EKONOMİ

Bakan Kacır, “İhracatın önemli aktörü olan gençlerin her daim destekçisiyiz”

Abone Ol

Genç MÜSİAD Altın Konteyner İhracat Ödülleri’ne katılarak açıklamalarda bulunan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak tüm imkânlarımızla, gençlerimizin fikirlerinin girişimlere dönüşmesinin, üretim ve ihracatın önemli birer aktörü hâline gelmelerinin her daim destekçisiyiz” ifadelerini kullandı.

Genç MÜSİAD tarafından düzenlenen Altın Konteyner İhracat Ödülleri 4.kez sahiplerini buldu. Gerçekleşen ödül töreninde açıklamalarda bulunan Sanayi ve Teknoloji Bakanı M.Fatih Kacır, “Ülkemizin kalkınma yolculuğuna kurulduğu günden bu yana önemli katkılar sağlayan MÜSİAD’ın 34 yıllık başarı ivmesinin nice yıllar aynı istikamette devam edeceğine inanıyorum. Ortaya çıkan başarı tablosunun ardındaki emeklerin takdir edilmesi, elde edilen kazanımların hakkının verilmesi önemlidir. Bu bakımdan MÜSİAD çatısı altında yer almalarından memnuniyet duyduğumuz ve bugün ödül vereceğimiz genç iş insanlarımızın yazdıkları başarı hikâyelerinin katlanarak artmasını, emsal teşkil etmesini yürekten diliyorum” dedi.

“2002’ye kadar süregelen tarihin ağır işleyişini hızlandırarak, sanayi ve üretim odaklı kalkınma hamlelerini gerçekleştirmek bizlere nasip oldu” diyen Bakan Kacır, büyük ve güçlü Türkiye hedefine ulaşmak için 22 yıla asırlık hedefler sağlandığını belirtti. Kacır:

“Türkiye; 22 yıl önce endüstri devrimlerini kaçıran, ağır sanayi hamlelerini gerçekleştiremeyen, küresel değer zincirlerinden payını alamayan, üretimi ve ihracatı ıskalayan, insan kaynağını değerlendiremeyen bir ülke konumundaydı.  Ancak 2002 yılından itibaren sağlanan siyasi istikrarla, hemen her alanda olduğu gibi sanayide ve üretimde güçlü bir iradeyle büyük atılımlar gerçekleştirdik.  Tesis ettiğimiz ekonomik ve siyasi istikrarla beraber oluşan güven ortamı neticesinde ülkemiz yatırım, üretim, istihdam ve ihracat odaklı büyümesini sürdürüyor. Azim, kararlılık, tükenmek bilmeyen gayretimiz ve inancımızla, emeğin yoğrulmasıyla bugün adeta gurur tablomuz olan başarılara imza atıyoruz”

“Sanayide çalışan sayımız 3 milyon 900 binden, 6 milyon 700 bine çıktı”

Sayıları 191’den 362’ye yükselen organize sanayi bölgeleri ve kurulan 45 endüstri bölgesi ile Türkiye’nin üretim üssü haline geldiğini belirten Bakan Kacır, “Otomotivden kimyaya, makineden çeliğe, beyaz eşyadan savunma ve havacılığa, tekstilden mobilyaya sanayimizin tüm sektörlerinin öncülüğünde yıllık ihracatımızı 36 milyar dolardan 262 milyar dolara yükselttik. İş dünyamızın önünü açan, işlerini kolaylaştıran, büyüten, geliştiren, rekabet gücünü arttıran her adımı ülkemiz ve insanımız için kazanç olarak gördük. Özel sektörümüz de kendilerine açtığımız geniş alanı doğru değerlendirerek, taşın altına elini koydu ve ülkemiz kalkınmasının lokomotifi hâline geldi. Ancak başarıyı yeterli görmek, eldekiyle yetinmek, havlu atmak bizim gelecek tasavvurumuzda asla yer almıyor” ifadelerini kullandı.

