Sanayi üretim endeksi, ocakta aylık bazda değişmezken yıllık bazda ise yüzde 1,1 artış gösterdi. DOSABSİAD Başkanı Nilüfer Çevikel, konu ile ilgili yaptığı değerlendirmede kurdaki yükselişin maliyet oranlarına olan etkisine dikkat çekerek, "Dengeleyici kur politikalarıyla sürdürülebilirliği sağlamalıyız" dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ocak ayına ilişkin sanayi üretim endeksi verilerini açıkladı. Buna göre, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ocakta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,1 yükseliş kaydetti. Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, ocakta madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 4,9, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 0,4, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 8,4 arttı. Arındırılmamış sanayi üretim endeksinde yıllık bazda yüzde 1,51 artış oldu.

Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Sanayici İş İnsanları Derneği (DOSABSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Nilüfer Çevikel yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

“Sanayi üretim endeksinin ocak ayı itibariyle aylık bazda sabit kalması, özellikle küresel ekonomik belirsizlikler ve zorluklar karşısında Türkiye’nin sanayi üretimindeki direncini göstermektedir. Ocak ayında sanayi üretim endeksinde yıllık bazda gözlemlenen yüzde 1,1’lik artış ise, özellikle enerji sektöründeki yüzde 8,4’lük dikkate değer yükselişle desteklenmiştir. Bu, enerji ihtiyacımızın karşılanmasında ve sanayi üretimimizin desteklenmesinde kritik bir rol oynamaktadır.”

'İHRACAT ODAKLI BÜYÜME İÇİN ÖNGÖRÜLEBİLİR POLİTİKALAR ŞART'

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, ocakta bir önceki aya kıyasla değişmedi. Söz konusu ayda sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 0,6 azalırken, madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi yüzde 4,3, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 4,6 artış gösterdi. Aylık verilerin detaylarına inen Başkan Çevikel, “Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminin değişmemesi, sektörümüzün dayanıklılığını ve esnekliğini yansıtmaktadır. Ekonomik dalgalanmalara rağmen üretimdeki çeşitliliğimiz ve esnekliğimiz sayesinde toparlanma potansiyelimiz olduğuna inanıyorum. İhracatçılarımızın sürdürülebilir bir şekilde küresel pazarda var olmaları ve dengeleyici kur politikalarıyla ihracatta bir büyüme istikrarı yakalamaları iş dünyası için daha öngörülebilir bir ortam sağlayacaktır. Küresel piyasa dalgalanmalarının etkilerini doğru bir biçimde değerlendirilmesi ve her zaman kaliteyi esas alarak finansal dengenin doğru ayarlanması da işletmelerin sürdürülebilir bir büyüme sağlamalarına ve markalaşmalarına yardımcı olabilir. Bu adımlarla sanayideki verimlilik artışı ve inovasyon, kur dalgalanmalarına karşı direnç sağlayarak ihracatı destekleyecektir” ifadelerini kullandı.

İDMİB’nin düzenlediği 6. Detay Deri Ürünleri Tasarım Yarışması’nın kazananları belli oldu İDMİB’nin düzenlediği 6. Detay Deri Ürünleri Tasarım Yarışması’nın kazananları belli oldu

'SANAYİCİLERİMİZ OLUMLU GELİŞMELERİ İLERİYE TAŞIYACAKTIR'

Çevikel sözlerine şöyle devam etti:

“DOSABSİAD olarak, üyelerimizin ve tüm sanayicilerimizi sürdürülebilir kalkınma ve inovasyon yoluyla daha da ileriye taşıyacağına inancımız tamdır. Türkiye’nin sanayi üretimindeki genel eğilimleri ve sektörel performansları hakkında bu veriler ve ekonomi politikalarının ihracatı destekleyecek şekilde olması geleceğe yönelik stratejilerimizi şekillendirmede bize yol gösterici olacaktır.”

Kaynak: Haber Merkezi