Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Dış Ticaret Kompleksi'nde düzenlenen toplantıda 2025 yılına yönelik hazırlanan 77 maddelik İhracatta 2025 Yılı Eylem Planı'nı kamuoyuna açıkladı.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ihracatın Türk ekonomisi için kritik önemde olduğunu ve yatırım, üretim, istihdam ile döviz kazancı açısından ülke ekonomisine önemli katkılar sunduğuna dikkat çekti. Bu sebeple, ihracatın her koşulda artırılmasının Bakanlıklarının en önemli önceliği olduğunu ifade etti. İhracatın artırılması ile birlikte ithalatın azaltılması yönünde de çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Bolat, dış ticaret açığını azaltarak cari işlemler açığını düşürmeyi ve döviz kuru piyasalarında istikrar sağlamayı amaçladıklarını, böylece fiyatlama belirsizliklerini ortadan kaldıracaklarını dile getirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2025 yılı için 390 milyar dolarlık mal ve hizmet ihracatı hedefi belirlediğini hatırlatan Bolat, bu hedefin yakalanacağına olan inancını vurguladı.

D S C07484

Geçen yıl 375 milyar dolarlık mal ve hizmet ihracatı gerçekleştirdiklerini belirten Bakan Bolat, mal ihracatında yüzde 2,5’lik bir artışla 262 milyar dolara ulaşarak Cumhuriyet rekoru kırıldığını açıkladı. Bu dönemde mal ithalatı ise yüzde 5 azalarak 344,1 milyar dolara geriledi. Dış ticaret açığının 82,2 milyar dolara indiğini belirten Bolat, bu başarıyı 2023’teki 106,4 milyar dolarlık açıkla kıyasladı. Ayrıca, ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 76,1'e yükseldiğini ifade etti. Enflasyonun da yavaşça düşüşe geçtiğini ve önümüzdeki birkaç ay içinde TÜFE enflasyonunun yüzde 30’lu rakamlara gerilemesini beklediklerini söyledi. Yıl sonu hedefinin ise yüzde 21 TÜFE enflasyonu olduğunu ekledi.

Hizmetler ihracatında ise önemli bir başarı elde edildiğini belirten Bolat, 2024 yılı itibarıyla hizmet ihracatının 114 milyar dolara ulaşacağını, bu artışın 8 milyar doları bulduğunu kaydetti. Hizmetler ticaretinde ise 61 milyar dolarlık dış ticaret fazlası verdiklerini ve bu fazlanın, mal dış ticaretindeki 82 milyar dolarlık açığı kapatma noktasında büyük katkı sağladığını dile getirdi. Bolat, ayrıca ABD'nin yeni başkanının alacağı ticaret kararlarının, uluslararası ticareti etkileyebilecek önemli bir unsur olduğunu vurguladı.

AB, Rusya'ya yeni yaptırımlar için hazırlık yapıyor: Alüminyum ithalatı yasaklanacak AB, Rusya'ya yeni yaptırımlar için hazırlık yapıyor: Alüminyum ithalatı yasaklanacak

2025 yılı ihracat eylem planının sektörel paydaşlarla ve STK’larla istişare edilerek hazırlandığını belirten Bakan Bolat, eylem planının 77 maddeden oluştuğunu ve bu maddeler arasında ticaret diplomasisinin güçlendirilmesi, gümrük işlemlerinin basitleştirilmesi ve ihracat finansmanının iyileştirilmesinin yer aldığını ifade etti. 2025 yılı için 33 milyar lira değerinde DFİF desteklerinin ayrıldığını belirten Bolat, bu desteklerin 27 bin 700 civarında ihracatçıya ulaşmasını hedeflediklerini söyledi. Eximbank sermayesinin 55 milyar liraya çıkarıldığını da sözlerine ekleyen Bolat, ihracat finansmanının maliyetinin düşürülmesi için çalışmalarını sürdüreceklerini bildirdi.

Ticaret Bakanı Bolat, bu yıl 269 ticaret heyeti programı yapacaklarını, 85 alım heyeti organizasyonu gerçekleştireceklerini belirtti. Bolat,  "65 yurt içi fuara, 330 yurt dışı fuara, 1650 bireysel fuar katılımı destekleriyle ihracatçılarımızın yanında olacağız. 50 adet UR-GE projesini hayata geçireceğiz ve küresel tedarik zinciri (KTZ) programı çerçevesinde 40 adet yeni KTZ projesini hayata geçireceğiz. 12 bin adet de pazara giriş belgesine yönelik yeni ve genç ihracatçılara destek vereceğiz. Bunun dışında 61 yeni şirketin 63 markasını da bunları şu anda projelendirilen başvurular kapsamında bu rakamları veriyorum, marka ve Turquality kapsamına alacağız. Böylece yeni 61 şirket ve 63 markayla birlikte toplamda 355 şirketin 380 markasını desteklemeyi hedefliyoruz. Bu yıl 8 bin 500 yeni ihracatçımıza yeşil pasaport vermeyi, bilgilendirme faaliyetlerimizde 30 bin kişinin katılmasını hedefliyoruz. Yurt dışındaki ticaret ataşelerimiz ve ticaret müşavirlerimizle bilgilendirme faaliyetlerini eksiksiz sürdüreceğiz. Bunun yanında teknoloji ve yeni pazar odaklı faiz ve kar payı desteğimizi de ihracatçılarımızla buluşturacağız” dedi.

Bakan Bolat, ayrıca Türk firmalarının sürdürülebilir yeşil ekonomiye uyumlu hale gelmesi için destek sağlanacağını ve gümrüklerde dijitalleşme ile modernleşme çalışmalarının hız kesmeden devam edeceğini söyledi. Gümrüklerde yapılan modernizasyon çalışmalarının, özellikle Ağrı-Gürbulak ve Şanlıurfa Akçakale gümrük kapılarında devam ettiğini ve 2024 yılı itibarıyla 754 firmanın Yükümlü Statüsüne sahip olduğunu belirtti. Bu çalışmalarla ihracat işlemlerinin daha hızlı ve verimli hale getirileceğini vurguladı.

Son olarak, 2025 yılında ihracat hedeflerine ulaşmak için hükümetin kararlılıkla çalıştığını belirten Bolat, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliğinde Türkiye'nin mal ve hizmet ihracatını artırmaya devam edeceklerini ve bu süreçte ülkenin tüm paydaşlarıyla koordineli bir şekilde hareket edeceklerini ifade etti.

Editör: Eslem Nur KARAMAN