Türkiye İnsan Kaynakları Eğitim ve Sağlık Vakfı (TİKAV), Akfen Holding’in desteği ve Akfen Yenilenebilir Enerji’nin finansmanıyla hayata geçirilen “Dijitaldeki Ayak İzimiz” projesini 2024 yılı itibarıyla tamamladı. Proje kapsamında Türkiye’nin 18 ilinde, 27 kırsal bölgede düzenlenen eğitimlerde, kadınlar ve aileler dijital platformların doğru kullanımı, riskleri ve bu risklerin önlenmesine yönelik bilinçlendirildi. Proje, dijitalleşmenin kırsal bölgelerde yaşayan kadınların toplumsal katılımını artırması hedefiyle yaklaşık 2500 kişiye ulaştı.

“Dijitaldeki Ayak İzimiz” projesi, dijital platformların yanlış kullanımının yol açabileceği hukuksal, sosyal, fizyolojik ve psikolojik sorunlara dikkat çekerek, katılımcıların bilinçlenmesini sağladı. Projenin ana hedefleri:

  • Dijital platformların bilinçsiz kullanımının olası zararlarını azaltmak,
  • Katılımcı kadın ve ailelerini, dijital suçlar ve güvenli internet kullanımı hakkında bilgilendirmek,
  • Kadınların eğitimden sağlık hizmetlerine kadar çeşitli alanlarda dijital dünyayı verimli kullanmalarına öncülük etmek.

Proje kapsamındaki eğitimler, Amasya, Çanakkale, Elazığ, Erzurum, Giresun, Konya, Malatya, Muğla, Sakarya, Trabzon ve Van gibi illerde gerçekleştirildi. Eğitimlerde bilişsel suçlar, psikolojik etkiler ve dijital dünyanın kültürel etkileri üzerine bilgilendirme yapıldı. 

Pasifik Eurasia Yönetim Kurulu Başkanı Nusret Dur, "2025 yılına kadar ciromuzu 3 katına çıkaracağız" Pasifik Eurasia Yönetim Kurulu Başkanı Nusret Dur, "2025 yılına kadar ciromuzu 3 katına çıkaracağız"

Proje, Akfen Yenilenebilir Enerji’nin güneş, rüzgâr ve hidroelektrik santrallerinin bulunduğu lokasyonlarda yaşayan kadınları hedef aldı. TİKAV Yönetim Kurulu Başkanı Hülya Kırçuval, proje hakkında şunları ifade etti: “Kadınların dijital dünyada güçlenmeleri ve güvenli bir şekilde bilgiye erişmelerine destek olmak bizim için çok önemli. Kadınlarımızın potansiyellerini gerçekleştirmeleri, toplumun genel kalkınmasına katkı sağlar. TİKAV olarak bu dönüşümün öncüsü olmaktan gurur duyuyoruz.”

Proje ile 24 farklı lokasyonda düzenlenen seminerler, kadınların güvenli internet kullanımına ilişkin bilgi düzeylerini artırarak dijital platformları daha etkili kullanmalarına olanak tanıdı.

“Dijitaldeki Ayak İzimiz” projesi, TİKAV ve Akfen Yenilenebilir Enerji ortaklığındaki beşinci sosyal sorumluluk projesi oldu. Daha önceki projelerde de toplumun çeşitli kesimlerine yönelik yüz yüze eğitimler gerçekleştirildi:

  • “Evde Okullu Olduk” (2017): 15 bölgede, 0-6 yaş grubu çocukların gelişimi üzerine 800 kadına eğitim verildi.
  • “Önce Sağlık” (2018): 17 bölgede 1500 kadın, sağlık eğitimlerinden faydalandı.
  • “Hijyen Sağlıktır” (2019): 26 bölgede 2000 kadın hijyen eğitimi aldı.
  • “Tasarruf Evimizde, Gelecek Elimizde” (2020): 2500 kadına çevresel ve ekonomik tasarruf yöntemleri eğitimi sağlandı.

Bu projelerle 9 bin 300 kadın yüz yüze eğitim alırken, dolaylı olarak 20 bini aşkın kişi bilinçlendirildi.

TİKAV, Akfen Yenilenebilir Enerji’nin desteğiyle özellikle kırsal kesimde yaşayan kadınların toplumsal katılımlarını artırmayı, bilgiye erişimlerini güvence altına almayı ve dijital çağın gerekliliklerine uygun bir yaşam tarzını benimsemelerini sağlamayı sürdürüyor. “Dijitaldeki Ayak İzimiz”, kırsal bölgelerde sürdürülebilir sosyal gelişime katkı sunarak Türkiye genelinde örnek teşkil eden bir farkındalık çalışması oldu.

Editör: Sude Yılmaz