilerin bu zorlu dönemde mücadele etmeye devam etmesi gerektiğini vurgulayarak, “Gaziantep, her koşulda üretim ve sanayisiyle örnek olmaya devam ediyor. Şehrimiz, 160 farklı alanda binlerce ürün üreterek sanayi gücünü koruyor. Ancak, ayakkabı sektöründe bu yılın ilk 10 ayında 97 milyon 860 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdik ve geçen yıla oranla %35’lik bir düşüş yaşandı. Bu düşüşü durdurmak için hammadde ve nakliye maliyetlerindeki yükü azaltmak, emek yoğun sektörlere destek sağlamak ve krediye erişimi kolaylaştırmak için kamu desteğine ihtiyaç duyuyoruz. Dünya markalarına fason üretim yapmak gurur verici ama kendi markalarımızı yaratmak artık bir zorunluluk. Gaziantep’te 80 bin metrekarelik Ayakkabı İhtisas OSB’nin alt yapı çalışmalarına hız verdik ve yakında kuralar çekilecek. Ayrıca, e-ticaret ve e-ihracat gibi alanların daha fazla değerlendirilmesi gerektiğine inanıyoruz,” ifadelerini kullandı.

Ekonomist Çetin Ünsalan’ın moderatörlüğünde düzenlenen panelde, İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Güven Karaca, Gaziantep Ayakkabı Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği Başkanı Resul İncearık, Aknet Kimya Yönetim Kurulu Başkanı Nejdet Tombalak ve AYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Sait Salıcı sektöre dair değerlendirmelerde bulundu. Toplantı, ekonomist Şeref Oğuz’un konuşmasıyla sona erdi.