EKONOMİ

Bakan Kacır: Kapasite Geliştirme Destek Programı ile işletmelerimizin ölçek büyütme yatırımlarını hızlandıracağız

Abone Ol

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, KOSGEB’in 2 yeni destek programı “Küresel Rekabetçilik Destek Programı” ve “Kapasite Geliştirme Destek Programı”nın devreye alındığını belirterek, “Rekabetçilik Destek Programı” ile KOBİ’lerimizin yenilikçi ve rekabetçi ürünler geliştirmesini, inovasyon odaklı çözümler üretmesini sağlıyoruz. “Kapasite Geliştirme Destek Programı” ile işletmelerimizin ölçek büyütme yatırımlarını hızlandıracağız” dedi.

Bakan Kacır, KOSGEB’in Büyüme ve Küreselleşme Destekleri Tanıtım Programı'na katıldı. 2002’ye kadar 12 yılda toplam 4 bin işletmeye 1,2 milyar lira destek veren KOSGEB’i; 22 yılda 1 milyon 350 bin işletmeye 188 milyar lira destek sunan, KOBİ’lerin ve girişimciliğin hamisi bir kuruma dönüştürdüklerini belirten Kacır, şunları söyledi:   

“Geçtiğimiz yıl 57 bin işletmeye sağladığımız destek tutarı 13,2 milyar liradır. Geçtiğimiz yıl KOSGEB'in 40'a yakın farklı programını 4 ana başlıkta yalınlaştırdık. Tohum aşamasından küreselleşmeye kadar ihtiyaçların esnek şekilde karşılanabileceği “girişimcilik, sürdürülebilirlik, ölçek büyütme ve küresel rekabet” başlıklarında desteklerimizi topladık. Bu doğrultuda yeniden yapılandırdığımız Girişimci Destek Programı’nın destek üst limitini 375 bin liradan 2 milyon liraya çıkardık. Programımız ile 17 bin 880 girişimcimize 613 milyon lira destek sunduk.

81 şehrimizde düzenlediğimiz girişimci seçmeleri ile 1.064 girişimi 1,5 milyar lira destekleme kararı aldık. Yaşadığımız deprem felaketinin ardından işletmelerimizin kayıplarını telafi edecek, iş gücünü ve üretim kapasitelerini toparlayarak onları tekrar ekonomiye kazandıracak destek programlarımızı KOSGEB eliyle hızla hayata geçirdik. Yalnızca Deprem Sonrası Mikro, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Canlanması Destek Programı kapsamında 2024’te 21 bin işletmemize 7,3 milyar lira destek ödemesi gerçekleştirdik”

Açıklamalarında yeşil dönüşüm konusuna da değinen Kacır, Yeşil Sanayi Destek Programı kapsamında; 866 KOBİ’nin yeşil dönüşüm projesine 2,1 milyar lira destek verdiklerini belirtti.

Kacır, “Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası iş birliğinde 300 milyon avro tutarındaki finansman desteğini KOBİ’lerimizin gerçekleştireceği dijital dönüşüm projelerine sunuyoruz. Biliyoruz ki KOBİ’lerimize yaptığımız yatırımlar, ekonomimize artı değer olarak geri dönecek. KOBİ’lerimizin ekonomimiz ve değer zincirimizdeki katkısını güçlendirdikçe Türkiye Yüzyılı hedeflerimize bir adım daha yaklaşacağız”

Küresel Rekabetçilik Destek Programı

Bakan Kacır, yeni destek programlarından ilki olan “Küresel Rekabetçilik Destek Programı” ile KOBİ’lerin inovasyon odaklı çözümler üretmesini teşvik ettiklerini söyledi. Program, 50 milyon lira üst limitli ve 36 aya kadar vadeli finansman için 20 puanlık geri ödemesiz faiz/kâr payı desteği sunuyor. Hedef, KOBİ’lerin yeni teknolojilerle küresel pazarlarda etkinliğini artırmalarını sağlamak.

