MÜSİAD (Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği), Türkiye’nin önde gelen sektörlerine dair 2025 yılı projeksiyonlarını ve yıllık raporlarını kamuoyuyla paylaştı. düzenlenen basın toplantısına MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, MÜSİAD Sektör Kurullarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Burhan Özdemir ve MÜSİAD Sektör Kurulları ve Fuar Forum Komisyonu Başkanı Erkan Gül katıldı. Toplantıda, MÜSİAD’ın bir yıl süresince yürüttüğü çalışmalar sonucu hazırlanan 17 sektör raporu kamuoyuna sunuldu. MÜSİAD Sektör Kurullarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Burhan Özdemir, mikrofonlarımıza yaptığı açıklamada, sektör raporlarının hazırlanma süreci hakkında bilgi verdi.

Özdemir, “Yaklaşık bir yıldan fazladır üzerinde çalıştığımız 16 farklı sektör kurulunun ve perakende sektörüne yönelik özel 17 adet sektör raporunun yayınlandığı lansmanı bugün icra ettik. Sektör raporları Bir yıldan fazladır üzerine çalıştığımız bir konu” dedi.

Bakan Bolat: “Zirai don sonrası çiftçimizin yanındayız, gereken desteği vereceğiz” Bakan Bolat: “Zirai don sonrası çiftçimizin yanındayız, gereken desteği vereceğiz”

Raporların hazırlanmasında akademik kurumlar ve yerli ve yabancı kuruluşlarla işbirliği yapıldığını belirten Özdemir, “Yaklaşık 13 tane farklı üniversiteyle, farklı akademik kuruluşlarla ya da yurt içi ve yurt dışındaki yaygın şubeleriyle ve şubedeki teşkilat yapısıyla istişare ederek oluşturduğumuz 17 adet sektör raporu var” ifadelerini kullandı.

Sektör raporlarının her birinin farklı perspektiflerle hazırlandığını vurgulayan Özdemir, “Bu raporların her biri konulara aynı perspektifte, aynı yelpazede bakmıyor. Bazı sektörler çok spesifik konulara odaklanarak işlenirken, bazılarında ise daha geniş, daha genel bakış sergilendi” şeklinde konuştu. Bu raporların bir gelenek haline getirilmesinin yanı sıra, bu sefer daha fazla algıda seçicilik oluşturmak amacıyla tamamının tek bir lansmanla sunulduğunu belirten Özdemir, bu raporların sektörel büyüme için önemli bir kaynak olacağını ifade etti.

Özdemir, sektörel büyüme potansiyeline sahip alanlara da değindi. Özdemir, inşaat sektörünün genel olarak büyüme eğiliminde olduğunu belirtti ancak daha spesifik alanlara da dikkat çekti. “İnşaat sektör kurulu dediğinizde, inşaatın içerisinde yapı malzemesi de var, inşaat da var, taahhüt tarafı gibi konular var." diyerek, inşaat sektörünün tek başına büyümesinin yeterli olmayacağını dile getirdi.

Dijital sektör ve enerji sektörünün ön plana çıktığını ifade eden Özdemir, “Önümüzdeki dönemlerde gerek yatırım eksenli, gerekse de büyüme potansiyeli içermesi açısından dijital sektör kurulu ve enerji sektör kurulu üzerinde durulması gerektiğini düşünüyorum. Dijital sektör kurulu, tüm sektörlerle entegre mahsul bir sektör. Dijital sektör kurulu artık yadsınamaz bir önem taşıyor. Enerji sektör kurulu da gerek ülkemizdeki enerji yatırımları, gerekse de daha fazla büyümenin, daha fazla üretmenin mutlak gereksinimlerinden bir tanesi olan enerji ihtiyacının karşılanmadığı anlarda da arzın ve talebin daha fazla olacağı bir sektör olarak ön plana çıkıyor.”