“Ülkemizin, dünyanın sayılı teknoloji üretim merkezleri arasında yer almasını sağlayacağız”

Kacır, “Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi (YTAK) programıyla; ekonomimizin yükselişine katkı verecek teknolojik ve stratejik yatırımların gerçekleştirilmesi için uzun vadeli ve uygun koşullarda finansmana erişim imkânı sunduk. Tarihimizin en büyük ölçekli teşvik programı HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatırım Programı’nı açıkladık.  Yerli ve yabancı yatırımcıların programa bugüne kadar gösterdiği teveccüh; yatırımcılar için güvenli bir liman konumundaki ülkemizin önümüzdeki dönemde de küresel yüksek teknolojili yatırımların odağı olacağını kanıtlıyor.  Devreye aldığımız her yeni program, yüksek teknolojide ve inovasyonda geldiğimiz noktanın tesadüf olmadığının ispatı niteliğinde.  Teknoparklarımızın sayısı 104’e ulaştı. Ar-Ge ve tasarım merkezlerimizin sayısı bin 600’ün üzerine çıktı”

Bakan Kacır, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak, gençlerin fikirlerini girişimlere dönüştürmesini, üretim ve ihracatta etkin olmalarını her zaman desteklediklerini belirterek, gençlerden beklentilerinin inovasyon ve katma değerli üretimde öncü olmaları gerektiğini bildirdi. Kacır, “Küresel bir teknoloji üssü olma hedefimizi, geleneksel değerlerimizden kopmadan, ahlak ve adaleti temel alarak gerçekleştiriyoruz. Adımlarımızı, hakkaniyet, adalet, barış ve huzur zemininde atıyoruz. MÜSİAD da medeniyet değerlerimizi çağın gerekleriyle birleştirerek, milletimizin manevî hassasiyetlerine önem veriyor ve kuşatıcı bir yaklaşımla ilerliyor”

“Hangi teknolojik üstünlüğe sahip olunursa olunsun, başkalarının acıları ve göz yaşlarının üzerine bir medeniyet inşa edilmez”

Açıklamalarında 7 Ekim’den bu yana Filistin’de yaşanan soykırıma da değinen Bakan Kacır, şu ifadeleri kullandı:

“Ahlaki değerlerden yoksun bir ilerleme anlayışının insanlık için huzur ve refah getirmeyeceğini her fırsatta müşahede ediyoruz.  Teknolojik üstünlüğünü tehdit aracı olarak kullanan İsrail, yanı başımızda adeta soykırıma varan katliamlar gerçekleştiriyor.  Yanı başımızda çocuklar ölüyor. Katliamlara dünya susuyor. Vahşeti film seyreder gibi seyrediyorlar. Ancak biz susmuyoruz, susmayacağız ve çocuklara, kadınlara, insanlığa reva görülen bu korkunç zulmü lanetlemeye devam edeceğiz. Hangi teknolojik üstünlüğe sahip olunursa olunsun, başkalarının acıları ve göz yaşlarının üzerine bir medeniyet inşa edilmez, edilemez. Kanla yoğrulan topraklarda yaşanan insanlık dramını her zeminde yüksek sesle dile getiren, mazlumların ve masumların sesi olan Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Türkiye, bulunduğu coğrafyaya ve tüm dünyaya elbette yeniden adalet ve merhamet iklimini tesis edecektir”

Kacır, konuşmalarını “Omuz omuza vererek ülkemiz için taş üstüne taş koyan siz müteşebbislerimizi destekleyerek her daim yanınızda olmaya devam edeceğiz.  Geleceğin daha müreffeh ve daha güçlü Türkiye’sini; siz kıymetli gençlerimizin dinamizmiyle, parlak beyinleriyle, çalışkanlığınız ve azminizle inşallah beraber inşa edeceğiz” diyerek tamamladı.