EKONOMİ

DTÖ Raporu'na göre Çin'in yapısal değişiminde duraklama görülüyor

Abone Ol

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), Çin'in ekonomisindeki yapısal değişikliklerdeki ilerlemenin durduğunu ve büyük endüstrilere yönelik sübvansiyonlar konusunda şeffaf olmadığını belirtti. DTÖ'nün Cenevre'deki merkezinde hazırlanan 173 sayfalık rapora göre, 2021'den bu yana yapılan ilk ticaret politikası değerlendirmesi yapıldı.

Raporda, Çin ekonomisinin küresel ticareti desteklemedeki önemi vurgulanırken, Pekin'in başlıca ticaret ortaklarının dile getirdiği bazı önemli endişelerin de altı çizildi. Çin'in ekonomisindeki yapısal değişikliklerde kaydedilen ilerlemenin durduğuna işaret edilen raporda, "Çin, küresel ekonomik büyüme için önemli bir itici güç olmaya devam ediyor. Ancak sanayiden hizmetlere geçişte başlatılan yapısal değişimde duraklama yaşandı" denildi.

Raporda, Çin'in "destek programlarına" ilişkin bildirimlerde bulunmasına rağmen DTÖ'nün alüminyum, elektrikli araçlar, cam, gemi yapımı, yarı iletkenler ve çelik gibi ticareti yoğun sektörlere yönelik mali destek düzeyleri hakkında detaylı bilgi edinemediği belirtildi. Akademik ve özel sermaye kaynaklarına göre, bu sübvansiyonların 900 milyar doları aşabileceği tahmin ediliyor.

Raporda ayrıca, Çinli yetkililerin "piyasa ilkelerine dayalı faaliyet gösterdiklerini" iddia etmelerine rağmen, bu fonlar tarafından sağlanan teşviklerin genellikle DTÖ'ye bildirilmediği vurgulandı. Rapora göre, 17-19 Temmuz tarihleri arasında Cenevre'de yapılacak DTÖ üyeleri toplantısında bu konular tartışılacak.

Öte yandan, AB ve ABD gibi ülkelerin yanı sıra Brezilya, Hindistan ve Meksika gibi ülkeler, elektrikli araçlar, çelik ve alüminyum gibi sektörlerde Çin'den gelen ithalata vergi uygulamıştı. Bu adımların arkasında, kapasite fazlası ve haksız sübvansiyonlar olduğu gerekçesi yer alıyor.