2 Milyar Liralık Krediler ve Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi

Kacır, Orta yüksek veya yüksek teknoloji alanlarında faaliyet gösteren KOBİ’ler için oluşturulan “Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı”na dair de bilgiler verdi. Başarılı ihracat ve Ar-Ge performansına sahip işletmelerin bu programdan yararlanabileceğini belirten Bakan, desteklenen girişimlerin bu programla daha fazla kaynağa ulaşabileceğini vurguladı. Bu kapsamda, 2 milyar liralık kredi hacmi hedefleniyor.

Kapasite Geliştirme Destek Programı

Bakan Kacır, KOBİ’lerin kapasite geliştirme yatırımlarını hızlandıracak bir başka önemli programı duyurdu. “Kapasite Geliştirme Destek Programı” ile KOBİ’lerin ölçek büyütme yatırımlarına 20 milyon lira üst limitli ve 36 aya kadar vadeli finansman imkânı sunulacak. Bu destekle KOBİ’lerin sürdürülebilir büyüme ve rekabet gücünü artırmak hedefleniyor.

İmalat ve Diğer Sektörlerde Geniş Destek Yelpazesi

Yeni destek programları, özellikle imalat, telekomünikasyon, bilgisayar programlama, bilgi hizmet faaliyetleri ve bilimsel araştırma ile geliştirme faaliyetleri sektörlerinde yer alan KOBİ’ler için geniş bir destek yelpazesi sunuyor. Bakan Kacır, üretimden pazarlamaya, insan kaynağından belgelendirmeye kadar birçok alanda KOBİ’lere destek sağladıklarını belirtti.

İş Birliği ile Güçlü Destek

Bakan Kacır, bu iki yeni destek programının Ziraat Bankası, Ziraat Katılım Bankası, Halk Bankası, Vakıf Bank ve Kredi Garanti Fonu ile yapılan iş birliği sayesinde KOBİ’lere ulaşacağını söyledi. Bankalar, sağlanan finansman desteğini KOBİ’ler ile buluşturacak ve Kredi Garanti Fonu ise KOBİ’lere kefalet sağlayacak.

Kalıcı Refah Artışı ve İhracatçıya Destek

Bakan, kalıcı refah artışı sağlamayı hedeflediklerini ve bunun için fiyat istikrarı odaklı ekonomi programlarını kararlılıkla uyguladıklarını belirtti. Ayrıca, Türk Eximbank’ın sermayesini son 18 ayda 4,5 katına çıkararak 55,3 milyar liraya yükselttiklerini ve 2024 yılı itibarıyla ihracatçılara 48,5 milyar dolarlık destek sağladıklarını ifade etti.

Zorunlu Karşılık ve Kredi Büyümesi Önlemleri

Kacır, kredi büyümesinin dezenflasyon patikası ile uyumlu şekilde seyrettiğini vurguladı. Türk lirası ticari kredilerde aylık büyüme sınırının KOBİ kredileri için yüzde 2,5, diğer ticari krediler içinse yüzde 1,5 olarak farklılaştırıldığını söyledi.

İstihdamı Koruma Programı

Son olarak, Bakan Kacır, konfeksiyon, tekstil, deri ve mobilya sektörlerinde üretim ve istihdamı korumaya yönelik yeni bir destek programı başlattıklarını duyurdu. KOSGEB eliyle başlatılacak “İstihdamı Koruma Programı” kapsamında, bu sektörlerde geçen yılki işgücü seviyesini koruyan KOBİ’lere çalışan başına aylık 2 bin 500 liraya kadar destek sağlanacak.

Geleceğe Güçlü Adımlar

Bakan Kacır, KOBİ’lerin Türkiye'nin kalkınmasının lokomotifi olduğunu belirterek, bu programlar sayesinde büyük ve güçlü Türkiye vizyonuna önemli katkılar sağlanacağına inandıklarını söyledi. KOBİ’lere yönelik finansal desteklerin artırılması, üretim ve istihdamın korunması hedefleniyor.

Programda; KOSGEB Büyüme ve Küreselleşme Destekleri Programı kapsamında iş birliği protokolleri imzalandı.